Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

EBU bekräftar att 42 länder kommer att delta i Eurovision 2019

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


EUROVISION 2019. EBU har nu i november 2018 officiellt bekräftat att 42 länder kommer att delta i Eurovision Song Contest 2019. Tävlingen kommer att avgöras i Tel Aviv i Israel den 14:e, 16:e och 18:e maj 2019.

Deltagarlistan, som bekräftades av EBU:s Eurovision-chef Jon Ola Sand den 7 november 2018, innehåller alltså ett land mindre än ifjol. Det är Bulgarien som tidigare i oktober meddelat att de inte vill delta år 2019. I övrigt är resterande länder som deltog i Lissabon 2018 även med i Tel Aviv 2019. Det här innebär att det inte blir något nytt deltagarrekord och det är heller inga länder som gör comeback eller som gör debut.

 

Den officiella deltagarlistan

”Big Five”-länderna (Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland) tillsammans med värdlandet Israel är redan klara att tävla i finalen den 18:e maj 2019. Resterande 36 länder i startfältet kommer att kvala genom de två semifinalerna (som avgörs den 14:e och 16:e maj), där 20 finalbiljetter står på spel.

 

Semifinalisterna

Dessa länder kommer att tävla i semifinalerna 2019:

Albanien, Armenien, Australien, Azerbajdzjan, Belgien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Georgien, Grekland, Irland, Island, Kroatien, Lettland, Litauen, Makedonien, Malta, Moldavien, Montenegro, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Ryssland, San Marino, Schweiz, Serbien, Slovenien, Sverige, Tjeckien, Ukraina, Ungern, Vitryssland och Österrike.

 

Statistik: antalet deltagande länder de senaste fem årens tävlingar

  • 2018: 43 st
  • 2017: 42 st*
  • 2016: 42 st*
  • 2015: 40 st
  • 2014: 37 st

 

* Initialt skulle 43 länder ha tävlat både 2016 och 2017, men dessa år skedde sista minuten-avhopp av Rumänien (2016) respektive Ryssland (2017) vilket gjorde att deltagarsiffran för bägge åren stannade på 42 länder.

 

Intressanta fakta om 2019 års startfält

20-, 25-, 40- och 60-årskalas

År 2019 är det flera länder som firar jämna deltaganden i Eurovisionen. Nederländerna och Schweiz deltar t.ex. för 60:e gången och Grekland deltar för 40:e gången. Bland länderna som debuterade på 1990-talet blir det 25-årskalas för Estland, Kroatien och Slovenien samt 20-årskalas för Lettland och Litauen. 2019 är det också tionde gången som San Marino ställer upp i Eurovision Song Contest. Observera dock att ländernas deltaganden inte nödvändigtvis har skett i rad.

 

Tyskt bidrag för 63:e gången gillt

Ett land som innehar rekordet i antalet deltaganden är Tyskland som år 2019 kommer att skicka sin 63:e representant till Eurovisionen! Dock, Storbritannien är faktiskt det land som tävlat i flest finaler (räknat i rad) – och den 18:e maj 2019 kan den brittiska ön stolt fira att de gjort sitt 60:e finalframträdande genom tiderna!

 

Australien tävlar för femte gången

Avslutningsvis blir det femte året i rad som Australien tillåts delta i Eurovision Song Contest. Eftersom att landets nationella TV-bolag endast är en så kallad ”associerad medlem” måste de bli inbjudna av EBU:s referensgrupp, vilket de blev även detta år.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen