Eurovision 2019: Australien bekräftar deltagande & ett nytt uttagningsformat

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det blir ett femte år för Australien i Eurovision Song Contest – och till 2019 kommer det att bli en nationell uttagning istället för enbart internval. Det nationella TV-bolaget SBS har nu i oktober skickat ut inbjudningar till intresserade låtskrivare att skicka in bidrag.

 

Nytt uttagningsformat på agendan

Söndagen den 14:e oktober 2018 meddelade EBU genom sin officiella hemsida Eurovision.tv att man för femte gången gillt bjudit in Australien att delta i Eurovision Song Contest. Nytt för denna gång blir att det australiensiska TV-bolaget SBS kommer att hålla i uttagningen Eurovision – Australia Decides, som blir det nya uttagningsformatet att bestämma vilken representant som ska få tävla för Australien i Eurovision 2019.

I uttagningen kommer både jury och tv-tittarna få tycka till om vilken artist och låt som får resan till Tel Aviv i maj 2019. De två Eurovision-kommentatorerna Myf Warhust och Joel Creasy kommer att vara programledare för uttagningen. Det är något oklart över hur många program som produceras, för i skrivande stund finns bara uppgifter från SBS om att en final ska hållas den 9:e februari 2019.

Eurovision – Australia Decides samproduceras mellan SBS och Blink TV.

 

Ansök om att skicka in bidrag

TV-bolaget SBS har öppnat sin antagning till Eurovision – Australia Decides, och den hålls öppen till och med söndagen den 4:e november 2018 kl. 23:59 (australiensk tid på östkusten). Bidrag skickas in via denna länk.

För att få skicka in bidrag måste man antingen vara australiensisk medborgare och/eller vara bosatt i Australien, men därefter är det fritt fram för vem som helst att skicka in bidrag. Det innebär att man kan både vara etablerad eller oetablerad på musikmarknaden och bidragen får gärna vara i demoversioner om man så önskar. Dock är det jätteviktigt att man uppfyller EBU:s regelverk för låtar, artister och låtskrivare samt även det fullständiga regelverk som SBS satt upp (går att läsa här).

 

Så görs urvalet

När antagningen har avslutats kommer SBS att gå igenom alla låtar och sedan välja ut ca 20 stycken som går vidare till en slutgallring. Bland de ca 20 låtarna kommer det vara bidrag som skickats in via antagningen men det kan även förekomma specialinbjudningar som SBS själva skickat ut. I slutskedet beräknar SBS att ca 10 låtar kommer att tävla i en final, men antalet kan såklart komma att förändras innan vi vet den exakta startlistan.

 

Australien i Eurovision Song Contest

Australien har sedan 1980-talet varit intresserade av Eurovisionen, och år 2015 fick man för första gången delta i tävlingen. Det nationella TV-bolaget SBS är dock bara en så kallad associerad medlem till EBU, vilket innebär att EBU måste bjuda in landet att delta. Detta är till skillnad från fullständiga medlemmar (t.ex. Sverige) som bara behöver lämna in ansökan att vilja delta.

År 2015 blev Australien inbjuden av EBU med anledning av att Eurovisionen firade sitt 60-årskalas. Vid den tidpunkten var det sagt att det bara skulle vara en engångsföreteelse, men både 2016, 2017 och 2018 har Australien fått nya inbjudningar och deltagit.

Resultatmässigt har det gått väldigt bra för landet som på tre av fyra försök hamnat topp 10 i finaler och som tre av tre gånger lyckats ta sig till final från semifinaler. Men både 2017 och 2018 har man fått betydligt mindre stöd från tittarna, då landet i bägge dessa finaler kom näst sist respektive sist i tittaromröstningen. År 2018 gjorde det att Australien för första gången fick en bottenplacering – endast 20:e plats i final för Jessica Mauboys ”#We Got Love”.

Så här såg det ut för henne i finalen:

 

Kommentera gärna vad du tycker om att Australien är med ännu ett år i Eurovision!

 


1 kommentar

  1. Robban (ESC-Panelen) skriver:

    Alltid spännande med nya nationella uttagningar från länder som brukar välja internt. Det här kommer nog bli en succé.


 

Kommentera