Nu är antagningen till Melodifestivalen 2019 öppen

MELODIFESTIVALEN 2019. Nu är antagningen till Melodifestivalen 2019 öppen, så för er som vill skicka in bidrag är det nu välkommet att skicka in låtar. Antagningen avslutas den 17:e september kl. 11:59 CEST, men tipset är att inte vänta till sista stund med att ladda upp låtarna.

 

Var skickas låtarna in?

Bidrag skickas in digitalt via laddauppmello.svt.se

Notera att det är ingen separat antagning för icke-etablerade låtskrivare, utan alla laddar upp bidragen på samma ställe. Det finns heller ingen begränsning för hur många låtar ni får ladda upp så länge låtarna följer regelverket för tävlingen (se sammanfattning längre ned i denna artikel).

Har ni några frågor gällande antagningen eller annat så går det bra att mejla dessa till SVT-redaktionen på mello19@svt.se eller till biträdande projektledare Karin Gunnarsson

 

Om Melodifestivalen 2019

Sveriges artist och bidrag till Eurovision 2019 utses i vanlig ordning genom Melodifestivalen. Enligt det regelverk som SVT publicerade i slutet av juni 2018 har man valt att även denna gång ha tävlingen öppen för 28 tävlingsbidrag, där den ena hälften av startfältet väljs ut av en jury från en nationell antagning och den andra hälften av SVT själva. En plats i startfältet har getts till duon The Lovers of Valdaro, vilka var en av finalisterna i P4 Nästa 2018.

Efter att antagningen har stängts sker en SVT-granskning av alla bidrag innan en tillsatt urvalsjury får gå igenom alla låtar och rösta fram 14 av dem till startfältet. Därefter utser SVT sin hälft om 14 bidrag, däribland att ta fram ett tävlingsbidrag till P4 Nästa-jokern. När allt är klart tillsätts artisterna till hela startfältet.

Troligen lär det dröja till senhösten innan ett officiellt besked om vilka som ska tävla 2019 kommer dyka upp.

 

Regelverk

Här nedan sammanfattar vi de viktigaste punkterna i regelverket (läs i helhet på svenska/read in English):

 

– Alla är välkomna att skicka in bidrag till Melodifestivalen 2018. Enda undantaget är SVT-anställda och deras uppdragsgivare.

– Man får samarbeta med utländska låtskrivare så länge det finns minst 1 (en) svensk medborgare med i ett sådant låtskrivarteam.

– SVT har som regel att minst halva startfältet ska bestå av bidrag som är gjorda av kvinnliga låtskrivare eller som är i samarbete mellan män och kvinnor.

– Endast bidrag som aldrig tidigare offentliggjorts publikt får delta i tävlingen. Detta gäller oavsett plattform. Det är SVT som själva bestämmer när de 28 utvalda tävlingsbidragen får offentliggöras för publiken.

– Tävlingsbidragen måste vara mellan två och tre minuter för att få delta. Dock kan bidrag som under- och överstiger denna kvot skickas in till tävlingen men måste i så fall kunna arrangeras om inför tävlingen.

– Sånginsatser måste förekomma i låten, dock är det inte sagt hur mycket.

– Språkvalet är fritt och man kan skicka in samma låt men i olika versioner. SVT beräknar att cirka 10 av de uttagna bidragen (fler eller färre) kommer att framföras på svenska.

– SVT utser artister i samråd med respektive låtskrivarteam men har all rätt att själva tillsätta artist till respektive låt. Demoartist ska vara beredd att ställa upp som tävlingsartist men den artisten behöver heller inte vara självskriven till låten (om SVT vill ha en annan artist).

– Som tävlande artist måste man vara som yngst 16 år (senast till Eurovision 2019 börjar). Det finns ingen övre åldersgräns.

Gällande scenframträdandet: 8 personer får delta i varje scennummer, förinspelad körsång får förekomma och max 1 liveinstrument får finnas på scenen. Skulle något/några av dessa ingå i vinnarbidraget måste den låten kunna arrangeras om till Eurovision 2019 då EBU inte tillåter detta.

– SVT har all beslutsrätt i tävlingen och har även rätt att diskvalificera artister, bidrag och låtskrivare som bryter mot tävlingsreglerna. SVT äger även rätten att skriva om reglerna.

 

Slutligen vill vi passa på att tipsa alla som vill skicka in bidrag till Melodifestivalen 2019 att läsa igenom sektionerna gällande upphovsrätt och övriga villkor.

 


 

Kommentera