Melodifestivalen 2022: Vilka tävlar i semifinalen?

MELODIFESTIVALEN 2021. Nu på lördag (5:e mars) avgörs semifinalen i Melodifestivalen 2022. Inför sändningen kommer vi att uppdatera dig kontinuerligt om allt som händer och först ut är presentationer om respektive artist i startfältet.

Artisterna presenteras gruppvis och därefter i alfabetisk ordning efter artist.

 

Semifinalgrupp 1


Foto & copyright: Tove Floss/Universal Music
Bilden är hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Alvaro Estrella – “Suave”

Sångaren Alvaro Estrella börjar bli veteran i Melodifestivalen då detta är hans fjärde deltagande i tävlingen varav det är tredje året på raken han är med. Första gången var redan 2014 då han åkte ut direkt i sin deltävling med låten Bedroom (trots att låten var hypad att gå vidare av media på plats). När han istället tävlade ihop med Mendez och Vamos amigos 2020 och ifjol (2021) med Baila Baila tog han sig till final via Andra chansen. Även den här gången tog han sig från deltävling till uppsamlingsheatet, eller semifinalen som den numera heter, med bidraget ”Suave” som han har gjort ihop med Linnea Deb, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt och Joy Deb.

Alvaro deltog i den andra deltävlingen där han totalt sett placerade sig på tredje plats med 69 poäng.

 

Mer fakta

Läs gärna vår intervju med Alvaro Estrella » (som gjordes inför deltävlingen)

Se framträdandet i deltävlingen »

 


Foto & copyright: Paulina Torbjörnsen/Freebird Entertainment
Bilden är hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Anna Bergendahl – “Higher Power”

Anna Bergendahl blev känd genom sin medverkan i Idol 2008 där hon slutade på femte plats i tävlingen. Två år senare deltog hon i Melodifestivalen med låten This Is My Life där hon tog sig vidare till finalen och slutligen vann, men på plats i Eurovision Song Contest tog resan slut redan i semifinalen.

Trots det och de skriverier som blev i medierna var karriären långt ifrån över då hon fortsatte att släppa ny musik och hon gjorde även en turné i USA som även sändes i Sveriges Television. 2016 valde hon dock att börja läsa till läkare även om musikkarriären har hållits igång vid sidan om. 2019 medverkade hon igen i Melodifestivalen med Ashes To Ashes som tog henne till tiondeplats i finalen (även om låten sålde platina) och året därpå placerade hon sig trea i Melodifestivalen med Kingdom Come (som också sålde platina).

I år är Anna tillbaka i Melodifestivalen igen, den här gången med låten ”Higher Power” som hon har gjort tillsammans med Thomas G:son, Erik Bernholm och Bobby Ljunggren. Bidraget har tagit henne ett steg närmare finalen även om hon först måste tävla i semifinalen.

 

Mer fakta

Läs gärna vår intervju med Anna Bergendahl » (som gjordes inför deltävlingen)

Se framträdandet i deltävlingen »

 


Foto & copyright: Per Janhnke
Bilden är hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Danne Stråhed – ”Hallabaloo”

Danne Stråhed är en 65-årig dansbandsmusiker och artist från Malmö. Han har hållit på med musiken i stort sett hela livet och är en välkänd artist i Skåne. Han debuterade som 16-åring i sin brors band varpå han i början av 80-talet startade sitt eget band innan han senare gick över till att bli en av sångarna i dansbandet Wizex, där han var kvar fram till 1996. Sedan dess har han satsat på sin solokarriär med bland annat hits som ”La de leva” och även med stor succé på revyscenen.

I den första deltävlingen medverkade Danne med låten ”Hallabaloo” som tog sig vidare till semifinalen. Låten har han har varit med och gjort tillsammans med Fredrik Andersson och Erik Stenhammar.

 

Mer fakta

Läs gärna vår intervju med Danne Stråhed » (som gjordes inför deltävlingen)

Se framträdandet i deltävlingen »

 


Foto & copyright: Kristian Pohl/Emperial
Bilden är hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Tone Sekelius – “My Way”

24-åriga Tone Sekelius är en välkänd Youtuber och artist som bland annat har gjort sig känd för låtarna Awakening” och ”One More In The Crowd”. Bägge släpptes under 2017 varav den sistnämnda blev den officiella Pridelåten på Stockholm Pride det året.

I början av 2021 kom Tone ut som transperson och efter det följde bland annat dokumentärserien om henne på Discovery+. Tone blir därmed den första transpersonen som tävlar i Melodifestivalen, och det gör hon med bidraget ”My Way” som hon har gjort tillsammans med Anderz Wrethov. Bidraget tog sig till semifinalen från en fjärdeplats i deltävling 2.

 

Mer fakta

Läs gärna vår intervju med Tone Sekelius » (som gjordes inför deltävlingen)

Se framträdandet i deltävlingen »

 

 

Semifinalgrupp 2


Foto & copyright: Julia Dansarie/EKKO Music Rights Europe
Bilden är hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Cazzi Opeia – ”I Can’t Get Enough”

Moa Carlebecker, eller Cazzi Opeia som hon kallar sig som artist, är både sångerska och låtskrivare. Det är första gången som hon deltar i Melodifestivalen, däremot är hon mycket välkänd som låtskrivare inom K-pop med flera listettor på Billboard, flera miljoner sålda album och miljarder streams. Kort sagt – en framgångssaga! I den tredje deltävlingen medverkade hon med bidraget ”I Can’t Get Enough” som hon har gjort tillsammans med Paul Rey (tidigare Mello-deltagare) samt Bishat Araya och Jakob Redtzer. Låten har tagit sig hit till semifinalen där hon nu tävlar om en plats i finalen!

I sin deltävling hamnade Cazzi Opeia totalt sett på fjärde plats med 69 poäng.

 

Mer fakta

Läs gärna vår intervju med Cazzi Opeia » (som gjordes inför deltävlingen)

Se framträdandet i deltävlingen »

 


Foto & copyright: Jean-Paul Bastiaans/Held MGMT AB
Bilden är hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Lillasyster – “Till Our Days Are Over”

Rockgruppen Lillasyster utgörs av sångaren Martin Westerstrand, gitarristen Max Flövik, trummisen Ian-Paolo Lira och basisten Andreas Bladini. De har spelat ihop sedan 2006 och deras debutalbum Hjärndöd musik för en hjärndöd generation blev en stor succé. Deras cover av Rihannas “Umbrella” gjorde även att gruppen blev ett välkänt namn i det svenska musiklivet. Totalt har det blivit fyra album, många grammisnomineringar och inte minst turnéer.

Ifjol ställde gruppen för första gången upp i Melodifestivalen. Då tävlade de med låten Pretender som tog sig till Andra chansen och i år är det ”Till Our Days Are Over” som gäller där Martin och Ian-Paolo har varit med och gjort låten tillsammans med Jimmy Jansson och Palle Hammarlund. Än en gång är gruppen med och tävlar i uppsamlingsprogrammet.

 

Mer fakta

Läs gärna vår intervju med Lillasyster » (som gjordes inför deltävlingen)

Se framträdandet i deltävlingen »

 

 


Foto & copyright: Andreas Nilsson
Bilden är hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Lisa Miskovsky – “Best To Come”

Sångerskan Lisa Miskovsky slog igenom stort i Sverige 2001 då hon släppte sitt debutalbum som året därpå belönades med Rockbjörnen. 2003 släpptes nästa album och även det blev succé och efter det har karriären rullat på med ytterligare album- och musiksläpp. Lisa har även synts till i andra sammanhang exempelvis som låtskrivare bakom kända artister.

2012 ställde Lisa Miskovsky upp i Melodifestivalen med Why Start A Fire som tog sig till final och hamnade på nionde plats. Exakt tio år senare är hon tillbaka i samma sammanhang, och den här gången med låten ”Best To Come” som hon har gjort ihop med David Lindgren Zacharias.

Det blev en jämn poängomgång i deltävling 3 som slutade med att Lisa Miskovsky fick en tredjeplats och därmed hamnade i semifinalen.

 

Mer fakta

Se framträdandet i deltävlingen »

 


Foto & copyright: Magnus Ragnvid/Warner Music
Bilden är hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Theoz – ”Som du vill”

Theodor Haraldsson, i artistvärlden mer känd som Theoz, är sedan i somras fyllda 16 år och har därmed möjlighet att tävla i Melodifestivalen! Han har sedan många år varit en välkänd artist då han redan som åttaåring skaffade konton i sociala medier där han lägger upp musik och andra inslag. På kort tid fick han många följare och det har strömmat till ännu fler sedan dess.

2018 släppte han sina första singlar och året därpå kom också hans första EP. Nu under 2022 kommer han även att synas till i Melodifestivalen där han tävlar med bidraget ”Som du vill” som är gjord av Tobias Lundgren, Axel Schylström, Tim Larsson, Elize Ryd och Jimmy ”Joker” Thörnfeldt. Bidraget tog sig till semifinalen och tävlar nu om en plats i finalen.

 

Mer fakta

Läs gärna vår intervju med Theoz » (som gjordes inför deltävlingen)

Se framträdandet i deltävlingen »

 


 


 

Kommentera