Vad har hänt på Eurovisionfronten? (augusti/september 2018)

Foto & copyright: Larisa-K/Pixabay.com.

EUROVISION 2019. Sommaren har passerat och under den har det hänt en hel del inför Eurovision 2019. Här sammanfattar vi hur läget ser ut just nu.

 

Augusti var annars en lagom sommarmånad med ganska få nyhetshändelser. Det som stod för mest uppmärksamhet var det debacle gällande om det israeliska TV-bolaget IBPC/KAN skulle kunna finansiera den depositionsavgift som EBU kräver att värdlandet kan tillhandahålla. Detta gör EBU med varje värdland för att kunna säkerställa att Eurovision kan hållas i det land som tävlingen ska hållas i för det kommande året. Efter många om och men verkar pengarna till sist hamnat på EBU:s konto och därmed kan tävlingen hållas i Israel som planerat.

En annan händelse som också infallit är att datumet 1:a september 2018 passerat. Detta innebär att bidrag som vill tävla i Eurovision nu enligt EBU får presenteras. Dock: en hel del länder  har utökade regler gällande att tävlingsbidrag inte får framföras förrän de i princip tävlar i sin uttagning. Vill du tävla med ett bidrag i en nationell uttagning så ska du undvika att presentera ditt bidrag ett tag till. Bara som ett tips från oss!

 

Värdstadsbesök i Israel

I slutet av augusti besökte EBU:s representanter, däribland Eurovisionchefen Jon Ola Sand, tre israeliska städer för att få en glimt av hur dessa städer har tänkt sitt arrangemang av Eurovision 2019. De städer som besöktes, i det här fallet Jerusalem, Tel Aviv och Eliat, är städer som lämnat in intresse att få stå värd för nästa års tävling. Efter inspektionen kommer EBU:s referensgrupp komma med en rekommendation vilken stad de anser vara bäst lämpad att stå värd. För att få vara värdstad kräver EBU att man bland annat kan tillhandahålla en bra infrastruktur, att staden kan ta emot en stor mängd besökare, journalister och fans, att det finns en tillräckligt stor tävlingsarena med tillhörande eventområde samt att transporter kan lösas. Med mera.

Nu i september är det förväntat att ett besked om värdstad för Eurovision 2019 ska bli aktuell, men något exakt datum för en sådan presentation är i skrivande stund okänt. Beskedet om september kom i slutet av juni i samband med att EBU höll sitt första formella möte med IPBC/KAN.

Notering: Efter detta Israel-besök kom EBU med besked att de tackat nej till staden Eliats förslag. Därmed torde kampen stå mellan huvudstaden Jerusalem och hamnstaden Tel Aviv.

 

Uppdatering kring startlistan 2019

Sedan vår föregående Eurovisionuppdatering i mitten av juli har ytterliga nio länder bekräftat deltagande i Eurovision 2019. Än så länge är det bara länder som deltog i 2018 års tävling som bekräftat deltagande och utöver dem har också en del länder som inte tävlat de senaste åren bekräftat att de inte har för avsikt att tävla 2019 (se längre ned i artikeln). Vissa källor talar dock om att 25-30 länder just nu ska ha tackat ja. Tyvärr bygger många av dessa källor på osäkra uppgifter eller spekulationer och därför tar vi inte med dessa länder i denna sammanställning.

Enligt uppgifter har intresserade länder fram till den 15:e september att meddela EBU om de har för avsikt att delta i Eurovision 2019 eller inte. Därefter infaller en månadslång betänketidsperiod där anmälda länder har rätt att dra tillbaka sin anmälan utan att få böter av EBU. Först efter att den perioden har avslutats kan EBU sammanställa vilka länder som ska delta och därför är alla listor som anges endast preliminära till den officiella listan presenterats.

 

Länder som preliminärt tackat ja

Följande 18 länder har till och med den 4:e september 2018 sagt ja till att delta i Eurovision 2019 (samtliga uppgifter hämtade från ESCToday.com):

 

 • Azerbajdzjan – oklar uttagningsmetod
 • Belgien – oklar uttagningsmetod
 • Cypern – oklar uttagningsmetod
 • Danmark – Dansk Melodi Grand Prix 2019
 • Estland – Eesti Laul 2019
 • Finland – UMK 2019
 • Frankrike – Destination Eurovision 2019
 • Israel (värdland) – HaKokhav HaBa (The Next Star)
 • Lettland – Supernova 2019
 • Litauen – oklar uttagningsmetod
 • Malta – artist väljs genom X Factor (oklart hur bidraget väljs ut)
 • Nederländerna – oklar uttagningsmetod
 • Norge – Melodi Grand Prix 2019
 • Schweiz – internval
 • Serbien – nationell final el. liknande
 • Sverige – Melodifestivalen 2019
 • Tjeckien – internval/uttagning
 • Tyskland – nationell final

 

Länder som väljer att avstå tävlan

Enligt ESCToday.com har följande länder under sommaren valt att tacka nej till att delta i Eurovision 2019 (notera dock att de kan alltid ändra sin mening till deadline):

 

 • Andorra
 • Bosnien och Hercegovina
 • Luxemburg
 • Monaco
 • Slovakien
 • Turkiet

 

 

Pågående antagningar till nationella uttagningar

Just nu har en rad länder igång sina antagningar till nationella uttagningar, och fler är förhoppningsvis på gång. Nu i september är det full fart med Melodifestivalens antagning, men det går även bra att skicka in bidrag till fler länder. Följande länder kan du skicka bidrag till (inom parentes anges datumet då antagningen stänger):

 

 

Notera att länkarna bryts när deadline har passerat.

 

Övrig nationella-info

Kontinuerligt kommer besked in om hur länder tänker välja artist och bidrag. Så här ser läget ut just nu:

 

Sverige

Antagningen till Melodifestivalen 2019 är i full gång och vill du pröva att få med ett eller flera bidrag i nästa års tävling är det nu som du ska skicka in låtar. För mer information om hur du går till väga – läs denna artikel.

I slutet av augusti hölls finalen av P4 Nästa 2018 där duon The Lovers of Valdaro blev erbjudna jokerplatsen i Melodifestivalen 2019. De kommer dock att få göra ett nytt tävlingsbidrag till Melodifestivalen eftersom att deras P4-bidrag har framförts offentligt före den 1:a september i år.

 

Norden

Bland de nordiska länderna kommer det att bli Norsk respektive Dansk Melodi Grand Prix i Norge och Danmark samt UMK i Finland. Hur Island kommer att göra är dock ännu okänt (deras TV-bolag RÚV har ännu inte bekräftat om de ens vill delta i Eurovision 2019). Mer info om detta kan du läsa i denna artikel.

 

Baltikum

Under augusti och nu i början av september har även Lettlands TV-bolag LTV lämnat besked om att de fortsätter med sin Supernova-uttagning, vilket blir den femte säsongen som Supernova kommer att produceras. Även Estlands TV-bolag ERR har lämnat besked om att man fortsätter på samma spår som ifjol, i det här fallet med en ytterligare säsong med Eesti Laul (dock inte i vilken form). I fallet med Litauen har endast besked getts att de har för avsikt delta i Eurovision 2019, dock ej hur de ska välja ut artist och bidrag.

 

Centraleuropa

Tyskland kommer preliminärt hålla sin nationella final i februari 2019, och även denna gång med Barbara Schöneberger som programledare. Det tyska TV-bolaget NDR/ARD räknar med att man kommer att ha valt ut de tävlande i senhösten och att låtarna ska vara på plats innan jul. Även denna gång har man med en stor publikpanel som får vara med och fälla avgörandet i det tyska valet.

Frankrikes France2 har tidigare meddelat att man fortsätter med sin uttagning Destination Eurovision även år 2019. Nu under augusti presenterades lite nya förutsättningar för programmet, bland annat att de semifinaler som sänds före finalen kommer att vara direktsända istället för att vara förinspelade. Detta framförallt för att undvika att resultatet läcker ut i förväg. Utöver detta planeras en juryförändring, men hur den ser ut är okänd.

Tjeckiens TV-bolag CT har meddelat att man vill tävla i Eurovision 2019 och att man nu ansöker om att få in förslag på låtar. Hur själva processen att välja ut vem som ska få tävla för Tjeckien anno 2019 är i skrivande stund okänt.

Schweiz håller för närvarande igång sin antagning för intresserade låtskrivare och artister. Som tidigare kommer det inte att bli någon nationell final 2019 utan det blir ett internval där en större publikpanel samt Eurovisionexperter får tycka till och välja ut en kandidat. Läs mer om förändringen här.

 

Övriga länder

I somras kom beskedet att Malta skrotar sin MESC-uttagning och helt och hållet satsar på att välja artist från den första säsongen av Maltas X Factor. Det har dock varit relativt tyst kring detta sedan beskedet kom och därför har vi inga uppgifter om när, hur eller var artisten kommer att väljas ut. Det är också oklart om tävlingsbidraget kommer att väljas i samband med detta eller om det blir en separat uttagning.

Serbien satsar ånyo på någon form av nationell final som man hade inför 2018 men vilken omfattning det blir är oklart.

Värdlandet Israel har nu officiellt gått ut med att det blir HaKokhav HaBa som blir landets uttagning 2019. För närvarande är det känt att det kommer att bli två olika former av uttagningar i programmet, bland annat för låtarna och någon slags spin-off. Mer info om detta dyker upp så småningom.

 

Så här ser det alltså ut just nu i början av september 2018

Vi fortsätter att följa Eurovisionnyheter som dyker upp vartefter nu i höst!

Kommentera gärna om du har funderingar eller frågor på vad som komma skall.

 


2 kommentarer

 1. frederik-j skriver:

  hej!

  först skrev ni att att sommaren passerat och att det hänt en hel del. sEn skrev ni att augusti var en händelsefattig månad. kan ni inte bestämma er för hur det var?

  jAg älskar esc så jag läser och prenumerar på allt. escsverige hade alltid nåt nytt i agusti & juli & schlagerpinglan ibland men escpanelen var helt tyst. varför är det skillnad.

  hälsar
  /
  frederik

  • ESC-Panelen skriver:

   Hej Fredrik

   Tack för din kommentar och va roligt att du är en av våra följare! 🙂

   Det är som du själv påpekar att vi skriver att det har hänt en hel del men att det varit händelsefattigt. Vad vi menar är att augusti som många andra år varit lugnare mot t.ex. hur det ser ut under vintern och våren och rapporteringen varit ganska tystlåten (även om det hänt en del saker). Eftersom det varit sommar har vi också dessutom haft semester och laddat upp oss inför den kommande säsongen, och det är skälet till att det varit lite mer tystare från vårt håll. Nu från september och framåt kommer vi att vara mer frekventa i inlägg som publiceras. I alla fall är det vår målsättning 🙂

   Som svar på din fundering om skillnaden mellan oss och övriga hemsidor och bloggar kommer av att vi inte publicerar uppgifter som kommer från obekräftade källor. Tyvärr är det mycket som skrivs på olika hemsidor och bloggar som inte går att verifiera varifrån informationen kommer ifrån (ursprungskällan alltså). Då vi inte vill publicera information som inte går att verifiera avvaktar vi som oftast med att skriva tills större aktörer som t.ex. SVT eller Eurovision.tv har lagt ut sin information. Att andra väljer att göra på annat sätt får stå för dem. Vi hoppas att detta är svaret på din fundering.

   Vänliga hälsningar
   ESC-Panelens skribenter


 

Kommentera