Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

30 artister klara för tävlan i A Dal 2018

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. Ungerns nationella TV-bolag MTVA har nu offentliggjort vilka 30 tävlande som ska delta i 2018 års upplaga av A Dal, tävlingen som utser Ungerns representant till Eurovision Song Contest 2018 i Lissabon.

Under onsdagen den 6:e december hölls en presskonferens i Budapest’s Aquarium Club, under ledning av Kriszta Rátonyi och Freddie, där artisterna som ska vara med och tävla i nästa års upplaga av A Dal, Ungerns uttagning till Eurovision Song Contest 2018 avslöjades. I år inkom mer än 350 bidrag till uttagningen, men endast 30 av dessa har nu valts ut till tävlingen. Vilka dessa är listas här nedanför. Nu när startfältet är presenterat kommer också låtarna börja släppas i fullversioner. Detta beräknas ske fram till januari.

 

Startfältet

Bidragen med tillhörande artister presenteras nedan i bokstavsordning efter artistnamn:

 

 1. Andy Roll – “Turn the lights on”
 2. AWS – “Viszlát nyár”
 3. Ceasefire X – “Satellite”
 4. Dánielfy Gergely – “Azt mondtad”
 5. Fourtissimo – “Kisnyuszi a kalapban”
 6. Gulyás Roland – “Hypnotized”
 7. Ham ko Ham – “Bármerre jársz”
 8. Heincz Gábor ”BIGA” – “Good vibez”
 9. Horváth Cintia – “Journey”
 10. Horváth Tamás – “Meggyfa”
 11. Király Viktor – “Budapest girl”
 12. Knoll Gabi – “Nobody to die for”
 13. Leander Kills – “Nem szól harang”
 14. Living Room – “Kirakat élet”
 15. Maszkura és a Tücsökraj – “Nagybetűs szavak”
 16. Maya ’n’ Peti – “Nekem te”
 17. Nene Zenekar – “Mese a királyról”
 18. Noémo – “Levegőt”
 19. Nova Prospect – “Vigyázol”
 20. Patikadomb – “Jó szelet!”
 21. Peet Project – “Run around”
 22. Polgár Odett – “Aranyhal”
 23. SativuS – “Lusta lány”
 24. Singh Viki – “Butterfly House”
 25. Süle Zsolt – “Zöld a május”
 26. Szőke Nikoletta, Kökény Attila, Szakcsi Lakatos Róbert – “Életre kel”
 27. #yeahla feat. Eszes Viki – “Yellow feet”
 28. Tolvai Reni – “Crack my code”
 29. Vastag Tamás – “Ne hagyj reményt”
 30. Yesyes – “I let you run away”

 

Återkommande artister

Bland de återkommande artisterna hittar vi b.la två silvermedaljörer från A Dal i form av Heincz Gábor, som 2012 tävlade i den första upplagan av A Dal med låten “Learning to let go” samt Király Viktor med låten “Running out of time” som tävlade år 2014.

Leander Kills känner vi igen från 2017 års upplaga av A Dal, då de med sin låt “Élet” kom till final och slutade oplacerad.

Övriga deltagare som återkommer är Tolvai Reni, Vastag Tamás, Peet Project, Szabó Ádám (ingår i Yesyes), Pál Benjamin (Ingår i Living Room), Polgár Odett, Knoll Gabi och Maszkura és a Tücsökraj.

 

Avhopp och ersättare

Den 9:e december meddelande gruppen The matter att de drar sig ur tävlingen p.g.a personliga själ. Det ungerska tv-bolaget MTVA har bekräftade deras tillbakadragande och att de kommer att ersättas av gruppen Patikadomb med bidraget “Jó szelet!”.

Den 12:e december meddelade Nemzenekar som skulle ha tävlat med låten “Waiting” att de drar sig ur tävlingen p.g.a tidsbrist och ändrade förhållanden. Det ungerska tv-bolaget MTVA har bekräftat att de kommer att ersättas av Singh Viki med låten “Butterfly House”. Singh Viki deltog både 2016 och 2017 i A Dal.

 

Fakta: A Dal 2018

A Dal 2018 kommer att bestå av tre heats, två semifinaler och en final, vilka är planerade att sändas på lördagar mellan den 20:e januari och 24:e februari 2018. Från början tävlar 30 artister uppdelade om 10 per program där jury och tittarna gemensamt röstar vidare tävlande till semifinaler. Från dessa semifinaler röstas sedan ett antal tävlande vidare till en final där vinnaren slutligen koras.

Programledare för sändningarna i vårens omgång av A Dal kommer att vara Kriszta Rátonyi och sångaren Freddie (som tävlade för Ungern i ESC 2016). Dessa två är nya programledare för denna säsong. Utöver nya programledare kommer det även vara två nya jurymedlemmar i programmets fyramannajury. Schell Judit och Mező Misi är de två nya medan Frenreisz Károly och Both Miklós är kvar sedan ifjol. Mer info om A Dal 2018 finns lite längre ned i artikeln.

 

 

Ungerns historik: Final alla gånger sedan 2011 – som bäst 5:a

Ungern är ett av många länder som debuterade på 1990-talet, decenniet då intresset för Eurovision Song Contest ökade lavinartat. Man kom med 1994 och fick en fin fjärdeplats i tävlingen. Sedan dröjde det ända till år 2007 innan man kom topp 10 igen och ytterligare till 2014 innan nästa topplacering kom – en femteplats. Ungern har också fått uppleva det att ha svårt att få visa framfötterna i tävlingen och det nationella TV-bolaget har då valt att avstå tävlan under många år. Uppehåll gjordes 1999-2004, 2006 och 2010. Från 2011 har man dock lyckats vinna Europas hjärtan genom att kvala sig vidare till finalen varje år. Sedan år 2012 använder man uttagningen A Dal som uttagningsmetod och den har blivit riktigt populär på hemmaplan.

Nu senast i Kiev representerades Ungern av Papai Joci som med sin låt “Origo” placerade Ungern på en 8:e plats i finalen.

Kommentera gärna uppställningen vem/vilka du har som favoriter.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen