Inför helgens uttagningar: vecka 4, 2024

INFÖR UTTAGNINGAR. I denna artikel sammanställer vi information om de nationella uttagningar som pågår denna helg, i det här fallet gäller det Irlands och Luxemburgs respektive finaler samt fortsatta heats i Norge och Litauen.

För kännedom kommer vi att resultatuppdatera kontinuerligt så snart respektive uttagning är avklarad, och en sammanfattande artikel med alla resultat dyker upp i början av den kommande veckan.

 

26 januari. Sändningar under fredagen

Eurosong 2024 – Final

 

Irland låter tittarna tillsammans med jury utse vilken artist med tillhörande tävlingsbidrag som ska representera landet i Eurovision 2024. Startfältet utgörs av 6 tävlingsbidrag som under den sena fredagskvällen kommer att framföras live på scenen i Late Late Show – Eurosong innan omröstningen avgör vilken låt som ska vinna.

 

Vilka tävlar i finalen?

Nedan är startfältet i alfabetisk ordning efter artist med länkar till respektive studioversion:

 

Vill du veta vilka favoriter vi har inför sändningen? Här kan du läsa våra åsikter om startfältet.

 

27 januari. Sändningar under lördagen

Luxemburg Song Contest – Final

 

2024 blir första gången på närmare tre decennier som Luxemburg deltar i sammanhanget. För att välja ut sin nästa representant låter man en jury tillsammans med tittarna rösta fram vinnaren via en finalkväll. Startfältet, som delvis valdes ut av en internationell jury, består av sju tävlingsbidrag. Sändningen går att följa via RTL:s kanaler med start klockan 20.00 CET på lördagskvällen.

 

Vilka tävlar i finalen?

Nedan är startfältet i alfabetisk ordning efter artist med länkar till respektive studioversion:

 

Vill du veta vilka favoriter vi har inför sändningen? Här kan du läsa våra åsikter om startfältet.

 

Norsk MGP 2024 – Heat 3

 

NRK har valt att fortsätta med modellen att ha heats inför finalen i Norsk MGP där tittarna bestämmer vilka låtar som ska gå till final. Totalt tävlar 18 bidrag, fördelat på 6 bidrag om tre heats, där nio av låtarna går till final. Det finns inga wildcards eller andra chansen-omgångar i år heller. Programledare för samtliga sändningar är duon Fredrik Solvang och Marion Ravn.

 

Vilka tävlar i det tredje heatet?

Den här veckan är det dags för det tredje och sista heatet som går att följa i NRK1 under lördagen med start kl. 19:50 CET. Nedan är startfältet (i startordning med länkar till respektive studioversion):

 

Återkommande artister i det här startfältet är sångaren Vidar Villa som tidigare deltagit i Norsk MGP 2018, samt gruppen KEiiNO som representerade Norge i ESC 2019 med Spirit In The Sky” (och som blev tvåa efter TIX i Norsk MGP-finalen 2020 med låten Monument). På upphovet finns även de svenska låtskrivarna Jakob Redtzer och Alexander N Olsson.

Inför sändningen har vi tyckt till om låtarna samt sammanställt fakta om startfältet.

 

Finalister (sedan föregående heats)

I de två tidigare avgjorda heaten blev följande låtar framröstade av tittarna att bli finalister:

 

Eurovizija.LT – Heat 3

 

Litauen genomför även det här året en längre uttagning för att utse artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest. Däremot blir det bara fem kvalomgångar där tittarna och en studiojury tillsammans får utse två finalister per sändning – resten av låtarna åker ut. När det är dags för final om tre veckor från skrivande stund kommer således finalstartfältet att bestå av tio bidrag. Programledare för alla sändningar är duon Gabrielė Martirosian och Nombeko Augustė.

Som vanligt tycker vi till om låtarna efter sändning vilket beror på att studioversioner släpptes endast en kort tid före programmet sänds.

 

Vilka tävlar denna vecka?

Den här veckan är det dags för det tredje heatet som går att följa i LRT1 på lördag med start kl. 20:00 CET. Nedan är startfältet i startordning (med länkar till ev. släppta studioversioner):

 

Återkommande artister i det här startfältet är Baltos Varnos, Mary Mo, Pluie de Comètes (här endast sångerskan Justė Kraujelytė i gruppen) och Sun Francisco.

 

Finalister (sedan föregående heats)

Följande bidrag har fram till skrivande stund (dvs. avgjorda heat 1 och 2) kvalat in till finalprogrammet den 17:e februari:

 


 

Kommentera