Tanjas andra topplista inför Eurovision 2025

PANELENS TOPPLISTA 2025. Med kort tid kvar tills det är dags för liveframträdanden och avgörande i årets Eurovision Song Contest presenterar vi nu våra slutgiltiga topplistor för säsongen. Dessa är vad panelmedlemmarna tycker inför tävlingen, i det här fallet gäller det vår skribent Tanjas topplista.

Precis som vid den föregående topplistan redovisas alla placeringar i bakvänd ordning, dvs. från plats 37 till 1, men den här gången får du också kortare kommentarer till varför en låt fått just den placeringen i denna topplista. Självklart får du gärna kommentera vad du tycker och titta gärna in hur Tanjas skribentkollegor Adrian, Gabriel, Haris, Hollac16, Jessica, Katja, Lukas, Markus och Robban har valt att placera ut bidragen på sina respektive nya topplistor.

Nedan är hur den slutgiltiga topplistan ser ut. Placering inom parentes är hur Tanja placerade bidraget vid första topplistan i mars.

 

Plats 37 till 25

Plats 37 (37). Portugal
Napa – Deslocado

Jag är inte en person som gärna sätter nollor så länge som jag upplever ett bidrag som en komplett låt och tyvärr är det det enda jag har att säga om Portugal i år. Det här är så tråkigt att jag blir sorgsen. Detta är inget annat än utfyllnadsmaterial, hissmusik och totalt ointressant om än aningen melodiskt.

Plats 36 (31). Malta
Miriana Conte – Serving

Tycker det är enbart pinsamt att skicka provocerande låtar som det här, som från början hette ”Kant”. Vulgärt och osmakligt är vad det är, även om den är samtidigt lite catchy att jag inte skulle bli förvånad om den går vidare ändå. Jag hoppas innerligt inte det.

Plats 35 (30). Litauen
Katarsis – Tavo akys

Tidigt i låten får jag en känsla av Radiohead, men det dör tyvärr snabbt ut. En låt som hade sån potential blev inget annat än kakafoni. Som en enda lång backhoppning som slutar i krasch. Nej, Litauen kommer inte ha något med slutstriden att göra i Basel i år.

Plats 34 (36). Irland
Emmy – Laika Party

Irlands som verkade bana väg för något nytt 2024 verkar fortfarande ha tappat det helt och finns inget som har ändrat min ställning. Hade man valt en helt annan text kanske jag hade kunnat lägga ett högre betyg, men denna tuggumipop, trots gung och med tonartshöjning, känns det som om den ligger 20 år fel i tiden.

Plats 33 (34). Albanien
Shkodra Elektronike – Zjerm

Jag som normalt brukar tycka om Albaniens bidrag är grymt besviken. Det här är botten. Visst, det är lite halvunikt och man hör lite av vilken del av världen det tillhör, men jag skakar bara på huvudet åt årets bidrag.

Plats 32 (33). Lettland
Tautumeitas – Bur man laimi

Jag brukar normalt tycka det mystiska och etniska tilltalar mig och det har fått mitt betyg att höjas en smula, men Lettlands bidrag faller som helhet platt som en pannkaka. Det är framför allt verserna som spolierar bidraget och låten som helhet gör mig aningen stressad. Nej jag är inte övertygad om någon finalplats för Lettland i år.

Plats 31 (26). Georgien
Mariam Shengelia – Freedom

Till en början tyckte jag att det fanns något här, men efter bara ett par lyssningar hade jag vänt blad. Det som initialt lockar till något mer förblir ett stort frågetecken. Det är en blandning av show, storbandsjazz och Bond-theme från igår. Nej, Georgien, som var väldigt sena ut med sitt utvalda bidrag, kom inte med något som kommer kamma hem poäng i Basel. En av semifinalens toapauser!

Plats 30 (32). Tyskland
Abor & Tynna – Baller

Studioversionen är egentligen ganska ok, men från den nationella uttagningen var det live en katastrof. Jag har oerhört svårt att se Tyskland kamma hem några stora poäng med det här i finalen och förstår inte alls hur man valde detta bidrag framför andra betydligt bättre.

Plats 29 (24). Italien
Lucio Corsi – Volevo essere un duro

Smörmusik är vad jag kommer att tänka på när jag hör Italiens bidrag och att det klaschar totalt med artisten. Inte en helt genomdålig låt, men samtidigt för mig helt intetsägande när man ser till det musikaliska och melodiska. Med tanke på hur härlig uttagningen är och detta är vad som vaskas fram, så förstår jag ingenting. Det är ingen ”Grande amore”.

Plats 28 (21). Ukraina
Ziferblat – Bird of Prey

Ukraina tävlar med ett bidrag som vid introt lockar till mer. När väl versen börjar tappar man mig helt för att fånga in mig lite igen till refrängen. Detta är en låt jag inte fullt förstår då det är lite som tre låtar i en och där betyget har droppat. Kanske blir det just det udda som gör att man tar sig vidare till final, men för mig är det här inte finalmaterial i jämförelse med de låtar landet genererat i ett par år.

Plats 27 (28). Schweiz
Zoë Më – Voyage

Schweiz för mina tankar till Frankrikes ”Voila” 2021 för sitt nakna vackra, men utan att ha det där lilla umpf-et som ”Voila” hade och som har växt enormt hos mig långt efter ESC 2021. Förra året hade jag landet som favorit, men i år är inte detta för mig. Det är inte en låt jag kommer lägga till på min spellista då den knappt säger mig någonting.

Plats 26 (35). Storbritannien
Remember Monday – What the Hell Just Happened?

Från att totalt sågat bidraget har jag kommit att uppskatta bidraget mer och mer än jag först trodde. Det är framför allt harmonierna och den fenomenala sånginsatsen jag faller för. Har lyssnat till annat material med gruppen och man kan inte säga annat än att de vet hur man levererar. Låtmässigt lämnar det dock mer att önska och har inte hjälpt trots många lyssningar, för varför i helsefyr blandar man rytmerna hit och dit? För mig blir det svårt att begripa vart halva låten tar vägen och man borde valt att hålla sig till ena ”körbanan”. Nej, Storbritannien har inget med toppstriden att göra i år.

Plats 25 (25). Luxemburg
Laura Thorn – La poupée monte le son

Numret känns som om det är 30 år för sent, minst. Inget med det här låter vinnare i mina öron. Tar sig säkert till final ändå.

 

 

Plats 24 till 11

Plats 24 (29). Slovenien
Klemen – How Much Time Do We Have Left

Klemen framför ett starkt meddelande med sitt bidrag för Slovenien. Sångmässigt tar den däremot ett större kliv när han inte sjunger i falsett, då det live genererat aningen för många sura toner. Det är en låt som där refrängen lätt fäster, men samtidigt är det ett bidrag som snabbt glöms bort. Betyget beror helt på hur det kommer se ut när det framförs i Basel, men utifrån den nationella uttagningen har jag svårt att se Slovenien ta sig till final och gör man det blir man troligen en högoddsare.

Plats 23 (27). Montenegro
Nina Žižić – Dobrodošli

Montenegros bidrag har vuxit en aning hos mig, men det är ändå något som saknas. Nina Žižić är en fantastisk sångerska, men hon är bättre än låten. Det känns hos mig som ett man-tar-i-så-att-man-spricker-bidrag. Jag är svag för pompösa balkanlåtar, men bidraget är som en lång vers och bro. Själva refrängen saknas.

Plats 22 (19). Polen
Justyna Steczkowska – Gaja

Polen bidrar med en låt som initialt visar på potential, men som genererar mer ”skriksång” än vad jag mäktar med. Däremot inbillar jag mig att det fungerar bättre på polska än om de hade sjungit på engelska, men avsaknaden av melodisk refräng gör att jag tröttnar ganska fort och betyget har glidit ner på skalan de gångna veckorna.

Plats 21 (23). Armenien
Parg – Survivor

Även Armenien har växt lite hos mig den gångna tiden, men det är inte pga sånginsatsen live. Verserna är farligt sura och det saknas något i refrängen på scenen för att ta det där klivet framåt. Refrängen är dock tillräckligt catchy för att jag ska se den som godkänd och jag tror nog på en finalplats med detta energiska nummer.

Plats 20 (17). Kroatien
Marko Bošnjak – Poison Cake

Killen kan sjunga och intro och vers och bro är snygga, men själva refrängen, ja det känns inte som en regelrätt refräng, den tilltalar mig inte. Känns inte som att man tänkt igenom byggnationen av låten tillräckligt, utan lekt lego med olika stycken och pusslat samman. Den är unik i sitt slag, men kan inte få mer än ett godkänt.

Plats 19 (22). Australien
Go-Jo – Milkshake Man

Även om Australiens bidrag har vuxit lite hos mig, så är det här inget jag går igång på. Jag skulle säkert fuldansa till det här på ett Eurovision-party, men låten är inte av en typ jag normalt lyssnar på. Så länge som Australien har varit med i Eurovision Song Contest, så hamnar årets bidrag i mitten av ligan och tippar troligtvis över mot att faktiskt ta sig till final.

Plats 18 (20). Serbien
Princ – ”Mila

Killen kan verkligen sjunga och balkanballader brukar tilltala mig. Det är dock något med den här som inte tar sig. Den påminner om 80-talets rockpowerballader, men man når inte ända fram till explosionen av ljud och känslor som låten förtjänar.

Plats 17 (12). Azerbajdzjan
Mamagama – Run With U

Snygg låt, men samtidigt lite platt och händer för lite och blir något man tröttnar på ganska fort. Hade gärna hört mer av det östländska arvet i musiken än vad som finns med idag. Beroende på vad man gör med bidraget tror jag den tar sig till final, men inte mycket mer.

Plats 16 (18). Finland
Erika Vikman – Ich komme

Erika framför ett bidrag som för tankarna till Malta. Provocerande! Men, skillnaden är att det går hem mycket mer. Varför man ska behöva visa skinkorna (som Spanien 2024) begriper jag inte. Jag är varken pryd eller kränkt. Jag känner bara inte att det behöver vara vulgärt för att vara bra. Trots att Erika är själv på scen så har man lyckats få till ett nummer som ändå blir stort. Sången är lite sur, men det är knappast ett bidrag som gör reklam för skönsång ändå. Vete katten om man tar sig till final, men det är många därute som gillar det.

Plats 15 (14). San Marino
Gabry Ponte – Tutta l’Italia”

Helt ok partylåt som är lätt att tralla med till. Har försökt tänka fram något mer beskrivande, men ibland behövs det inte. Det talar för sig självt.

Plats 14 (15). Island
VÆB – RÓA

Islands bidrag har vuxit hos mig och är kort och gott en låt som får mig på bättre humör och för mina tankar till Drängarna. Sånginsatsen live är inte den mest skolade, vilket drar ner betyget en aning, men på något vis är jag ändå lite förlåtande. Jag hoppas att låten tar sig till final, men gör den det tror jag inte att det är ett bidrag som kommer dra till sig några höga poäng.

Plats 13 (16). Israel
Yuval Raphael – New Day Will Rise

Ger egentligen bara en sur smak i munnen att Israel är med i tävlingen, men sångerskan sjunger fantastiskt och låten är vacker.

Plats 12 (13). Nederländerna
Claude – C’est La Vie

Nederländerna bidrar med en söt, genuin låt och sånginsatsen av Claude är robust, men för mig är det något som saknas för att få ett högre betyg och inte enbart avsaknad av något slags crescendo. Att repetera ”C’est la vie” om och om och om igen likväl som det melodiskt tar omtag får mig att tröttna redan efter en lyssning.

Plats 11 (11). Frankrike
Louane – Maman

Vackert och typiskt Frankrike. Det går hem och tjejen kan verkligen sjunga. Har växt hos mig även om jag lägger placeringen lik sist, så hoppas det kan göra det till något stort i Basel. En värdig vinnare även om låten inte hamnar högst på min lista.

 

 

Topp 10

Plats 10 (8). Estland
Tommy Cash – Espresso Macchiato

Om än buskislåt sjungen på italienska så är det en låt som fäster och som får en på gott humör. Jag har tröttnat en aning och det är inte en låt som jag skulle lägga på repeat på någon spellista, men en garanterad finalplats i tävlingen blir det.

Plats 9 (10). Sverige
KAJ – Bara bada bastu

Alltså, jag ÄLSKAR att basta och har bastat sen jag var ett litet barn och mamma placerade mig i en badbalja med regelrätt löylu. Har ätit finsk korv i bastun med stark senap, precis enligt koncept, slängt björkris på aggregatet och ångat mig i timmar. Jag har gjort snöänglar naken och burit in snöbollar att dricka ur. Så med det sagt, är då ”Bara bada bastu” en lågoddsare? Ja, om man ska tro det man ser på fan communities och alla möjliga instanser som härmar koregrafin, allt från Mello-fans till kyrkan. Att Sverige kommer ligga bra till även i finalen betvivlar jag inte då vi skickar något utanför den vanliga boxen och som alla kan tralla med i. Man hör låten spelas både här och där och har ju blivit något man nästan söker sig till terapi för. Mantrat har liksom smygit sig in och slagit rot, även i mina drömmar. Det släpper inte taget alls. Det är helt sjukt hur en låt, ett framträdande, kan påverka så till den grad att man ”hör” det i det tystaste rum. Men, mitt betyg har bestått sen jag hörde den första gången. Stabilt med andra ord.

Plats 8 (9). Spanien
Melody – Esa diva

Om jag tyckte att Spanien bidrog med ett skämt i fjol så är det nästan en tvärvändning i år. Melody visar att hon kan sjunga live och jag hoppas de gör något riktigt bra av scenproduktionen i Basel i maj. Jag hade däremot gärna hört ännu mer spanska vibbar än den eurodisco-version som nu är för att betyget ska nå högre.

Plats 7 (7). Tjeckien
ADONXS – Kiss Kiss Goodbye

Tjeckiens bidrag känns lite som en Bond-låt och är riktigt bra. Däremot förstår jag inte årets låtar som blandar rytmer hej vilt. ”Kiss Kiss Goodbye” hade inte behövt det överhuvudtaget för att bibehålla kvalitet och växa. En solklar finalist.

Plats 6 (5). Norge
Kyle Alessandro – Lighter

Lite för mainstream-låt, men ändå en låt jag gillar där man blandar rytmen och melodin med lite Alexander Rybak-feeling. Låten är lätt att sjunga med till och framförandet från den nationella uttagningen har jag inget negativt att säga till om då jag tyckte koreografin var snygg, sången höll och vem gillar inte lite eld på scen. Om Kyle kan hålla ton i semifinalen tror jag absolut på en finalplats.

Plats 5 (6). Cypern
Theo Evan – Shh

Cyperns bidrag är en skön popdänga som jag skulle kunna lyfta skrot till på gymmet, på repeat. Låten har inte det där lilla extra och av raden av poplåtar man skickat genom åren är det inte det starkaste. Men, bidraget ger ett snyggt intryck och jag ser verkligen fram emot att se hur det kommer se ut live i Basel. Theo Evan kan sjunga sockarna av mig och jag är säker på att man tar sig till final med det här bidraget.

Plats 4 (4). Belgien
Red Sebastian – Strobe Lights

Fräsig bit, högt tempo och killen kan sjunga. Helt enkelt tilltalande för mig. På scen har han upplevts lite kall och frånvarande, men om allt klaffar tror jag på höga poäng.

Plats 3 (3). Grekland
Klavdia – Asteromata

I år tillhör Grekland en av mina favoriter och rent generellt har min topp 4 varit stabil den gångna månaden. Klavdias vackra sång kryper in under huden och griper tag i snyftnerverna. Det här är vackert, snyggt och mycket grekiskt. Jag hoppas att själva scenproduktionen blir till något mer än hur det såg ut vid den nationella uttagningen för att få upp betyget en aning, men jag skulle bli mycket förvånad om man inte tar sig till final.

Plats 2 (2). Österrike
JJ – Wasted Love

Österrike kommer med året upper-cut! Melodiskt fäste låten likt kardborre hos mig vid första lyssningen och gav rysningar över varje kroppsdel. Det som gör att jag inte ger den full pott är låtens klimax, som borde kommit tidigare. Det hamnar som låtens giljotin och kapar sekvenseringen av låten på ett sätt som kan bli vågskålen för tycke och smak i Basel. Om man nu tycker om operasången från första början vill säga. Oavsett är det en solklar finalist och möjlig vinnare.

Plats 1 (1). Danmark
Sissal – Hallucination

Danmark får min enda 5:a i år. Sissal är fenomenal på att sjunga och jag älskar hur hon placerar tungan rätt i mun för att få till sitt sound. Jag har ifrågasatts för detta betyg då låten är ”så vanlig” och det kanske den är, men detta är pop som jag gillar att lyssna på. Hittills har det varit den enda låten i år som har gått på repeat och spelats högt. Sådär så att man blir pinsamma morsan när man sjunger med i bilen och blickar vänder sig om där jag diggar mig fram på gatan och trummar på ratten. Vad gäller själva framträdandet går jag och hoppas på något mer. Att det händer lite mer på scen än hur det var vid den nationella uttagningen, för hur bra hon än är på att sjunga så vet vi att det inte bara är nivån på sången som gäller i tävlingen, utan att hela konceptet gifter sig och lyser ut i tv-rutan.

 


 

Kommentera

 
 

 
 
 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »