Resultat avgjorda uttagningar vecka 8, 2023

RESULTAT UTTAGNINGAR. I denna artikel sammanställer vi information om de nationella uttagningar som avgjordes under föregående vecka, i det här fallet gällde det Melodifestivalens avslutande deltävling, finalerna i Finland, Polen och San Marino samt semifinalerna i Portugal och Island.

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna artikeln!

 

Uttagningsprogram

Sverige: Melodifestivalen 2023 – Deltävling 4

 

I lördags (25:e februari) avgjordes den fjärde och sista deltävlingen i Melodifestivalen 2023 där sju bidrag tävlade om två finalplatser samt om att få de två sista semifinalplatserna. Tittarna avgjorde allt genom telefon- och appröstning som först korade en finalist och i en andra omgång delade ut poäng till de 6 kvarvarande bidragen.

Den första omgången vanns av Loreen som därmed blev klar för final.

Därefter hölls en poängomröstning som slutade med att Smash Into Pieces också tog sig final samt att Kiana och Mariette får en ny chans på finalplats via semifinalen som avgörs nästkommande lördag (4:e mars).

Det innebar också att Axel Schylström, Signe & Hjördis samt Emil Henrohn åkte ut.

Mer fakta om resultatet »

 

 

Allt från deltävlingen

Allt du behövde veta inför sändningen »

Vi kommenterade under direktsändningen »

Vi kommenterade under fredagsgenrepet »

Vi bevakade fredagsrepetitionerna »

Kommentarer kring torsdagsrepetitionerna »

Vi förhandslyssnade på studioversionerna »

Lär känna artisterna i startfältet »

 

Alla 28 tävlingsbidrag släppta

Efter det att den fjärde deltävlingen hade avslutats i lördags släppte också SVT på sin spärr gällande finalbidragen. Det innebär att från och med då kan alla 28 bidrag, oavsett slutplacering, nu spelas fritt i alla typer av sammanhang. För enkelhetens skull har vi sammanställt alla länkar till låtarna i en gemensam artikel.

Lyssna på låtarna »

 


 

finland_smallFinland: UMK 2023 – Final!

I lördags kväll höll Finland i sin UMK-final där sju bidrag tävlade om segern. Resultatet avgjordes av 25 procent internationell juryröstning och 75 procent tittarröstning. Vinnaren blev artisten Käärijä med bidraget Cha Cha Cha som därmed får representera Finland i Eurovision 2023. Hela resultatet blev som följer (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

  1. Käärijä – Cha Cha Cha (72 + 467 = 539 p)
  2. Portion Boys – Samaa taivasta katsotaan (28 + 124 = 152 p)
  3. Keira – No Business On The Dancefloor (42 + 91 = 133 p)
  4. Robin Packalen – Girls Like You (28 + 81 = 109 p)
  5. KUUMAA – Ylivoimainen (44 + 63 = 107 p)
  6. Lxandra – Something To Lose (46 + 24 = 70 p)
  7. Benjamin – Hoida mut (34 + 32 = 66 p)

 

Läs mer om resultatet & våra kommentarer »

 


 

San Marino: Una voce per San Marino – Final!

Efter en lång audition- och castingprocess hade SMRTV i San Marino utsett 106 artister som de ville se tävla om segern. Dessa fördelades upp i fem heats där varje artist framförde sitt potentiella ESC-bidrag inför en publik och en jury och därefter var det upp till juryn att avgöra vilka artister som skulle kvala in till finalen. Juryn hade också hela makten att rösta fram vinnaren i finalen. Totalt var det 21 artister som medverkade i finalen.

Vinnare i finalen blev gruppen Piqued Jacks med låten Like an Animal”. Efter de kom Le Deva med Fiori su Marteoch på tredje plats hamnade XGiove med Fuoco e benzina”. Nedan presenterar vi hur juryn rangordnade resterande bidrag (notera att endast topp 10 presenterades i sändningen, övriga står som oplacerade).

 

Plats 4-10 (i resultatordning)

 

Oplacerade bidrag (i alfabetisk ordning)

 

Initialt på startlistan men deltog ej

  • Simone De Biagi – ”Catching Memories”

 

Läs mer om resultatet & våra kommentarer »

 


 

poland_bigPolen: Wybieramy hit na Eurowizję – Final!

Under söndagskvällen anordnade Polen sin nationella final där tio bidrag tävlade om segern där en gemensam jury- och tittarröstning korade vinnaren. Bägge parter hade lika stor makt att avgöra resultatet genom att dela ut varsin skala om 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng till bidragen. Dessa summor lades sedan samman och vinnaren blev låten med högst totalpoäng.

Den röstande juryn utgjordes av kvartetten Edyta Górniak (artist och f.ö. även Polens första ESC-representant, 1994), Agustin Egurrola (koreograf), Marek Sierocki (Polens ESC-kommentator) och Marcin Kusy.

 

Resultat

I samband med finalavgörandet redovisades endast juryns rangordning samt hur totalsiffrorna blev, således inte hur tittarna röstade. Juryn hade i alla fall Blanka som etta, Dominik Dudek som tvåa, gruppen Felivers som trea, Jann som fyra, Natasza som femma, Alicja Szemplińska som sexa, Yan Majewski som sjua, Kuba Szmajkowski som åtta, Maja Hyży som nia och Ahlena som tia.

När man sedan adderade tittarnas poäng till juryns rangordning placerade sig bidragen på följande sätt i totalrankingen (länkarna går till respektive låts officiella musikvideo/studioversion):

 


 

iceland_smallIsland: Söngvakeppnin 2023 – semi 2

Den andra semifinalen i Islands Söngvakeppnin 2023 är nu avgjord där tittarna fick kora ytterligare två finalister bland fem tävlingsbidrag. Den här gången var det bara tv-tittarna som fick rösta och när telefonslussarna hade stängt blev det följande två bidrag som röstades vidare till finalen (de listas utan inbördes ordning):

 

Dessa två gör nu första semifinalens två vinnare Bragi med Stundum snýst heimurinn gegn þér och Diljá med Lifandi inni í mér sällskap i finalen. Detta gör de också med wildcardet som blev Celeb med Dómsdags dans.

 

I och med att ett wildcard nu har utsetts så innebär det att resterande fem låtar i uttagningen har tävlat klart. Från detta program handlade det om:

 

Resterande två utröstade bidrag i semifinal 1 blev Benedikt med Þoraoch Móa med Glötuð ást.

 


 

portugal_smallPortugal: Festival da Canção 2023 – semi 1

Portugal inledde under helgen som gick sin ESC-uttagning där startfältets tio första bidrag tävlade. Efter den första omgången, där en studiojury tillsammans med tv-tittarna röstade, blev det följande fem låtar som röstades vidare till finalen (ej inbördes ordning):

 

Därefter fick tv-tittarna rösta fram ytterligare ett tävlingsbidrag som wildcard. De valde:

 

På grund av teknikproblem för ett av tävlingsbidragen valde produktionen att låta nedanstående bidrag också gå vidare till finalen:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut (ej inbördes ordning):

 

 

Internval/andra besked

Under veckan har två länder som valt internt till årets Eurovision meddelat sina val, antingen helt eller delvis. Först ut var Schweiz som i måndags (20:e februari) meddelade att de tänker skicka sångaren Remo Forrer till Liverpool. Vilket bidrag han får med sig avslöjas dock först den 7:e mars. Kvällen därpå var det Australiens tur som meddelade att de hade valt ut rockgruppen Voyager med låten Promise. Avslöjandet skedde via en YouTube-video där man hemlighöll fram till premiärspelningen vilken artist och låt som hade valts ut.

 

 

• Länder som är helt/delvis klara med sina ESC-val

Nedan presenteras de länder som är helt/delvis klara med sina artist- och/eller bidragsval till Eurovision 2023. I skrivande stund handlar det om nedanstående länder.

 

Helt klara med artist- OCH bidragsvalet

 

Albanien: Albina & Familja Kelmendi – Duje

Australien: Voyager – Promise

Belgien: Gustaph – Because of You

Cypern*: Andrew Lambrou – ”Break a Broken Heart”

Danmark: Reiley – Breaking My Heart

Estland: Alika – Bridges

Finland: Käärijä – Cha Cha Cha

Frankrike: La Zarra – Évidemment

Grekland*: Victor Vernicos – ”What They Say”

Irland: Wild Youth – We Are One

Israel*: Noa Kirel – ”Unicorn”

Italien: Marco Mengoni – Due vite

 

Kroatien: Let 3 – Mama šč!

Lettland: Sudden Lights – Aijā

Litauen: Monika Linkytė – Stay

Malta: The Busker – Dance (Our Own Party)

Norge: Alessandra – Queen of Kings

Polen: Blanka – Solo

Rumänien: Theodor Andrei – D.G.T. (Off and On)

San Marino: Piqued Jacks – Like an Animal

Slovenien: Joker Out! – Carpe Diem” 

Tjeckien: Vesna – My Sister’s Crown

Ukraina: Tvorchi – Heart of Steel

 

Noteringar

* Tävlingsbidraget är meddelat men ännu inte officiellt släppt i studioversion. Släppet görs senast i mitten av mars.

 

Har endast valt ELLER presenterat sin artist

Armenien: Brunette

Georgien: Iru Khechanovi

Nederländerna: Mia Nicolai & Dion Cooper

Schweiz: Remo Forrer

Österrike: Teya & Salena

 


 

Kommentera