Inför helgens uttagningar: 2-3 mars 2019

INFÖR UTTAGNINGAR. Efter fyra härliga uttagningsveckor i februari börjar vi närma oss slutet på årets nationella-säsong. Men det återstår en rad uttagningar och denna helg (2-3 mars) avgörs inte mindre än sju (!) finaler – se nedan vilka det gäller!

Nedan har vi sammanställt information om respektive uttagning denna helg. Notera att resultatuppdatering sker kontinuerligt så snart respektive uttagning är klar.

 

Lördag 2 mars

finland_smallFinland: UMK 2019

Sänds mellan kl. 20:00 – 21:30 CET. Länk till sändningen här.

 

Finland väljer för andra året i rad metoden med först internval av artist och därefter att välja tävlingsbidrag genom en mindre UMK-final. Det här året valdes DJ Darude feat. Sebastian Rejman ut som artist och de två kommer att tävla med tre bidrag i denna final. Därefter är det upp till tv-tittarna och jury att besluta vilket bidrag som de ska ta med sig till Eurovision 2019 i Tel Aviv.

De tre bidragen har officiellt presenteras under februari och släppts ett i taget varje vecka. DJ Darude (som egentligen heter Ville Virtanen) står bakom samtliga bidrag som upphovsperson – alla dock tillsammans med andra personer.

Finalen programleds av duon Krista Siegfrids & Mikko Silvennoinen.

 

Läs mer om finalen & startfältet »

Så här tycker vi om finalen »

 


 

iceland_smallIsland: Söngvakeppnin 2019

Sänds mellan kl. 20:45-~23:00 CET. Länk till sändningen här.

 

Det har blivit dags för finalen i Söngvakeppnin 2019, där fem bidrag tävlar om att få representera Island i Eurovision 2019.

Efter att fyra finalister från två semifinaler, plus en wildcard av de övriga blivit utsedda. Till skillnad från i semifinalerna där alla låtar framförts på isländska, så kommer de artister som haft en engelskspråkig version få möjlighet att använda den versionen i finalen.

Röstningen kommer ske i två etapper, först en omgång där två av dessa fem finalister röstas till en superfinal. Vidare kommer rösterna från första omgången även stå kvar i andra omgången, där vinnaren slutligen utses.

 

Läs mer om finalen & startfältet »

Så här tycker vi om finalen »

 


 

Moldavien: O Melodie Pentru Europa 2019

Sänds mellan kl. 20:00-21:30 CET. Länk till sändningen här.

 

Det har blivit dags för finalen i O Melodi Pentru Europa 2019, där tio bidrag tävlar om att få representera Moldavien i Eurovision 2019.

Från början var det tänkt att det skulle hållas en semifinal inför finalen, men den har strukits helt. Istället fick en jury i uppdrag att välja ut 10 av 28 låtar som får tävla direkt i en avgörande final, där både tv-tittarna och jury får tycka till om vinnaren.

 

Läs mer om finalen & startfältet »

Så här tycker vi om finalen »

 


 

norway_smallNorge: Norsk Melodi Grand Prix 2019

Sänds mellan kl. 20:55-~23:15 CET. Länk till sändningen här.

 

Norge fortsätter med att bara hålla i en finalkväll som uttagning till Eurovisionen och man har valt ut tio tävlande från en nationell antagning (och eventuellt även från specialinbjudningar). Finalen går av stapeln i Oslo Spektrum med duon Kåre Magnus Bergh & Heidi Ruud Ellingsen som programledare.

I startfältet hittar vi flera intressanta namn b.la. Mørland, Erlend Bratland, Carina Dahl, Tom Hugo, Alexandra Rotan och Hank Von Hell som alla tidigare har deltagit i den norska uttagningen där Mørland har en seger i bagaget (2015). Dessutom blir det MPG-debut för Chris Medina, som tidigare har deltagit i American Idol och är bosatt i Norge sedan något år tillbaka tillsammans med sin norska flickvän Silje Skylstad Gotaas.

 

Läs mer om finalen & startfältet »

Så här tycker vi om finalen »

 


 

portugal_smallPortugal: Festival da Canção 2019

Sänds mellan kl. 22:00-~00:30 CET. Länk till sändningen här.

 

Det har blivit dags för finalen i Festival da Canção 2019, där 8 bidrag tävlar om att få representera Portugal i Eurovision 2019. Uttagningen har även denna gång haft två semifinaler där tv-tittarna och jury fått tycka till om vilka bidrag som kvala in till finalen, och samma maktuppdelning ges även i finalen som för övrigt sänds från Portimão Arena i Portimão. Filomena Cautela och Vasco Palmeirim är värdar för finalen.

 

Läs mer om finalen & startfältet »

Så här tycker vi om finalen »

 


 

Söndag 3 mars

Georgien: Georgia’s star

Sänds mellan kl. 19:00 – 21:30 CET. Länk till sändningen här.

 

Efter flera veckors tävlande i Georgia’s star har det blivit dags för Georgien att utse artist och bidrag till Eurovision 2019. Det sista grundheatet hölls föregående lördag där den sista akten innan finalen röstades ut. Nu återstår fyra tävlande, vilka kommer att få tävla med potentiella Eurovisionbidrag om att få bli Georgiens representant i Eurovision 2019.

 

Läs mer om uttagningen, finalen & startfältet »

 


 

serbia_smallSerbien: Beovizija 2019

Sänds med start kl. 21:00 CET. Länk till sändningen här.

 

Det har blivit dags för finalen i Beovizija 2019, där 12 bidrag tävlar om att få representera Serbien i Eurovision 2019.

Efter två semifinaler som avgjordes den 27:e och 28:e februari har nu finalstartfältet blivit komplett och det har därför blivit dags för jury och tv-tittarna att bestämma vem som ska vinna årets upplaga. Sändningen går av stapeln från RTS Studios med duon Dragana Kosjerina & Ivan Mihailović som värdar.

 

Läs mer om finalen & startfältet »

Så här tycker vi om finalen »

 


 

 


 

Kommentera