Melodifestivalen 2023: Artisterna i deltävling 4

MELODIFESTIVALEN 2023. Nu på lördag (25:e februari) avgörs den fjärde och sista deltävlingen i Melodifestivalen 2023. Inför sändningen kommer vi att uppdatera dig kontinuerligt om allt som händer och först ut är presentationer om respektive artist i startfältet – enligt startordning.

 

01. Kiana – ”Where Did You Go”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Sångerskan Kiana Blanckert föddes i Perth i Australien den 25:e februari 2007, vilket innebär att hon fyller 16 år samma dag som hon ska tävla i sin deltävling! Musik och även dans har hon haft med sig hela livet, vilket inte är så märkligt då hennes mamma är tävlingsdansare. Som barn och ungdom har Kiana också fått medverka i en rad musikaler.

År 2021 slog Kiana igenom i TV4-programmet Talang där hon bjöds in att göra en audition. Denna blev så pass uppskattad att hon röstades vidare till semifinal och sedan till final där hon hamnade på andra plats. Nu två år senare gör hon debut på nästa TV-scen i Melodifestivalen med bidraget ”Where Did You Go” som Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb och Linnea Deb har gjort åt henne. Bidraget får för övrigt gå ut först av alla i deltävlingen.

Följ gärna Kiana i sociala medier via hennes officiella Instagramkonto.

 

 

02. Signe & Hjördis – ”Edelweiss”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Systerduon Signe och Hjördis Bornemark är 16 och 18 år. Som efternamnet låter så, ja, de är släkt med Gullan Bornemark som är känd för sina många visor där de båda har varit med och sjungit in några av låtarna. Förutom musiken går bägge två just nu i gymnasiet men de har också medverkat i teater- och musikaluppsättningar.

Näst på tur står medverkan i Melodifestivalen med bidraget ”Edelweiss” som Anderz Wrethov, Jimmy Jansson och Myra Granberg har skapat.

Följ gärna Signe & Hjördis i sociala medier via deras officiella Instagramkonto.

 

 

03. Smash Into Pieces – ”Six Feet Under”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

2008 bildades rockgruppen Smash Into Pieces som först utgjordes av gitarristen Benjamin Jennebo och trummisen Isak Snow, som sedan utökades med sångaren Chris Adam Sörbye, basisten Viktor Vidlund och gitarristen Per Bergquist. Idag har både Isak och Viktor lämnat gruppen och man har fått in The Apocalypse DJ som trummis. Vem denna person är hålls dock hemligt!

Deras första TV-framträdande gjordes i Talang i TV4 där de däremot hoppade av för att skapa musik på annat håll. 2013 fick de sitt första skivkontrakt och de har sedan dess släppt mer musik och turnerat runt. Totalt har de släppt sju studioalbum vilka finns att lyssna på Spotify

En scen som de ännu inte har uppträtt på är Melodifestivalens scen, och nu i år har de fått möjligheten att göra det. Deras tävlingsbidrag heter ”Six Feet Under” och är gjort av bandet själva tillsammans med Andreas ”Giri” Lindbergh, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb och Linnea Deb.

Följ gärna Smash Into Pieces i sociala medier via den officiella Facebooksidan och Instagramkontot.

PS: För den som är intresserad av att se bandet uppträda live även efter Melodifestivalen har de en inbokad turné i Nordamerika under april och maj. Vi får dock se om de får lägga till turnéstopp i Liverpool mellan den 9:e och 13:e maj, om nu bandet skulle vinna årets Melodifestival!

 

 

04. Mariette – ”One Day”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Mariette Hansson, född 23:e januari 1983 i Harplinge i Halland där hon också växte upp. Länge bodde hon i Stockholm men bor sedan en tid tillbaka åter på västkusten med sin familj. Hon skulle komma att TV-debutera i TV4-programmet Sikta mot stjärnorna 1999 men det är nog från Idol 2009 som hon är mest känd från – utöver att hon då har tävlat följande fyra gånger i Melodifestivalen:

– 2015 med Don’t Stop Believing (3:a i final)
– 2017 med A Million Years (4:a i final)
– 2018 med For You (5:a i final)
– 2020 med Shout It Out (10:a i final)

Den här gången kommer hon att tävla med låten ”One Day” som hon har gjort med Jimmy Jansson och Thomas G:son.

Följ gärna Mariette i sociala medier via den officiella Facebooksidan och Instagramkontot.

 

 

05. Emil Henrohn – ”Mera mera mera”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

25-åriga Emil Henrohn kommer från Söraby i Kronoberg. Han är mest känd från TikTok där han har gett ut låten Jag är mamma och på kort tid rangordnades han som en av de största på TikTok i Sverige. Ifjol spelade han också i en musikal.

I år gör Emil också Melodifestivaldebut med bidraget ”Mera mera mera” som han har skapat med Jakob Redtzer, Ji Nilsson och Marlene Strand.

Följ gärna Emil Henrohn i sociala medier via den officiella Facebooksidan och Instagramkontot.

 

 

06. Axel Schylström – ”Gorgeous”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Axel Schylström föddes den 24:e februari 1993. Han slog igenom som artist i Idol 2015 där han tog sig från audition till kvalprogram och veckofinaler där det sedan blev en fjärdeplats. 2017 deltog han i Melodifestivalen med När ingen ser som tog honom till Andra chansen där han åkte ut mot Lisa Ajax.

År 2012 var Axel med om en olycka då han klättrade upp på taket på ett tåg och fick ström genom kroppen som ledde till att han fick brännskador på stora delar av kroppen. Detta har han bland annat berättat om i sin självbiografi.

Axel har även arbetat som låtskrivare för andra artister som t.ex. Theoz som tävlade med ”Som du vill” i fjolårets Melodifestival som även nådde finalen. Även i år tävlar han som låtskrivare för Theoz och som artist med sitt eget bidrag ”Gorgeous” som han har skapat ihop med Herman Gardarfve, Jonas Thander och Malin Halvardsson.

Följ gärna Axel Schylström i sociala medier via den officiella Facebooksidan och Instagramkontot.

 

 

07. Loreen – ”Tattoo”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Loreen Talhaoui föddes i Åkersberga som ett av 6 syskon den 16:e oktober 1983 men är uppväxt i Västerås.

2004 sökte Loreen till det då nystartade sångtalangpogrammet Idol i TV4 och kom med där hon först åkte ut i kvalprogrammen men fick komma tillbaka igen som wildcard vilket i sin tur ledde till att hon tog sig fram till tredjeplatsen. Efter Idol tog hon en paus från musikscenen och gjorde andra saker men 2011 tävlade hon för första gången i Melodifestivalen med My Heart Is Refusing Me som tog henne till Andra chansen där hon åkte ut.

Året därpå fick hon frågan om att vara med igen och efter en del övertalning och fixande med låten Euphoria av Thomas G:son och Peter Boström (som var låtens upphovspersoner) så medverkade hon och tog sig hela vägen till final där det blev storseger! Och i Eurovision gick det hela vägen till seger där hon nästan slog Alexander Rybaks poängrekord men fick i alla fall för den tiden flest 12-poängare. Tack vare den segern fick Sverige arrangera Eurovision 2013 i Malmö där Loreen också medverkade som gästartist. Sedan segern och fram till 2021 blev ”Euphoria” också utsedd till bästa låt i den inofficiella fansomröstningen Topp 250.

Senast Loreen deltog i Melodifestivalen var 2017 då hon åkte ut i en duell med bidraget Statesment. Den här gången är hon tillbaka med tidigare nämnda G:son och Boström på upphovet till bidraget ”Tattoo” samt Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Jimmy Jansson och Moa ”Cazzi Opeia” Carlebecker. Vi får se hur det går – ska detta bli en ny ”Euphoria”-succé?

Följ gärna Loreen i sociala medier via den officiella Facebooksidan och Instagramkontot.

 


 

Kommentera