Schweiz slopar nationell final 2019 – låter internationella jurygrupper välja internt

NATIONELLA UTTAGNINGAR. TV-bolagen SRF, RTS, RSI och RTR i Schweiz (under det gemensamma nament SRG SSR) har nu officiellt bekräftat Schweiz medverkan i Eurovision 2019. Efter fyra raka finalmissar har man valt att byta koncept för att äntligen hitta ett bidrag som kan gå hela vägen. Detta innebär att det år 2019 inte blir någon nationell final i Schweiz, utan istället kommer man låta två internationella jurygrupper avgöra representantvalet.

 

Hur kommer jurygrupperna vara fördelade?

Det är bara två jurygrupper som har avgörandet i sina händer, och dessa kommer att bestå av internationella medlemmar på följande sätt:

Den första juryn kommer att bestå av cirka 100 medlemmar och är en slags publikpanel som vem som helst i världen får ansöka om att delta i. Efter en ansökningsprocess kommer SRG SSR och det tyska företaget Digame matcha fram vilka personer som ska sitta i denna jury.

Den andra juryn kommer att bestå av cirka 20 medlemmar vilka kommer att vara Eurovision-experter från olika länder (de ska ”ha bevisat sin Eurovision Song Contest-kompetens som medlem i respektive lands jury”). Hur dessa personer väljs ut är dock oklart.

Bägge dessa jurygrupper kommer att ha lika stor makt att välja ut Schweiz’ representant till Eurovision 2019. För förtydligande så blir det alltså ingen nationell final i Schweiz anno 2019, utan valet röstas fram internt och vid ett senare tillfälle presenteras vinnaren.

 

PS: När antagningen är över kommer bägge ovan nämnda jurygrupper att lyssna igenom de inkomna bidragen och därefter sålla i startfältet. Under tiden har respektive TV-bolag i Schweiz (SRF, RTS, RSI och RTR) rätten att lägga till upp till tre wildcards i startfältet. Om de sedan gör det eller inte är i skrivande stund oklart.

 

 

Vill ni ansöka – här är några saker att tänka på

Mellan den 1:a september och 1:a oktober kan vem som helst i världen ansöka om att tävla för Schweiz i Eurovision 2018. Ansökningar kommer att kunna laddas upp via srf.ch/eurovision. Vill ni ansöka om att tävla för Schweiz så är det smart att redan nu läsa reglerna här (på engelska). Några saker att tänka på:

 

– Vårt tips är att ni samarbetar med schweiziska medborgare på både låtskrivarsidan och artistvalet. Anledningen är att SRG SSR kommer att prioritera låtar som har den bakgrunden.

– SRG SSR söker en modern internationell hitlåt som har ett starkt och förståeligt budskap.

– När ni ansöker vill SRG SSR att man har med några nyckelord/fraser om vilket budskap som ni vill nå med låten.

– Ni behöver inte ha artistvalet klart vid ansökan, men det måste finnas med en demoartist vid antagningen.

– I händelse av att ert bidrag vinner måste artist tillsättas. Den artisten måste vara beredd på att ha kalendern fri från minst januari 2019 (för repetitioner, promotion och sedan att tävla i Eurovision 2019 i Israel).

– I händelse av att ert bidrag vinner kommer alla rättigheter till bidraget att transfereras till SRG SSR.

– SRG SSR äger rätten till regelverket och även att diskvalificera artister, låtskrivare, låtar med mera som bryter mot regelverket.

 

I övrigt måste låten uppfylla EBU:s krav gällande bl.a. låtlängd (max 3 minuter), inga svordomar får förekomma, ej heller politiska och rasistiska uttryck och liknande, helt instrumentala låtar tillåts ej, artisten måste vara som yngst 16 år (fyllda senast 1:a maj 2019), max 6 personer får delta i numret och det är inte tillåtet med levande djur på scenen.

 

Schweiz i Eurovision Song Contest

Schweiz var ett av de sju ursprungsländerna i Eurovisionen vilka deltog på premiäråret 1956. Man har därefter deltagit alla år utom åren 1995, 1999, 2001 och 2003. Resultatmässigt gick det bättre i början, främst då Lys Assia vann den första upplagan (som dessutom var på hemmaplan) med låten Refrain. Därefter dröjde det till år 1988 då man fick sin andra seger (med Céline DionsNe partez pas sans moi). Den senaste pallplaceringen efter senaste segern kom år 1993, då Annie Cotton med låten Moi, tout simplement blev trea i finalen. Efter den bronsmedaljen har det minst sagt gått uruselt för Schweiz som bara haft en enda topp 10-placering. Den kom år 2005 då gruppen Vanilla Ninjas Cool Vibes blev åtta i finalen i Kiev.

Sedan semifinalsystemet infördes år 2004 har Schweiz bara varit i final fyra gånger på 15 försök och de senaste fyra åren (2015-2018) har man missat finalplats varje gång. Schweiz innehar dessutom det tråkiga rekordet i flest sistaplatser i semifinaler, totalt fyra stycken. Sedan år 2017 delas dock detta rekord med Lettland.

 

2018 års representant

År 2018 tävlade syskonduon Zibbz med låten ”Stones”. De hamnade slutligen på 13:e plats i sin semifinal. Så här såg deras framträdande ut:

 


 

Kommentera