Julnytt 2017: vecka 51

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Panelen informerar

Nu på onsdag släpps fler biljetter till Eurovisionfinalen 2018

Den 30:e november i år genomförde Portugal ett första av många biljettsläpp till Eurovision Song Contest 2018 i Lissabon. Som vanligt var det hårt tryck på de fåtal biljetter som släpptes, vilka då endast var biljetter till finalen den 12:e maj 2018. Men nu denna onsdag (20:e december) kommer nästa biljettsläpp. Även denna gång rör det sig om enbart finalbiljetter, men nu kommer också biljettsläpp för finalens två genrep att släppas. Finalgenrepen äger rum på kvällen den 11:e maj (jurygenrep) samt på eftermiddagen den 12:e maj (matinégenrep). Direktsändningen av finalen sker på kvällen den 12:e maj 2018.

Biljettförsäljningen sker återigen via den officiella biljettförsäljaren BlueTicket.pt, och som vanligt kommer priserna att variera. I fallet med finalbiljetterna beräknas priset ligga mellan 35 och 299 euro, vilket motsvarar ca 370 till 3 200 svenska kronor. Det är rekommenderat att enbart köpa biljetter till tävlingen via den officiella biljettpartnern. Annars finns risk för ockerpriser och/eller att du enbart får tag på falska biljetter.

Notering: biljetter till de två semifinalernas direktsändningar och genrep kommer att släppas först efter att semifinallottningen är genomförd i slutet av januari. Exakt datum för när detta biljettsläpp sker är i dagsläget inte känt.

 

889 tack till er läsare!

Under föregående vecka pågick Musikhjälpen i Sveriges Radio P3 och i SVT Play dygnet runt från den 11:e till 17:e december. Under hela Musikhjälpen samlades det in över 74 miljoner kronor, och dessutom dubblerades andelen engagemang jämfört med året innan. Bägge dessa händelser är nya rekord.

Vi skribenter på ESC-Panelen hade en digital insamlingsbössa igång som under veckan samlade in totalt 889 kronor. Stort tack till alla som lade en slant i bössan!

PS: Vill du fortsätta att skänka pengar till insamlingsbössan är det möjligt att göra det till midnatt den 31:a december. Du hittar insamlingsbössan här.

 

 

Nationella-info

Albaniens uttagning startar denna veckan

Denna vecka är det dags för Albaniens årliga Festivali Këngës, tävlingen som utser Albaniens kommande ESC-representant. I år äger tävlingen rum mellan den 21-23 december, alltså dagarna före jul. Semifinal 1 inleds på torsdag 21:e december och Semifinal uppföljs fredagen den 22:e december och avslutas med den stora finalen lördagen den 23:e december som utser Albaniens ESC-representant 2018. Totalt tävlar 22 bidrag indelat i två semifinaler. 11 stycken bidrag i varje semifinal. Det är oklart hur många som tar sig vidare till finalen och hur många från varje semifinal som tar sig vidare.

Läs mer om uttagningen här.

 

Andra wildcardet i San Marinos uttagning klart

Ytterligare ett wildcard har röstats fram i San Marinos uttagning. Efter att finska Emma Sandström blivit framröstad som fansens wildcard i den uttagningen, var det nu dags för tittarnas wildcard som blev den italienska sångaren Giovanni Montalbano. Under den här omröstningen har det enligt rykten påståtts förekomma röstningsfusk, men det är inget som organisatörerna bakom uttagningen kan göra något åt.

Utöver Emma Sandström och Giovanni Montalbano kommer ett till wildcard röstas fram innan programmets jury får välja ut resterande tävlande i uttagningen. Enligt uppgifter kommer det wildcardet bli en artist från San Marino.

 

Två avhopp i Ungerns uttagning A Dal 2018

Den 6:e december höll TV-bolaget MTVA i Ungern i en artistpresentation där man presenterade de 30 tävlande som juryn valt ut att tävla i A Dal 2018. Efter detta har hittills två avhopp skett av artister som valts ut. Bara några dagar efter presentationen meddelande nämligen gruppen The matter att de drar sig ur tävlingen p.g.a personliga skäl. Det ungerska tv-bolaget MTVA har bekräftade deras tillbakadragande och att de kommer att ersättas av gruppen Patikadomb med bidraget “Jó szelet!”.

Den 12:e december meddelade Nemzenekar som skulle ha tävlat med låten “Waiting” att de drar sig ur tävlingen p.g.a tidsbrist och ändrade förhållanden. Det ungerska tv-bolaget MTVA har bekräftat att de kommer att ersättas av Singh Viki med låten “Butterfly House”. Singh Viki deltog både 2016 och 2017 i A Dal.

 

Kåre Magnus Bergh & Silya Nymoen blir programledare för Norsk MPG 2018

NRK har nu presenterat duon Kåre Magnus Bergh och Silya Nymoen som programledare för Norsk Melodi Grand Prix 2018. Denna duo har tidigare programlett tävlingen tillsammans både 2015 och 2016. Ifjol tog Silya Nymoen paus ett år, medan Kåre Magnus Bergh var programledare tillsammans med Line Elvåshagen. Men nu är alltså den tidigare programledarduon tillbaka igen.

NRK har också officiellt meddelat att finalen kommer att avgöras den 10:e mars 2018, dvs. samma kväll som svenska Melodifestivalen har sin final. Norska finalen hålls i Oslo Spektrum i Oslo.

 

Mer än 75 bidrag inkom till Serbiens uttagning

För första gången sedan 2015 kommer Serbiens nationella TV-bolag RTS hålla i en nationell uttagning för att utse artist och bidrag till Eurovision 2018. Man frångår således de internval som gjordes både 2016 och 2017. En jury håller på att gå igenom de totalt 75 bidrag som inkom genom den nationella antagning som avslutades för ca en månad sedan (början av november). När juryn gör sitt val vet de inte vem som sjunger på demon eller vilka som gjort text och musik, allt för att göra en opartisk bedömning av vilka bidrag som passar bäst för finalen. Exakt hur många bidrag som tas ut till tävlan presenteras vid ett senare tillfälle.

En nyhet är att RTS infört en språkregel, där varje tävlande måste sjunga på något av Serbiens officiella språk. Man får alltså inte sjunga på engelska. Om denna regel även gäller när vinnaren av uttagningen får tävla i Eurovision 2018 i Lissabon är oklart.

 

Litauen planerar start av Eurovizija 2018 i januari

Sedan i höstas har det stått klart att det litauiska TV-bolaget LTV kommer att välja artist och bidrag genom Eurovizija 2018. En nationell antagning avslutades i början av denna månad, och nu har LTV sammanställt hur många bidrag som skickades in. Totalt blev det över 100 låtar och 50 artistanmälningar.

I dagsläget är det oklart hur Eurovizija 2018 kommer att se ut, men enligt uppgifter är starten planerad till början av januari 2018. Med facit från tidigare års litauiska uttagningar kan såväl regelverk som uttagningsform snabbt förändras/ändras så därför får vi se exakt hur omfattande 2018 års uttagning kommer att bli.

Programledare för 2018 års uttagning blir komikern Mantas Stonkus och tv-personligheten Ugnė Skonsmanaitė, vilka är en ny duo för Litauens uttagning.

 

RAI har presenterat de tävlande i Italiens San Remo-festival 2018

Italienska TV-bolaget RAI kommer även år 2018 att erbjuda vinnaren av kategorin Campioni i San Remo-festivalen en plats i Eurovision Song Contest för Italiens räkning. Totalt är det 20 tävlande som därmed har chansen att få den platsen, och vem det blir kommer att avgöras mellan den 6:e till 10:e februari 2018. Om vinnaren dock tackar nej kommer RAI istället tillfråga någon annan tävlande. Så skedde t.ex. efter 2016 års tävling.

I förra veckan presenterade RAI uppställningen för vilka som valts ut till San Remo-festivalen 2018. Bland de 20 tävlande finns fyra tidigare Eurovisionrepresentanter för Italien: Riccardo Fogli (1983), Luca Barbarossa (1988), Enrico Ruggeri (1993) och Nina Zilli (2012). Om någon av dessa får en ny chans att tävla i Eurovision 2018 återstår att se.

Hela listan över de tävlande i San Remo 2018 går att se här.

 

Eugene Filatov är Ukrainas tredje jurymedlem

Tidigare har Jamala och Andreiy Danilko (alias Verka Serduschka) presenterats som jurymedlemmar i den jury som ska delvis avgöra Ukrainas artist och bidrag senare i vinter. Nu kommer det tredje och sista namnet in: Eugene Filatov, som är en välkänd låtskrivare i Ukraina. Han har varit verksam i musikbranschen i flera år och har släppt en mängd musik genom åren för en hel del olika artister.

Den ukrainska uttagningen håller just nu igång sin antagning för att utse de tävlande. De som sedan väljs ut kommer att tävla genom två semifinaler följt av en final. Hur många som tas ut till tävlan är högst oklart.

 

 

 

ESC 2018-nyheter

Jessica Mauboy för Australien i Eurovision 2018

Förra måndagen (den 11:e december) presenterade tv-bolaget från Australien (SBS) den artist de tänker ställa upp med i Eurovision Song Contest 2018 i Lissabon. Valet föll på den tidigare Idol-deltagaren Jessica Mauboy som stått på Eurovision-scenen tidigare, då som mellanakt under 2014 års tävling.

Det blir alltså den 28-årige sångerskan Jessica Mauboy som kommer representera Australien i Eurovision Song Contest 2018 i Lissabon. Hon har tidigare uppträtt på Eurovision-scenen, som mellanakt under Eurovision Song Contest 2014 i Köpenhamn. Ett år efter hennes deltagande i australienska Idol år 2006 släppte Jessica sitt debutalbum och har sedan dess radat upp tio hitlåtar, de flesta av dessa har varit upptempo-låtar. Noteras bör att Jessica Mauboy blir den fjärde deltagaren som representerar Australien i Eurovision Song Contest.

Låtvalet presenteras vid ett senare tillfälle.

 

PS: Australien blev sjätte landet ut för Eurovision-säsongen 2018 att presentera sin artist. Sedan tidigare är även Österrike (Cesár Sampson), Nederländerna (Waylon), Azerbajdzjan (Aisel), Finland (Saara Aalto) och Belgien (Laura Groeseneken) klara med sina internt utvalda artister. Inget land är än så länge klar med både artist- och bidragsvalet.

 

 

 

Melodifestivalnyheter

SVT presenterar husdansarna för Melodifestivalen 2018

I Melodifestivalen 2018 får tävlingen fyra nya s.k. husdansare som kommer synas på scenen i otal akter. Husdansarna är den ensemble med dansare som SVT själva erbjuder alla tävlande att använda sig av i numren, även om det sedan är OK att använda sig av egna dansare på scenen. De nya husdansarna kommer att bli Daniel Koivunen, Lisa Arnold, Keisha von Arnold och Kenny Lantz, men de är inga nybörjare, varken som dansare eller i Melodifestivalen. De har alla synts till i tävlingen tidigare de senaste åren, då både på och bakom scenen.

Dansarna kommer således synas till både i många artisters nummer och säkerligen även i en del mellanakter och intronummer.

Dock blir det ingen fast huskör till 2018 och detta för att för få artister valt att ha detta. I Melodifestivalen är det ju sedan år 2009 tillåtet med förinspelad körsång.

 

Melodifestivalenkrönika i SVT den 30:e december

Den 30:e december kl. 18:30 CET i SVT1 kommer SVT sända sin årskrönika om Melodifestivalåret 2017. Programmet sammanfattar sändningarna och från Robin Bengtssons seger i Friends Arena till Eurovisionäventyret i Kiev i maj månad. Möjligen får vi kanske även en glimt av hur Melodifestivalåret 2018 kommer att se ut.

Missa alltså inte detta dagen före nyårsafton!

 

 


 

Kommentera