Inför helgens uttagningar: vecka 3, 2024

INFÖR UTTAGNINGAR. I denna artikel sammanställer vi information om de nationella uttagningar som pågår denna helg, i det här fallet gäller det Sloveniens bidragsuppspel, Norges och Litauens fortsatta heats samt Estlands semifinal.

För kännedom kommer vi att resultatuppdatera kontinuerligt så snart respektive uttagning är avklarad, och en sammanfattande artikel med alla resultat dyker upp i början av den kommande veckan.

 

Norsk MGP 2024 – Heat 2

 

NRK har valt att fortsätta med modellen att ha heats inför finalen i Norsk MGP där tittarna bestämmer vilka låtar som ska gå till final. Totalt tävlar 18 bidrag, fördelat på 6 bidrag om tre heats, där nio av låtarna går till final. Det finns inga wildcards eller andra chansen-omgångar i år heller. Programledare för samtliga sändningar är duon Fredrik Solvang och Marion Ravn.

 

Vilka tävlar i det andra heatet?

Den här veckan är det dags för det andra heatet som går att följa i NRK1 under lördagen med start kl. 19:50 CET. Nedan är startfältet (i startordning med länkar till respektive studioversion):

 

Återkommande artist i det här startfältet är sångerskan Farida som tidigare deltagit i Norsk MGP 2022.

Inför sändningen har vi tyckt till om låtarna som tävlar om de tre finalplatserna. Om du vill veta mer om artisterna har vi även sammanställt fakta.

 

Finalister (sedan föregående heat)

Följande bidrag har fram till skrivande stund (dvs. avgjorda heat 1) kvalat in till finalprogrammet den 3:e februari:

 

Eurovizija.LT – Heat 2

 

Litauen genomför även det här året en längre uttagning för att utse artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest. Däremot blir det bara fem kvalomgångar där tittarna och en studiojury tillsammans får utse två finalister per sändning – resten av låtarna åker ut. När det är dags för final om fem veckor från skrivande stund kommer således finalstartfältet att bestå av tio bidrag. Programledare för alla sändningar är duon Gabrielė Martirosian och Nombeko Augustė.

 

Vilka tävlar denna vecka?

Den här veckan är det dags för det andra heatet som går att följa i LRT1 på lördag med start kl. 20:00 CET. Nedan är startfältet i startordning (med länkar till ev. släppta studioversioner):

 

Återkommande artister i det här startfältet är Andrius Pojavis, Eley och Multiks från tidigare års litauiska ESC-uttagningar, särskilt Andrius Pojavis som tidigare har representerat Litauen 2013 med låten Something, vilket för övrigt var senast Eurovision ägde rum i Malmö.

På grund av att inte alla studioversioner har släppts i förväg kommer vi att tycka till om låtarna när sändningen är avgjord. Våra åsikter bygger då på scenframträdandena.

 

Finalister (sedan föregående heat)

Följande bidrag har fram till skrivande stund (dvs. avgjorda heat 1) kvalat in till finalprogrammet den 17:e februari:

 

Eesti Laul 2024 – Semifinalen

 

I årets upplaga av Eesti Laul tävlar 20 bidrag varav fem som är direktkvalificerade till finalen (se längre ned vilka låtar det gäller) medan resterande 15 låtar kommer att tävla om resterande fem finalplatser. Detta sker i semifinalen där jury- och tittarröstning kommer att rösta fram vilka av bidragen som ska få tävla i finalen. Sändningen startar i ERR klockan 18:15 CET och pågår fram till klockan 21:35 med paus mellan kl. 20:00 och 20:30.

Inför sändningen har vi tyckt till om låtarna.

 

Vilka tävlar i semifinalen?

Nedan är startfältet i startordning med länkar till respektive studioversion:

 

Vilka låtar är direktkvalificerade?

Nedan listar vi de direktkvalificerade bidragen i alfabetisk ordning efter artist med länkar till respektive studioversion:

Här kan berättas att en av låtskrivarna bakom Daniels Levis bidrag är Victor Crone, som tidigare tävlat för Estland och haft med låtar i både Estland och Sverige.

 

Misija Malmö – bidragsuppspel

 

I mitten av oktober förra året meddelade det slovenska TV-bolaget RTVSLO att de efter föregående års internval skulle man nu återgå till ett finalkoncept igen. Dock skulle detta komma att ändras då RTVSLO i december meddelade att de efter den antagning som genomförts skulle leda till ett internt val igen. Den här gången valde man ut sångerskan Raiven som tidigare tävlat i tre slovenska ESC-uttagningar och blivit både silver- och bronsmedaljör vid dessa tillfällen.

Bidraget hon ska tävla med i Malmö heter ”Veronika” och den låten kommer att presenteras officiellt under lördagskvällen med start kl. 20:00 CET i ett TV-program i RTVSLO under ledning av Tilen Artač som har fått namnet Misija Malmö. En timme efter uppspelet kommer tävlingsbidragets officiella musikvideo att släppas på Eurovision.tv:s YouTube-kanal.

Tävlingsbidraget har skapats av Raiven själv tillsammans med låtskrivarna Klavdija Kopina och Bojan Cvjetićanin (den sistnämnda representerade Slovenien i fjolårets Eurovision som del av rockgruppen Joker Out!).

 


 

Kommentera