30 artister klara för tävlan i Ungerns ’A Dal 2018’

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Ungerns nationella TV-bolag MTVA har nu offentliggjort vilka 30 tävlande som ska delta i 2018 års upplaga av A Dal, tävlingen som utser Ungerns representant till Eurovision Song Contest 2018 i Lissabon.

Under onsdagen den 6:e december hölls en presskonferens i Budapest’s Aquarium Club, under ledning av Kriszta Rátonyi och Freddie, där artisterna som ska vara med och tävla i nästa års upplaga av A Dal, Ungerns uttagning till Eurovision Song Contest 2018 avslöjades. I år inkom mer än 350 bidrag till uttagningen, men endast 30 av dessa har nu valts ut till tävlingen. Vilka dessa är listas här nedanför. Nu när startfältet är presenterat kommer också låtarna börja släppas i fullversioner. Detta beräknas ske fram till januari.

 

Startfältet

Bidragen med tillhörande artister presenteras nedan i bokstavsordning efter artistnamn:

 1. Andy Roll – ”Turn the lights on”
 2. AWS – ”Viszlát nyár”
 3. Ceasefire X – ”Satellite”
 4. Dánielfy Gergely – ”Azt mondtad”
 5. Fourtissimo – ”Kisnyuszi a kalapban”
 6. Gulyás Roland – ”Hypnotized”
 7. Ham ko Ham – ”Bármerre jársz”
 8. Heincz Gábor ”BIGA” – ”Good vibez”
 9. Horváth Cintia – ”Journey”
 10. Horváth Tamás – ”Meggyfa”
 11. Király Viktor – ”Budapest girl”
 12. Knoll Gabi – ”Nobody to die for”
 13. Leander Kills – ”Nem szól harang”
 14. Living Room – ”Kirakat élet”
 15. Maszkura és a Tücsökraj – ”Nagybetűs szavak”
 16. Maya ’n’ Peti – ”Nekem te”
 17. Nene Zenekar – ”Mese a királyról”
 18. Noémo – ”Levegőt”
 19. Nova Prospect – ”Vigyázol”
 20. Patikadomb – ”Jó szelet!”
 21. Peet Project – ”Run around”
 22. Polgár Odett – ”Aranyhal”
 23. SativuS – ”Lusta lány”
 24. Singh Viki – ”Butterfly House”
 25. Süle Zsolt – ”Zöld a május”
 26. Szőke Nikoletta, Kökény Attila, Szakcsi Lakatos Róbert – ”Életre kel”
 27. #yeahla feat. Eszes Viki – ”Yellow feet”
 28. Tolvai Reni – ”Crack my code”
 29. Vastag Tamás – ”Ne hagyj reményt”
 30. Yesyes – ”I let you run away”

 

Återkommande artister

Bland de återkommande artisterna hittar vi b.la två silvermedaljörer från A Dal i form av Heincz Gábor, som 2012 tävlade i den första upplagan av A Dal med låten ”Learning to let go” samt Király Viktor med låten ”Running out of time” som tävlade år 2014.

Leander Kills känner vi igen från 2017 års upplaga av A Dal, då de med sin låt ”Élet” kom till final och slutade oplacerad.

Övriga deltagare som återkommer är Tolvai Reni, Vastag Tamás, Peet Project, Szabó Ádám (ingår i Yesyes), Pál Benjamin (Ingår i Living Room), Polgár Odett, Knoll Gabi och Maszkura és a Tücsökraj.

 

Avhopp och ersättare

Den 9:e december meddelande gruppen The matter att de drar sig ur tävlingen p.g.a personliga själ. Det ungerska tv-bolaget MTVA har bekräftade deras tillbakadragande och att de kommer att ersättas av gruppen Patikadomb med bidraget ”Jó szelet!”.

Den 12:e december meddelade Nemzenekar som skulle ha tävlat med låten ”Waiting” att de drar sig ur tävlingen p.g.a tidsbrist och ändrade förhållanden. Det ungerska tv-bolaget MTVA har bekräftat att de kommer att ersättas av Singh Viki med låten ”Butterfly House”. Singh Viki deltog både 2016 och 2017 i A Dal.

 

Fakta: A Dal 2018

A Dal 2018 kommer att bestå av tre heats, två semifinaler och en final, vilka är planerade att sändas på lördagar mellan den 20:e januari och 24:e februari 2018. Från början tävlar 30 artister uppdelade om 10 per program där jury och tittarna gemensamt röstar vidare tävlande till semifinaler. Från dessa semifinaler röstas sedan ett antal tävlande vidare till en final där vinnaren slutligen koras.

Programledare för sändningarna i vårens omgång av A Dal kommer att vara Kriszta Rátonyi och sångaren Freddie (som tävlade för Ungern i ESC 2016). Dessa två är nya programledare för denna säsong. Utöver nya programledare kommer det även vara två nya jurymedlemmar i programmets fyramannajury. Schell Judit och Mező Misi är de två nya medan Frenreisz Károly och Both Miklós är kvar sedan ifjol.

 


 

Kommentera