Sammanfattade Eurovision-nyheter, april 2025

NYHETSSAMMANFATTNING. Här kommer sammanfattningar av nyhetsläget i Eurovision-bubblan som det såg ut i april 2025.

 

Inför Eurovision 2025

Under april månad har vi tyckt till och betygsatt årets 37 tävlingsbidrag i Eurovision Song Contest, och i tillägg har vi också spekulerat vad vi tror att resultaten kommer att bli utan att ha facit. Nedan är alla publicerade delar i serien listade enligt semifinalernas startordningar.

Även i år uppträder de direktkvalificerade länderna som en del av semifinalernas startordningar. De är däremot inte med och tävlar om finalplatserna (då de redan har fått sina) och saknar därför startnummer. Det här gäller Italien, Schweiz och Spanien (i semifinal 1) respektive Frankrike, Storbritannien och Tyskland (i semifinal 2).

 

Semifinal 1


01. Island
VÆB – RÓA


02.Polen
Justyna Steczkowska – Gaja” 


03. Slovenien
Klemen – How Much Time Do We Have Left


04. Estland
Tommy Cash – Espresso Macchiato


Spanien
Melody – Esa diva


05. Ukraina
Ziferblat – Bird of Prey


06. Sverige
KAJ – Bara bada bastu


07. Portugal
Napa – Deslocado


08. Norge
Kyle Alessandro – Lighter


09. Belgien
Red Sebastian – Strobe Lights


Italien
Lucio Corsi – Volevo essere un duro


10. Azerbajdzjan
Mamagama – Run With U


11. San Marino
Gabry Ponte – Tutta l’Italia


12. Albanien
Shkodra Elektronike – Zjerm


13. Nederländerna
Claude – C’est La Vie


14. Kroatien
Marko Bošnjak – Poison Cake


Schweiz
Zoë Më – Voyage


15. Cypern
Theo Evan – Shh

Semifinal 2


01. Australien
Go-Jo – Milkshake Man


02. Montenegro
Nina Žižić – Dobrodošli


03. Irland
Emmy – Laika Party


04. Lettland
Tautumeitas – Bur man laimi


05. Armenien
Parg – Survivor


06. Österrike
JJ – Wasted Love


Storbritannien
Remember Monday – What the Hell Just Happened?


07. Grekland
Klavdia – Asteromata


08. Litauen
Katarsis – Tavo akys


09. Malta
 Miriana Conte – Serving


10. Georgien
Mariam Shengelia – Freedom


Frankrike
Louane – Maman


11. Danmark
Sissal – Hallucination


12. Tjeckien
ADONXS – Kiss Kiss Goodbye


13. Luxemburg
Laura Thorn – La poupée monte le son


14. Israel
Yuval Raphael – New Day Will Rise


Tyskland
Abor & Tynna – Baller


15. Serbien
Princ – ”Mila


16. Finland
Erika Vikman – Ich komme

 

Andra Inför-serier

Andra länder som gör liknande nedräkningar till Basel är bland andra Norges Adresse Basel (som sänds i NRK) uppdelat i fem delar i NRK TV. Yle i Finland gör däremot ingen Inför-serie i år och det gör heller inte SVT i Sverige, dock kommer SVT att sända ett försnacksprogram inför finalen den 17:e maj under ledning av Torbjörn Averås Skorup. Programmet sänds timmen före finalen.

 

Eurovision Pre Partyn

Inför tävlingsveckan i Basel i maj har det hållits en rad så kallade Eurovision Pre Partyn runt om i Europa. Det handlar om att såväl artister som ska delta i årets Eurovision som gästartister från tidigare års tävlingar, nationella uttagningar eller andra tillfällen har uppträtt inför publiken. Under den här våren skedde festerna vid följande tillfällen:

  • 22 mars: Nordic Eurovision Party (Oslo, Norge)
  • 5 april: Eurovision in Concert (Amsterdam, Nederländerna)
  • 13 april: London Eurovision Party (London, Storbritannien)
  • 17, 18 och 19 april: PrePartyES (Madrid, Spanien)

 

Snart dags för ESC i Basel

Nu börjar snart årets höjdpunkt som tidigare nämnt äger rum i Basel i Schweiz och detta tack vare Nemos vinst ifjol med låten ”The Code”. Precis som i Malmö är det 37 länder som tävlar varav 31 som måste kvala genom semifinalerna dit 20 av dem når finalen. Där möter de ”Big Five”, alltså Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland samt årets värdland Schweiz.

