Julnytt 2017: vecka 52

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Panelen informerar

Veckonyheterna får ny form under 2018

Vi skribenter på ESC-Panelen vill passa på att önska alla läsare en god fortsättning och ett riktigt gott nytt år så här sista veckan för år 2017.

Med detta sagt vill vi passa på att meddela åtminstone en förändring som sker redan i början av det nya året, nämligen att vi kommer göra om formen för våra Veckonyheter (denna typ av sammanfattade nyhetsartiklar). De två stora förändringarna är att vi byter namn från olika årstider till något helt annat och att vi byter publiceringsdag från måndagar kl. 14:00 CET till tisdagar kl. 12:00 CET. I övrigt fortsätter vi som vanligt, men alltså i lite annorlunda form. Under nationella-säsongen kommer också en del nyheter tillkomma, men vi återkommer om detta senare i januari/februari.

Första nya veckonyheterna dyker upp på hemsidan tisdagen den 9:e januari 2018 kl. 12:00 CET.

 

Missa inte SVT:s årskrönika om Melodifestivalen 2017

Nu på lördag den 30:e december kl. 18:30 CET sänder SVT Melodifestivalens årskrönika. Följ med bakom kulisserna på årets stora händelse och följ med vinnaren Robin Bengtsson på hans Kieväventyr som gav Sverige en hedrande femteplats.

Naturligtvis går det även att se sändningen i efterhand i SVT Play.

 

 

Nationella-info

Rumänien har meddelat sina tävlande till Selecția Națională 2018

Rumäniens nationella TV-bolag TVR har presenterat vilka 60 tävlande som ska göra upp om segern i 2018 års upplaga av Selecția Națională, Rumäniens uttagning till Eurovision Song Contest 2018. Sedan tidigare har det stått klart att TVR storsatsar på Eurovisionen 2018 i och med att det blir hela fem semifinaler innan finalen äger rum.

Efter några år med mindre uttagningar blir det alltså anno 2018 en uttagning i Melodifestivalstorlek för Rumäniens del. Uttagningen kommer att pågå genom fem semifinaler och en final, exakt vilka datum den kommer att äga rum är inte klart mer än att finalen kommer att äga rum den 25:e februari 2018. För att utse tävlingsbidragen hölls en nationell antagning som inbringade 72 låtar. En femmannajury fick sedan lyssna igenom alla låtar och gjorde ett slutval där 60 artister slutligen valdes ut. Hela listan går att se här.

Det är inte bekräftat ännu hur många som ska tävla i varje semifinal, det är något vi får anledning att återkomma till senare.

 

Svenska låtskrivare i startfältet

Vi ska även tillägga att svenska låtskrivare har fått med bidrag i tävlingen. En av dem är John Ballard, som tävlat med fyra Eurovisionbidrag åren 2013, 2014, 2016 och 2017 (för Azerbajdzjan, Ryssland och Grekland), har fått med två bidrag i team i uttagningen. Det handlar dels om låten “Breaking up” som Alessandro Danescu ska tävla med (text/musik av John Ballard, Jonathan Dahl, Robin Carlsson och Marcus Holmberg) samt låten “From underneath” som Hellen ska tävla med (text/musik av John Ballard och Magnus Hyden). Det är olika musikförlag som ligger bakom dessa bidrag däribland Sweden Songs.

Andra svenska låtskrivare är Jonas Thander som tillsammans med Aidan O’Connor gjort bidraget Alex Floreas bidrag “Nobody Told Me It Would Hurt”, systrarna Ylva & Linda Persson som tillsammans med Dan Attlerud fått med låten “Revival” som Elena Hasna ska tävla med, samt trion Lina Sanden, Gustav Nilsson och Johan Smith som ligger bakom låten “A Love Worth Fighting For” som artisten Lina ska tävla med. Även Jonas Gladnikoff har fått med tre låtar, bland annat i samarbete med Will Taylor och Michael James Down.

 

Även San Marino har meddelat sina tävlande

Efter en längre tid av röstning och juryval har nu alla artister som ska tävla i San Marinos första nationella uttagning blivit utvalda. Totalt är det 11 artister som har valts ut, varav tre av dem är wildcards framröstade av fanklubbar, onlineröstare och ett wildcard från San Marino. Övriga akter har valts ut av en jury.

Det handlar om dessa artister (listas i bokstavsordning efter förnamn):

 

 1. Camilla North (Norge)
 2. Emma Sandström (Finland – Fanklubbarnas val)
 3. Franklin Calleja (Malta)
 4. Giovanni Montalbano (Italien – Onlineröstarnas val)
 5. Irol (San Marino – sanmarinska valet)
 6. Jenifer Besky (Tyskland)
 7. Jessika Muscat (Malta)
 8. Judah Gavra (Israel)
 9. Sebastian Schmidt (Tyskland)
 10. Sara de Blue (Österrike)
 11. Tinashe Makura (Zimbabwe)

 

Några kända ansikten här är Franklin Calleja och Jessika Muscat som bägge två tävlat i Maltas uttagning och wildcardet Emma Sandström som kom trea i finska UMK 2017, där hon var jättefavorit till att vinna. Dessutom Judah Gavra som deltog i Israels uttagning 2013.

Exakta tävlingsregler för uttagningen kommer att presenteras vid ett senare tillfälle.

 

Estniska bidragen till Eesti Laul 2018 officiellt släppta i studioversioner

Det estniska TV-bolaget ERR har nu släppt de 20 tävlingsbidragen i deras uttagning Eesti Laul 2018 för lyssning. Den nationella uttagningen kommer att bestå av två semifinaler, vilka sänds den 10:e och 17:e februari, innan det slutligen blir final den 3:e mars 2018.

I början av november i år släpptes namnen på vilka artister som ska tävla i Eesti Laul 2018, och för några veckor sedan kom också besked om vilka av dessa artister som tävlar i respektive semifinal (den 10:e och 17:e februari). Nu har också låtarna släppts i officiella studioversioner. Detta skedde i dagarna två, tisdagen den 19:e december släpptes först den första semifinalens tio bidrag och under onsdagen den 20:e december släpptes den andra semifinalens tio bidrag.

Se startfältet och lyssna på de tävlande bidragen här.

 

Tysk final den 22:a februari 2018

Den tyska finalen under namnet Unser Lied für Lissabon är planerad att hållas i Berlin den 22:a februari 2018. Denna gång har ARD/NDR tagit hjälp av en internationell jury för att välja ut de tävlande efter en första ansökningsprocess. Juryn har fått välja ut 20 artister som därefter får coachning i sång, dans och musik. Sedan ska samma jury välja ut ca 5 av dessa artister som de vill se i finalen. Hur de tävlande sedan får låtar är oklart så det får vi återkomma till.

De senaste åren har Tyskland haft mer eller mindre katastrofala placeringar i Eurovisionen, då man de senaste tre åren kommit sist två gånger men ifjol slapp man en tredje sistaplats om än att man ”bara” blev näst sist. Tyskland behöver ju dock inte kvala in till finalen eftersom man är en del av ”Big Five”, dvs. de länder som betalar mest pengar till EBU och därigenom får en gratis finalbiljett oavsett slutplacering året innan. Samma sak gäller även Frankrike, Italien, Spanien och Storbritannien.

 

Polen väljer artist och bidrag genom Krajowe Eliminacje 2018

För tredje året i rad kommer polska TV-bolaget TVP välja artist och bidrag till Eurovisionen genom uttagningen Krajowe Eliminacje. Under både 2014 och 2015 hade man internval, men TVP återtog sedan Krajowe Eliminacje igen 2016 och har behållit det sedan dess, nu alltså för tredje året i rad.

Just nu pågår en antagningsprocess där intresserade låtskrivare kan skicka in bidrag. Det är fritt fram för vem som helst att skicka in bidrag vilket görs på e-postadress eurowizja@tvp.pl

Reglerna för uttagningen går att finna här, dock är viktigt att bidragen uppfyller EBU:s krav samt att låtarna antingen framförs på polska eller engelska.

Exakt(a) datum för denna uttagning är oklart, men då antagningsprocessen pågår fram till den 1:a februari är det troligt att det blir en februari- eller mars-uttagning, i oklar stor omfattning.

 

Mer info om Spaniens Operación Triunfo Eurovisionspecial

Just nu pågår den spanska talangtävlingen Operación Triunfo för fullt och innan dess final kommer ett specialprogram äga rum där spanska tv-tittare kommer få rösta fram en tävlande som får representera Spanien vid Eurovision Song Contest 2018. Det är något oklart när denna ”final” äger rum, men de artister som då återstår kommer få specialskrivna bidrag. Det är inte helt presenterat om dessa bidrag är anpassade för Eurovisionen eller bara andra låtar.

 

Bulgarien presenterar artist och bidrag i mars

Det kommer bli en lång väntan tills vi vet vem som får tävla för Bulgarien i Eurovision Song Contest, för TV-bolaget BNT kommer inte att avslöja det förrän mot slutet av nationellasäsongen, nämligen i mars månad. Enligt BNT:s Twitterkonto har det hittills inkommit 147 låtar, men den nationella antagningen som utlysts är öppen till den 29:e december. Än så länge är alla låtar på engelska.

BNT kommer enligt dagens uppgifter göra sitt val redan i slutet av januari, men det är först i mars som besked kommer.

Bulgarien har två fina placeringar i Eurovisionen, både en 4:e plats och senast i Kiev blev det andraplatsen för Kristian Kostovs ”Beautiful Mess”.

 

Litauen börjar presentera sina tävlande

Som tidigare meddelat kommer Litauen även 2018 hålla en längre uttagning för att utse artist och bidrag till Eurovision Song Contest. I förra veckan började TV-bolaget LRT presentera de tävlande, även om fler namn kommer dyka upp. Bland de som ska tävla finns ett flertal artister som både en och flera gånger deltagit i Litauens uttagningar, här är de första 16 tävlande:

 

 1. Silvija Pankūnaitė
 2. Mia
 3. Kotryna Juodzevičiūtė
 4. Rasa Kaušiūtė
 5. Eglė Jakštytė
 6. Donata Virbilaitė
 7. Ieva Zasimauskaitė
 8. Greta Zazza
 9. Vidas Bareikis
 10. Gabrielius Vagelis
 11. Jurgis Brūzga
 12. Robertas Kupstas
 13. El Fuego
 14. The Roop
 15. EGO
 16. Saulės kliošas

 

ESC 2018-nyheter

Albanien skickar Eugent Bushpepa med låten “Mall” till Eurovision 2018

Den 21:a till 23:e december avgjorde Albanien sin nationella uttagning Festivali i Këngës 56, där artisten Eugent Bushpepa med låten “Mall” tog hem segern. Det var enbart juryröstning som gällde och när det gällde så var det också han som vann. Det är första gången sedan 2006 som Albanien skickar en manlig soloartist till Eurovisionen. Förutom 2006 har Albanien bara representerats av manliga artister åren 2007 och 2013.

Troligen lär låten göras om något till Eurovisionen då den i originalversion är 4,5 minuter lång, vilket överstiger EBU:s regelverk med drygt 1,5 minut.

Albanien är först ut på säsongen att välja både artist och bidrag. Sedan tidigare är följande länder klara med internvalda artister: Australien (Jessica Mauboy), Österrike (Cesár Sampson), Nederländerna (Waylon), Azerbajdzjan (Aisel), Finland (Saara Aalto) och Belgien (Laura Groeseneken).

 

Biljetterna till direktsändningen av Euovisionfinalen 2018 är utsålda

I onsdags (20:e december) släpptes en andra omgång biljetter till Eurovisionfinalen 2018. Denna gång släpptes också biljetter till jury- och matinégenrepet som äger rum på kvällen den 11:e maj respektive på eftermiddagen den 12:e maj. Precis som vid det första biljettsläppet i slutet av november var det hårt tryck på finalbiljetterna som även nu såldes slut. Dock går det fortfarande att få biljetter till de båda genrepen via den officiella biljettpartnern blueticket.pt.

Det är oklart om fler biljetter till finalens direktsändning den 12:e maj kommer att släppas.

Biljetter till semifinalernas genrep och direktsändningar släpps efter att semifinallottningen har hållits i slutet av januari. Dessa semifinaler sänds den 8:e och 10:e maj.

 


 

Kommentera