Guide inför lördagens Eurovision-uttagningar (23 februari)

INFÖR UTTAGNINGAR. Lördagen den 23:e februari är det inte bara den fjärde och avslutande deltävlingen i Melodifestivalen, utan även nationella finaler i Danmark, Litauen, Ukraina och Ungern samt heats i Georgien och semifinal i Portugal. I denna artikel listar vi de aktuella uttagningarna med all info du behöver.

Nedan har vi sammanställt information om respektive uttagning denna helg. Notera att resultatuppdatering sker kontinuerligt så snart respektive uttagning är klar, men en sammanfattande artikel dyker upp i början av den kommande veckan. Då får ni också reda på våra betyg och åsikter kring veckans startfält i Melodifestivalen!

 


 

Danmark – final!

Det har blivit dags för finalen i Dansk Melodi Grand Prix 2019, där 10 bidrag tävlar om att få representera Danmark i Eurovision 2019. Finalen hålls i Jyske Bank Boxen i Herning med Johannes Nymark och Kristian Gintberg som programledare.

Finalen har två röstningsomgångar som bägge avgörs av tv-tittarna och en expertjury. Efter att bidragen har framförts kommer juryn och tv-tittarna rösta fram tre av de 10 bidragen till en avgörande omgång där vinnaren slutligen koras. En nyhet för året är att Grönland, som är en autonom till Danmark, får vara med och rösta i denna final.

Programmet startar i DR1 kl. 20:00 CET och du befinner dig utanför Danmark kommer du kunna se finalen via denna livestream.

 

Läs mer om finalen »

Spana in startfältet & våra favoriter »

 


 

Georgien – femte liveshowen

I Georgien börjar det dra ihop sig inför nästa veckas final och därför är det program som sänds denna lördag det näst sista. Inför veckans avgörande är fem tävlande kvar i leken, och precis som tidigare veckor är det publiken som röstar fram vilka som ska få tävla i finalen.

Programmet startar i GPB1 kl. 19:00 CET (22:00 lokal tid). Sändningen går även att se via GPB:s officiella livestream.

 

Läs mer om programmet (extern länk) »

 


 

Litauen – final!

Det har blivit dags för finalen i Eurovizija 2019, där 8 bidrag tävlar om att få representera Litauen i Eurovision 2019. 50 låtar i fyra kvartsfinaler som blev till 24 låtar i två semifinaler har nu blivit åtta låtar i finalen. Där kommer en jury respektive tv-tittarna avgöra ödet.

Värt att notera är att en av finalisterna (Monika Marija) ursprungligen hade två låtar med sig i finalen, men valde medvetet att dra sig ur med en utav dem. Alen Chicco ersätter det bidrag som inte längre tävlar.

Programmet startar kl. 20:00 CET, och går att se via olika kanaler bland annat genom LRT:s officiella streamingtjänst.

 

Läs mer om finalen »

Spana in startfältet & våra favoriter »

 


 

Portugal – semifinal 2

Det har blivit dags för Portugals andra och avslutande semifinal, där 8 bidrag tävlar om de fyra sista platserna i finalen. Precis som i föregående semifinal kommer bidragen att framföras varpå tv-tittarna och studiojuryn får rösta fram vilka bidrag de vill se i finalen.

Vi noterar att i denna semifinal är det en ny programledarduo: José Carlos Malato och Jorge Gabriel.

Programmet startar kl. 22:00 CET, och går att se via RTP:s officiella streamingtjänst.

 

Läs mer om semifinal 2 »

Spana in startfältet & våra favoriter »

 


 

Ukraina – final!

Det har blivit dags för finalen i Vidbir 2019, där 6 bidrag tävlar om att få representera Ukraina i Eurovision 2019. Även i finalen är Serhiy Prytula programledare.

Artisterna kommer att framträda och därefter är det upp till tv-tittarna och programmets studiojury bestående av Jamala (Eurovisionvinnaren 2016), Andrey Danilko (Verka Serduchka) och Yevhen Filatov att besluta vilken akt som får åka till Tel Aviv för Ukrainas räkning i maj. Jamala kommer även att uppträda som mellanakt och dessutom är Frankrikes Eurovisionrepresentant Bilal Hassani inbjuden som gästartist.

Programmet startar kl. 18:00 CET, och går att se via STB:s officiella streamingtjänst.

 

Läs mer om finalen »

Spana in startfältet & våra favoriter »

 


 

Ungern – final!

Ungerns A Dal 2019 har nått sitt avgörande och nu ska vinnaren koras. Åtta bidrag har med hjälp av juryns och/eller tittarnas hjälp lyckats kvala sig vidare från grundläggande heats och tuffa semifinaler. I finalen kommer först samtliga åtta bidrag framföras sedan är det upp till juryn att rösta fram fyra kandidater som tittarna sedan får äran att rösta fram vinnaren.

Notera att det har skett en förändring i finalstartfältet efter att finalisten Petruska diskvalificerades. Gergő Oláh, som hade fått flest totalpoäng av de utslagna i båda semifinaler, fick plocka den lediga finalplatsen.

Programmet startar kl. 19:30 CET, och går att se bland annat via via denna livestream.

 

Läs mer om finalen »

Spana in startfältet & våra favoriter »

 


 

Kommentera