 

Fakta om Basel

Basel ligger i nordvästra Schweiz vid floden Rhen. Antalet invånare är cirka 175 000 vilket gör detta till den, sett till invånarantalet, den minsta ESC-värdstaden sedan orten Millstreet på Irland var värd för ESC 1993. Däremot utmärker sig Basel på ett annat sätt och det är att det är den första ESC-värdstaden som gränsar till två länder – Frankrike och Tyskland. Stadens flygplats ligger exempelvis inte i Schweiz utan i Frankrike och promenerar man en halvtimme österut från flygplatsen hamnar man i Tyskland. Själva staden är bland annat känt för sitt universitet men framförallt att det är ett ekonomiskt och industriellt centrum.

När Eurovision kommer till staden den 13:e, 15:e och 17:e maj är det i arenan St. Jakobshalle som tävlingen går av stapeln. Här kommer en maffig scen ta emot den jublande publiken som får se sina 37 favoritartister uppträda live inför dem och hundratals miljoner människor framför TV-apparater eller storbildsskärmar på olika håll i världen. Under finalkvällen den 17:e maj har produktionen också hyrt in sig på grannarenan St. Jakob-Park, som till vardags är en fotbollsarena, där publik som inte fick biljetter till finalen har möjlighet att se den på storbildsskärm. Man får också i detta paket uppträdanden av olika artister innan och efter sändningen.

 

Repetitioner

Efter det att scenbygget är klart i arenan och tekniska repetitioner samt stand-in-repetitioner har ägt rum är det som brukligt i början av maj dags för enskilda artistrepetitioner. Denna gång startar det lördagen den 3:e maj och pågår sedan fram till lördagen den 10:e maj.

Under den veckan kommer ett antal artister från startfältet att repetera på scenen varje dag, schemat (som i skrivande stund inte har offentliggjorts) kan se lite olika ut varje dag. I vart fall brukar varje land få tillgång till arenans scen två gånger själva – först 30 minuter och ett par dagar senare 20 minuter där artisterna ges möjlighet att finslipa sina nummer innan det blir riktiga genrep och direktsändningar där resultat börjar att avgöras.

Det har inför repetitionerna florerat en del olika rykten om hur mycket eller lite presskåren kommer att kunna bevaka dessa artistrepetitioner. Vad som står klart är att presskåren inte ges tillgång till att bevaka i arenan eller från presscentret (varken på plats eller digitalt) mellan den 3:e och 10:e maj. EBU har på sin hemsida Eurovision.tv skrivit ut att man åtminstone kommer att leverera kortare klipp från varje andra repetition, men det är i skrivande stund oklart hur det kommer att se ut i övrigt. Däremot kommer vi i presskåren att ges tillfälle att bevaka de genrep som äger rum den 12:e maj (dygnet före den första semifinalen), den 14:e maj (dygnet för den andra semifinalen) och den 16:e maj (dygnet före finalen).

 

Invigningsfesten och andra aktiviteter i Basel

När de enskilda repetitionerna är avklarade ska Eurovision 2025 invigas. Detta sker på den turkosa mattan som i år blir längre än någonsin! Den utgår från Basel Rathaus via Market Square innan den avslutas vid Basel Messe där också festplatsen EuroClub kommer att husera tillsammans med Eurovision Village, som är ett område för allmänheten att besöka, som annars brukar vara utomhus.

