Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

60 tävlande presenterade i Rumäniens Selecția Națională 2018

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. Sedan tidigare har det stått klart att Rumäniens nationella TV-bolag TVR storsatsar på Eurovisionen 2018 i och med att det blir hela fem semifinaler innan finalen äger rum. Nu har de totalt 60 artisterna som ska delta i årets upplaga presenterats.

Efter några år med mindre uttagningar blir det alltså anno 2018 en uttagning i Melodifestivalstorlek för Rumäniens del. Uttagningen kommer att pågå genom fem semifinaler och en final, exakt vilka datum den kommer att äga rum är inte klart mer än att finalen kommer att äga rum den 25:e februari 2018. Det är inte bekräftat ännu hur många som ska tävla i varje semifinal, det är något vi får anledning att återkomma till senare.

 

Startfältet

För att utse tävlingsbidragen hölls en nationell antagning som inbringade 72 låtar. En femmannajury fick sedan lyssna igenom alla låtar och gjorde ett slutval där 60 artister slutligen valdes ut. Och så här ser startfältet ut (de tävlande står i bokstavsordning efter artistnamn då semifinaluppdelningen ej är officiell):

Notering: artisten Freia med låten ”Fix me” har blivit diskvalificerad på grund av att den har framförts före 1 september 2017, vilket bryter mot regelverket. Det är oklart om låten kommer att ersättas.

 

 • – Alessandro Dănescu – ”Breaking up”
 • – Alex Florea – ”Nobody told me it would hurt”
 • – Alexandru Ungureanu – ”Sail with me”
 • – Alexia & Matei – ”Walking on water”
 • – Alice Jeckel – ”Out of the dark”
 • – Aurel Dincă – ”Fire in the sky”
 • – Ayona – ”The story goes on”
 • – Bernice Chiţiul – ”Too busy for my heart”
 • – Carolina Gorun – ”Reach out for the stars”
 • – Claudia Andas – ”The one”
 • – CornEL – ”Take me away”
 • – Cristian Siminonescu – ”Nirvana”
 • – Dan Manciulea – ”Rază de soare”
 • – Denisa Trofim – ”Tears”
 • – Diana Brătan – ”Paint it rainbow”
 • – Dora Gaitanovici – ”Fără tine”
 • – Echoes – ”Mirror”
 • – Eduard Santha – ”Mesom romales”
 • – Elena Hasna – ”Revival”
 • – Elena Turcu – ”The perfect fall”
 • – Eliza Chifu – ”So good without you”
 • – Endless feat. Maria Grosu – ”Thinking about you”
 • – Erminio Sinni & Titziana Camelin – ”All the love away”
 • – Evermorph – ”Live your life”
 • – Feli – ”Bună de iubit”
 • Freia – ”Fix me”
 • – Hellen – ”From underneath”
 • – The Humans – ”Goodbye”
 • – Iliana – ”I won’t lie”
 • – Ioana Ciornea – ”Time after time”
 • – Jessie Baneş – ”Lightning strikes”
 • – Johnny Bădulescu – ”Devoted”
 • – Jukebox feat. Bella Santiago – ”Auzi cum bate”
 • – Lina – ”A love worth falling for”
 • – Liviu Anghel – ”Rise up”
 • – Lion’s Roar – ”Rekindle the flame”
 • – Manuel Chivari – ”Somebody to live”
 • – Mareş Pană – ”Daydreamer”
 • – Maria Suciu – ”Sweet nothing”
 • – Meriem – ”End the battle”
 • – MIHAI – ”Heaven”
 • – Miruna Diaconescu – ”Run for you”
 • – Nicoleta Ţicală – ”Una oportunidad”
 • – Othello – ”Noi suntem pădure”
 • – Paula Crişan – ”I am here”
 • – Pragu de sus – ”Te voi chema”
 • – Rafael – ”We are one”
 • – Romeo Zaharia – ”Maybe this time”
 • – SAVE – ”All we need”
 • – Serena – ”Safari”
 • – Sergiu Bolota – ”Every little thing”
 • – Tavi Clonda – ”King”
 • – Teodora Dinu – ”Fly”
 • – TIRI – ”Deşert de sentimente”
 • – Tom Leo Wiart – ”Teardrop rain”
 • – VYROS – ”La la la”
 • – Waleska – ”Reborn”
 • – XANDRA – ”Try”
 • – Zavera – ”Come back to me”
 • – ZOLTAN – ”Dacă dragostea e oarbă”

 

Återkommande artister

I startfältet som presenterats finns en del artister som känns igen från förr. Till exempel gör sångaren MIHAI för tredje året i rad ett försök att få göra sitt andra Eurovision för Rumäniens räkning (han tävlade 2006). En annan återkommare är Alex Florea som ju tävlade som senast för Rumänien i Kiev där han och joddlingspartnern Ilinica tog Rumänien till en sjundeplats med sin joddel/hiphop-låt ”Yodel It”. Andra bekanta namn är Eduard Santha och XANDRA.

 

Bland låtskrivarna i startfältet

Vinnaren av Selecția Națională 2016, Ovidiu Anton, som trots sin seger på hemmaplan aldrig fick tävla i Eurovisionen det året p.g.a. att TVR hade för stora skulder till EBU, har fått med bidraget bidraget ”The story goes on” som Ayona ska framföra.

Vi ska även tillägga att svenska låtskrivare har fått med bidrag i tävlingen. En av dem är John Ballard, som tävlat med fyra Eurovisionbidrag åren 2013, 2014, 2016 och 2017 (för Azerbajdzjan, Ryssland och Grekland), har fått med två bidrag i team i uttagningen. Det handlar dels om låten ”Breaking up” som Alessandro Danescu ska tävla med (text/musik av John Ballard, Jonathan Dahl, Robin Carlsson och Marcus Holmberg) samt låten ”From underneath” som Hellen ska tävla med (text/musik av John Ballard och Magnus Hyden). Det är olika musikförlag som ligger bakom dessa bidrag däribland Sweden Songs.

Andra svenska låtskrivare är Jonas Thander som tillsammans med Aidan O’Connor gjort bidraget Alex Floreas bidrag ”Nobody Told Me It Would Hurt”, systrarna Ylva & Linda Persson som tillsammans med Dan Attlerud fått med låten ”Revival” som Elena Hasna ska tävla med, samt trion Lina Sanden, Gustav Nilsson och Johan Smith som ligger bakom låten ”A Love Worth Fighting For” som artisten Lina ska tävla med. Även Jonas Gladnikoff har fått med tre låtar, bland annat i samarbete med Will Taylor och Michael James Down.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen