Nedräkning till Eurovision 2019 i Tel Aviv – 6 månader kvar!

EUROVISION 2019. I skrivande stund är det exakt 6 månader kvar till Eurovision 2019 drar igång på riktigt i staden Tel Aviv i Israel och vi skribenter på ESC-Panelen längtar med stormsteg att få ta oss an att tycka till om alla de bidrag som komma skall. För att inte dämpa lyckan allt för mycket tänkte vi från och med nu och varje månad göra en sammanfattad lägesrapport om vad som blivit officiellt. Här kommer därför lägesrapport från november 2018.

PS: Har du tips på nyheter eller andra kommentarer så är det bara att skriva i kommentarsfältet nedan eller mejla oss på info@escpanelen.se

Vi tar tacksamt emot alla era tips och tankar!

 

Vad vi vet om Eurovision 2019

42 länder tävlar

Det vi vet nu i november är att 42 länder kommer att delta i Eurovision 2019. Antalet länder är ett land mindre mot ifjol, och detta beror på att Bulgarien har valt att inte ställa upp igen nästa år. I och med att deltagarlistan är EBU-bekräftad och klar innebär det att det inte blir några comebacker eller debuter på decenniet 2010-talets sista Eurovision Song Contest. Däremot finns ju all anledning att återkomma i frågan från år 2020 eftersom tävlingen går in på ett nytt decennium.

 

Australien är med och tävlar – igen

EBU:s referensgrupp beslöt tidigare i höstas att för ännu en gång bjuda in det australiensiska TV-bolaget SBS att delta i Eurovision Song Contest. I och med det blir det femte gången i rad som Australien deltar i tävlingen, och SBS svarar med att för första gången anordna en egen nationell uttagning där publik och jury får tycka till om vilken artist och låt som Australien bör skicka till Tel Aviv. Alla tidigare gånger har Australiens artist- och bidragsval gjorts internt. En final är planerad att hållas i början av februari 2019.

Anledningen till att SBS har blivit inbjuden är för att deras medlemskap i EBU endast är ett så kallad ”associerat medlemskap” som inte är fullvärdigt som många av de andra ländernas medlemskap. Det således finns ytterligare länder som EBU har möjlighet att bjuda in på samma sätt som de gjort med Australien, men just nu ser det inte ut att bli så.

 

”Dare to Dream” är slogan

EBU kunde också i månadsskiftet oktober/november avslöja att sloganen för Eurovision 2019 kommer att bli ”Dare to Dream”.

I en intervju med Eurovision.tv säger EBU:s Eurovisionchef Jon Ola Sand att “Dare to Dream” symboliserar allt vad Eurovision står för – inkludering och mångfald, men även att man som artist ska våga tro på sig själv att kunna vinna Eurovision Song Contest. Tanken är således att skapa nya drömmar och möjligheter för de artister som kommer att få stå på Eurovisionscenen i Tel Aviv, och för en av dessa kommer ju drömmen att gå i uppfyllelse eftersom en av dem kommer att koras till vinnare den 18:e maj!

 

Mer fakta som är klarlagd

– Eurovision 2019 kommer att hållas i Tel Aviv i Israel den 14:e, 16:e och 18:e maj 2019.

– 2019 års upplaga hålls en vecka senare mot vad den gjort de senaste tre årens upplagor.

– 36 länder kommer att kvala genom de två semifinalerna, totalt 18 länder per semifinal.

– ”Big Five” (Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland) samt värdlandet Israel är direktkvalificerade till finalen.

– Det är tredje gången som Israel arrangerar Eurovision Song Contest, även om landet vunnit tävlingen fyra gånger. Arrangemangen har skett åren 1979, 1999 och nu 2019, dvs. vart 20:e år.

 

 

Melodifestivalen 2019

Förberedelserna är i full gång inför Melodifestivalen 2019 och det är stor förväntan på hur 2019 års startfält kommer att se ut. Det är dock fortsatt oklart vilket datum SVT tänker berätta detta, men håll utkik här på hemsidan för vi ska försöka vara på plats vid pressträffen även i år!

Det vi vet så här långt om tävlingen är att 28 bidrag ska tävla, och dessa fördelas i vanlig ordning på sju tävlande om fyra deltävlingar. Endast en (1) av dessa 28 artister är klara och officielladuon The Lovers of Valdaro, vilka blev erbjudna en plats tack vare sin finalplats i P4 Nästa 2018. Övriga 27 artister är endast medias spekulationer och bör tas med en stor nypa salt tills dess SVT har bekräftat hela startfältet!

Något som också är officiellt är att det blir en kvartett med programledare i Melodifestivalen 2019: artisterna Sarah Dawn Finer och Eric Saade (båda med Melodifestivalerfarenheter) och komikerna Kodjo Akolor och Marika Carlsson. Dessa personligheter ska guida tv-tittarna genom 6 stycken live-shower i vinter!

Den 31:a oktober släpptes biljetterna till Melodifestivalen 2019 och vill du veta mer om hur du får tag på dessa ska du läsa mer i vår artikel om detta (du hittar den här).

 

 

Övriga nationella uttagningar

Många länder har redan beslutat vilken typ av uttagning som ska användas för att välja ut sitt lands representant till Eurovision 2019. En hel del länder är dock inte klara med detta än, men det kommer förhoppningsvis klarna under säsongens gång.

För mer information om de nationella uttagningarna 2019 – se vår samlingssida med fakta och planerade uttagningsdatum! Vi uppdaterar den sidan kontinuerligt och vi reserverar oss således för att framtida förändringar kring omfattningen av respektive lands uttagning. En sammanfattning av läget kan nu i mitten av november 2018 beskrivas på följande sätt:

 

Uttagning med mer än bara finalkväll:

 • Albanien: Festivali i Këngës 57
 • estonia_smallEstland: Eesti Laul 2019
 • france_smallFrankrike: Destination Eurovision 2019
 • Georgien: Georgia’s Star (oklart om bidraget)*
 • iceland_smallIsland: Söngvakeppnin 2019
 • latvia_smallLettland: Supernova 2019
 • lithuania_smallLitauen: Nationell uttagning
 • malta_smallMalta: X Factor (artisten, oklart med låten)*
 • portugal_smallPortugal: Festival da Canção 2019
 • romania_smallRumänien: Selecţia Naţionala
 • Spanien: Operación Triunfo 2018*
 • sweden_smallSverige: Melodifestivalen 2019
 • Ukraina: Vidbir 2019
 • Ungern: A Dal 2019

 


 

En mindre uttagning (t.ex. bara finalkväll)**:

 • australia_smallAustralien: Eurovision – Australia Decides
 • denmark_smallDanmark: Dansk Melodi Grand Prix 2019
 • finland_smallFinland: UMK 2018
 • Montenegro: Montevizija
 • norway_smallNorge: Norsk Melodi Grand Prix 2019
 • serbia_smallSerbien: Nationell final
 • Slovenien: EMA 2019
 • Storbritannien: Eurovision: You Decide
 • germany_smallTyskland: Nationell final

 


Oklart hur omfattande uttagningen blir:

 • Israel: HaKokhav HaBa L’Eurovizion
 • Kroatien: Dora 2019

 


 

Bekräftade internval:

 • switzerland_smallSchweiz

 


 

Länder som inte har gjort någon offentlig bekräftelse av sin uttagningsmetod***:

 • Armenien
 • azerbaijan_smallAzerbajdzjan
 • belgium_smallBelgien
 • cyprus_smallCypern
 • Grekland
 • ireland_smallIrland
 • italy_smallItalien
 • Makedonien
 • Moldavien
 • netherlands_smallNederländerna
 • poland_bigPolen
 • Ryssland
 • San Marino
 • Tjeckien
 • belarus_smallVitryssland
 • austria_smallÖsterrike

 

Noteringar


* Maltas och Spaniens uttagningar pågår just nu under hösten och håller sina finaler någon gång runt årsskiftet 2018/19. Georgiens uttagning planeras att dra igång runt årsskiftet och sedan ha final vid ett idag okänt datum i vinter. Det är mycket möjligt att det i slutändan bara blir en finalkväll för dessa länder (antingen för en, två eller alla tre länderna), men då uttagningarna pågår under en längre period räknar vi för närvarande in dessa som uttagningar som har mer än bara en enda finalkväll.


** Vissa länder som nämns nedan kan komma att få en längre uttagning, men i dagsläget säger källorna endast finalkväll.


*** Vissa besked kan ha lämnats men då vi saknar relevanta källor för dessa påståenden läggs alla länder utan ordentliga källor i den icke-bekräftade uttagningskategorin.


 


 

Kommentera