 

Tävlingsveckan

Mellan måndagen den 12:e och söndagen den 18:e maj är det så dags för årets höjdpunkt – Eurovisions tävlingsvecka! Innan en vinnare kan koras i lördagens (17:e maj) final ska finalisterna utses i de två semifinalerna. Dessa program äger rum den 13:e respektive 15:e maj där sammanlagt 31 länder tävlar om 20 finalplatser, tio vinnare per semifinal. Vi kommer självklart att bevaka i detalj med allt från faktaartiklar och inför- och efteranalyser till tippningar, topplistor och inte minst LIVE-kommenteringar från samtliga genrep och direktsändningar.

Inför varje sändning äger tre genrep rum – två dagen före sändning och det tredje under eftermiddagen samma dag som sändningen äger rum. Samtliga direktsändningar startar klockan 21.00 CEST och går (från Sverige) att följa i både SVT1 och SVT Play (med Edward af Sillén som kommentator, dock i finalen i sällskap med Petra Mede) och SRP4 (med Carolina Norén som kommentator). Vill du se sändningen utan kommentering ska du välja de som går ut på YouTube från Eurovision.tv:s kanal.

Eftersom SVT inte är värdbolag har de bara rätt att låta ESC-sändningarna finnas kvar i Play under en månad. Det betyder att semifinalerna avpubliceras den 12:e respektive 14:e juni och finalen den 16:e juni. Ifjol kunde programmen vara kvar till november men det är inte fallet i år. Dock låter EBU sändningarna finnas kvar på YouTube för evigt (eller i alla fall tills annat besked ges) även om dessa saknar kommentering.

 

Så blir ESC-sändningarna i Basel

Den schweiziska produktionen har hintat om tankarna bakom årets produktion. Till att börja med kommer de tre sändningarna att ha varsina teman som bygger på något aktuellt. I den första semifinalen hyllas Schweiz som Eurovisions grundland (som var värd för den allra första upplagan 1956), i den andra semifinalen är det Eurovisions fans som står i fokus och i finalen är det fokus på att hylla nästa vinnare.

Flera gästartister kommer att uppträda i sändningarna, däribland de tidigare schweiziska ESC-deltagarna Paola (1969 och 1980), Peter (från gruppen Peter, Sue & Marc) (1971, 1976, 1979 och 1981), Luca Hänni (2019) och Gjon’s Tears (2020 och 2021) som kommer att sjunga ett medley av låtar Schweiz tidigare framfört.

Naturligtvis kommer också fjolårsvinnaren Nemo att hyllas och såväl öppningsnummer som andra mellanakter presenteras vartefter. Bland annat kommer några artister som skulle ha tävlat i den inställda Eurovision 2020 att medverka som mellanakter.

 

Hur avgörs programmen?

Semifinalerna

Varje semifinal har 15 eller 16 länder som tävlar om finalplatserna. Utöver dessa deltar tre av de 6 direktkvalificerade länderna som extraröstande länder i varje semifinal. Vilka länder som tävlar respektive extraröstar i vilken semifinal avgjordes genom en lottning i vintras. Man får bara rösta i den semi som man är allokerad till – vilket gör att Sverige röstar i den första semifinalen men får inte rösta i den andra semifinalen. Enda undantag från den här regeln görs för ”Rest of the World” som får rösta som en extra tittargrupp i bägge semifinalerna.

I semifinalernas omröstningar röstar varje röstningsberättigat lands tv-tittare på bidragen. Man kan rösta på alla låtar utom sitt eget lands bidrag (och heller inte på de tre extraröstande ländernas framträdanden, i alla fall inte i semifinalerna). Favoritlåten i ett lands omröstning får 12 poäng, tvåan får 10 poäng, trean 8 poäng osv. nedåt 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Rest of the World använder samma skala och röstar därför som om ett extra land skulle ha lagts till i ordningen. Därefter adderas de poäng varje land har fått och de tio länderna i omröstningen som har högst totalpoäng kvalar in till finalen medan resterande får lämna innan finalen.

För att göra presentationen mer intressant meddelas alla finalister utan någon som helst inbördes ordning. Först efter finalen blir det känt vilka poäng och placeringar varje bidrag fått (detta gäller även bidragen som inte kvalar vidare i varje program).

 

Finalen

I finalen tävlar förvisso 26 bidrag men alla 37 deltagarländer samt ”Rest of the World” är med och röstar fram vinnaren. Här delas makten mellan jurygrupper och tv-tittarna i alla deltagarländer, dock har tittarna lite mer makt i och med att ”Rest of the World” inte har någon jurygrupp.

Jurygruppen och tittarna i landet delar i omröstningen ut varsin 12-, 10-, 8-, 7-, 6-, 5- 4-, 3-, 2- och 1-poängare till tio av finalens 26 finalbidrag, dock kan man inte ge poäng till sitt eget lands bidrag. Summorna adderas och bidraget med högst totalpoäng vinner finalen.

Efter sändningens öppningsnummer öppnar möjligheten för tittarna att börja rösta. Därefter uppträder alla 26 finalister och efter ett antal snabbrepriser och mellanakter avslutas tittaromröstningen. När den omröstningen är stängd och rösterna räknas delar var och ett av de 37 deltagarländernas jurygrupper ut sina poäng. När en jurygrupp kontaktas i bild delas deras 1-, 2-, 3-, 4-, 5-, 6-, 7-, 8- och 10-poängare ut på en poängtavla direkt medan jurygruppens poängpresentatör meddelar vilket land de gett sin 12-poängare till. Ordningen för hur jurygrupperna röstar i bestäms av produktionen, dock är en sedan snart tioårig tradition att man brukar inleda med det land som var värdland ifjol och avsluta med det land som är årets värdland. Om det sedan blir så även i år får vi se när det är dags för finalsändningen.

När jurygruppernas poäng har delats ut är det dags för tittarpoängen att presenteras. För att göra det extra spännande delas dessa poäng ut i klumpsummor till bidragen (istället för att gå tillbaka till poängpresentatörerna ett varv till) med start med bidraget som får allra lägst totalpoäng av juryn. Man fortsätter sedan bidrag för bidrag tills man nått den som juryn haft i topp som då ställs mot den som då leder efter tittarnas röster om vem av de två som kommer att vinna finalen. Räcker det för att vinna och att därmed få arrangera nästa år eller ska någon annan ta hem vinsten?

 

Hur kan man rösta i programmen?

Alla länder erbjuder olika sätt att rösta men det brukar vara telefon-, SMS- och app-röstning som finns. Det senare alternativet finns i Eurovisions applikation som finns att ladda ned där du hittar appar.

Kom ihåg att i varje sändning som Sverige är med och röstar kan du lägga som mest 20 röster totalt sett från en och samma telefon! Om du dessutom röstar från Sverige kan du inte rösta Sverige i den första semifinalen och om Sveriges representant KAJ också kvalar in till finalen kommer samma sak att återupprepas även där. Alla andra länder, inkl. ”Rest of the World”, kan däremot rösta på Sverige.

 

Annat att veta om tävlingen

Så görs KAJ:s nummer om i årets Eurovision

När humorgruppen KAJ deltog i och vann årets Melodifestival med sin låt ”Bara bada bastu” var det med de utökade regler som Melodifestivalen har gällande hur många personer varje scenframträdande får ha. Det här innebär att till Basel måste numret göras om något då man helt enkelt var för många på scenen samtidigt.

I Melodifestivalen hade gruppens tre medlemmar med sig fyra dansare samt en bakgrundssångare (kör i kuliss) med sig i numret men då man bara får vara max 6 personer per scenframträdande i Eurovision har de valt att göra om numret något. Det innebär att en dansare samt kör i kuliss tas bort. De dansare som blir kvar kommer att få dansa och sjunga som körsångare.

En annan förändring är att den bastu som de har med sig på scenen kommer de behöva fälla ned själva istället för att ha hjälp av scentekniker och det råder också viss osäkerhet kring granarna på scenen. I Melodifestivalen användes färska granar men om detta går att få tag på i Schweiz i maj är lite osäkert.

Exakt hur numret kommer att se ut kommer vi att få se under repetitionsveckan.

 


 

Kommentera

 
 

 
 
 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »