Repetitioner inför Eurovision 2022 – dag 5

SCENREPETITIONER. Onsdagen den 4 maj inleddes den andra omgången scenrepetitioner i PalaOlimpico i Turin där semifinalbidragen fick ytterligare en chans till enskilda repetitioner inför de kommande genrepen och direktsändningarna. Här följer en sammanfattning av dagens repetitioner inklusive en oddscheck!

Den här dagen var det bidragen med startnummer 1-13 och 15 i den första semifinalen som fick repetera igen. Anledningen till den något omvända ordningen i slutet beror på att Grekland och Island bytte repetitionsdagar med varandra (Island tävlar egentligen före Grekland i startordningen).

 

Repetitionsupplägget

Reglerna för den andra repetitionsomgången är att varje land får maximalt 20 minuter till godo på scenen samt kortare tider både innan och efter gällande t.ex. Viewing Room. Varje lands delegation håller också i en kortare pressträff med presskåren. Efter fyra dagars väntan fick presskåren äntligen kliva in i presscentret i Turin för att kunna följa repetitionerna från storbildsskärm eller online.

Vi följde repetitionerna online och de sammanfattningar vi skriver om här kommer från våra intryck av scennumren såsom de var under dagens repetitioner. I slutet har vi som vanligt även gjort en oddscheck för att se om det har blivit några förändringar (eller hur stora förändringar det har blivit) gällande semifinalbidragen.

Mycket nöje!

/ESC-Panelen

 

Dagens repetitioner

Grekland: Amanda Georgiadi Tenfjord – “Die Together“

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Amanda Georgiadi Tenfjord är själv på scenen tillsammans med en massa stolar på golvet. Hon bär en ljus klänning och genom låten vandrar omkring i stol-landskapet som genom landskapet förändras. Det kan verka som något märkligt men det blir väldigt bra då numret är stilrent. Sånginsatsen går inte heller att klaga på. Hennes nummer har skapats av Fokas Evangelinos, känd från att tidigare ha skapat ESC-nummer.

 

Österrike: LUM!X feat. Pia Maria – “Halo“

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Österrikes duo använder sig av en ljusrigg, DJ-bord, rök och eld i framträdandet. Låten är en partylåt och det kommer förmodligen att vara partystämning men då krävs också en publik som kan dansa och sjunga med. Som det är nu blir det lite tråkigt men det beror som sagt på att det är en arenalåt.

 

Danmark: Reddi – “The Show“

Foto & copyright: EBU (fotografens namn ej utskrivet)
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Det blir ös och glam när Reddi från Danmark spelar på scenen i PalaOlimpico – även om låten börjar som en pianoballad för att sedan växa snabbt till en rocklåt. Här bjuds det på pyro flera gånger, särskilt sluttonerna där det blir en bra ljudeffekt. Det är ett energiskt nummer vilket är bra.

 

Kroatien: Mia Dimšić – ”Guilty Pleasure”

Foto & copyright: EBU / Corinne Cumming
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Under dagens repetition hade Mia Dimšić problem med sin in-earing vilket gjorde att musiken låg lite före eller efter hela tiden. Detta påverkade såklart sången något men det är en bra låt för det. I övrigt har Mia Dimšić gjort ett antal justeringar i sitt nummer, däribland att hon har bytt scenkläder, tagit in ytterligare två dansare, gitarren åker av i halvtid och halva låten sjungs på kroatiska.

 

Portugal: MARO – “Saudade, saudade“

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

MARO har valt att stå på den lilla scenen mitt i tillsammans med sina körsångare. De står som i en cirkel och sjunger till varandra. Till skillnad från i den nationella uttagningen i vintras står de upp istället för att de sitter ned på varsin stol. En annan justering är att det är lite nya kameravinklar i numret jämfört med tidigare.

Tidigare idag fick vi besked att en person i den portugisiska delegationen har testat positivt för covid19 och har isolerats. Alla andra i Portugals delegation slipper karantänen så länge de bär munskydd. Här ser vi att minst en i kören har munskydd medan övriga inte har de. Men de står istället med avstånd från varandra.

Portugal fick avsluta repetitionsdagen även om MARO har startnummer 10.

 

Moldavien: Zdob și Zdub & Frații Advahov – “Trenulețul“

Foto & copyright: EBU / Corinne Cumming
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Det har funnits två versioner av Zdob și Zdub & Frații Advahovs låt här; en i mer folkmusikversion och en mer rockig version. Här är det den senare som används i tävlingen. Totalt är det 6 personer på scenen i numret varav fyra är från Zdob și Zdub. En spelar trummor, en sjunger och två spelar elgitarr medan Frații Advahov spelar dragspel och fiol. I större delen av numret står de på den stora scenen medan sångaren i Zdob și Zdub och Frații Advahov springer i slutet ned på den mindre scenen samtidigt som en del av scenen öppnar sig. Kan bli en häftig effekt.

 

Nederländerna: S10 – “De Diepte“

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

S10 gör ett väldigt enkelt och nedskalat framträdande på scenen. Hon använder inga laserstrålar som det varit i några tidigare framträdanden utan här är bara fokuseringen på ljussättningen. Kläderna är lite som Sveriges Cornelia Jakobs men på ett annat sätt och sånginsatsen perfekt. Man kan enkelt säga så här: Nederländerna är att räkna med bland länderna som kan tänkas komma topp 10 i finalen. Det är inte omöjligt om Nederländerna får arrangera igen redan 2023.

 

Bulgarien: Intelligent Music Project – “Intention“

Foto & copyright: EBU / Corinne Cumming
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Bulgariens rockgrupp går verkligen all-in för sitt framträdande med både sång, gitarr, synt och trummor. Samt såklart en massa pyroteknik. Det är coolt men det är också frågan hur långt det ska räcka. I repetition 2 och 3 var de mer fokuserade.

 

Ukraina: Kalush Orchestra – “Stefania“

Foto & copyright: EBU / Corinne Cumming
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Det finns flera anledningar till varför Ukraina är så pass favorittippade som de är men en sak är att de har ett väldigt effektivt scenframträdande som är mer uppstyrt än vad det var i Vidbir i vintras. De har också valt ett tydligt tema i låten med att inleda och avsluta med soluppgång och solnedgång. Sedan kan det bli lite väl många element i låten men det märks att de är sammansvetsade.

 

Slovenien: LPS – “Disko“

Foto & copyright: EBU / Corinne Cumming
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Som låtens titel säger blir det också disko på scenen med LPS även om det i vissa stunder känns mer som något annat. För att vara konkreta kan vi säga att det var inte den bästa repetitionen vi har sett idag. Vi hoppas såklart att det blir bättre till de kommande genrepen och direktsändningen nästa vecka.

 

Schweiz: Marius Bear – “Boys Do Cry“

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Marius Bear från Schweiz har gjort ett väldigt intimt nummer där han är själv på scenen och med hjälp av olika animationer på väggar och golv sprids låtens budskap ut. En bra grej med Schweiz’ låt är att budskapet i låten kommer fram utan att man skriver det i pannan på folk. Sedan vet vi att det är många ballader i startfältet men Marius gör det här bra. Stämningen känns väldigt mycket 50/60-tal samtidigt som det är modern låt. Det är en mysig stämning. Sånginsatsen är mycket bra.

 

Litauen: Monika Liu – “Sentimentai

Foto & copyright: EBU / Corinne Cumming
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Vid dagens repetitioner gjorde Monika Liu olika varianter av framträdanden men de mesta hade likheterna i att hon stod still på samma ställe och sjöng sin låt i tre minuter. Det funkar det också. Man försökte sig på olika ljussättningar också alltifrån blått ljus till solljus. De har också gjort några projektioner som gör att Monika syns bredvid sig själv som en tvilling. Vi fick även under någon sekund se en kameraperson i bild som förmodligen inte skulle synas i bild.

 

Lettland: Citi Zēni – “Eat Your Salad”

Foto & copyright: EBU / Corinne Cumming
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Det blir mycket spex när Citi Zēni drar igång sitt framträdande tidigt på tidagskvällen. Mycket av såsom numret framfördes i Supernova i vintras är kvar här med skillnaden att sångaren inte sjunger vissa ord i den inledande meningen. Annars som sagt mycket glädje om än kanske lite väl naivt. Idag bar för övrigt bandmedlemmarna kläder i den italienska flaggans färger (röd, grön och vit)

 

Albanien: Ronela Hajati – “Sekret”

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Sedan föregående repetition har Ronela Hajati ändrat scenkläder, vilket man kan se på bilden här ovanför. På scenen har hon med sig fem dansare varav fyra män och en kvinna som tillsammans hjälper till att få fram låtens budskap. Det är en kaxig framtoning men också ödmjuk som inleder den första semifinalen.

 

 

Oddscheck

Som en avslutning kommer som utlovat en oddscheck gällande hur spelbolagen för närvarande placerar bidragen i semifinal 1 och semifinal 2.

 

Aktuell ställning

Inom parentes står placering vid föregående mätning, där en grön placering innebär att bidraget har flyttats uppåt i tabellen medan en röd placering innebär att bidraget har tappat placeringar i tabellen. Den tidigare mätningen gjordes den 3:e maj efter att senaste repetitionen för semi 2 var avklarad.

Länderna som är placerade inom topp 10 är de länder som spelbolagen just nu tror har störst chans att kvala vidare till finalen.

 

Semifinal 1

#01 (01). Ukraina

#02 (02). Grekland

#03 (03). Nederländerna

#04 (04). Norge

#05 (06). Armenien

#06 (05). Albanien

#07 (07). Portugal

#08 (08). Moldavien

#09 (09). Schweiz

#10 (12). Lettland


#11 (11). Litauen

#12 (10). Österrike

#13 (13). Island

#14 (14). Kroatien

#15 (15). Danmark

#16 (17). Slovenien

#17 (16). Bulgarien

 

 

 

 


 

 

Semifinal 2

#01 (01). Sverige

#02 (02). Polen

#03 (03). Australien

#04 (04). Finland

#05 (05). Estland

#06 (06). Serbien

#07 (07). Belgien

#08 (08). Cypern

#09 (09). Tjeckien

#10 (11). Malta


#11 (10). Azerbajdzjan

#12 (12). Rumänien

#13 (13). San Marino

#14 (14). Montenegro

#15 (15). Georgien

#16 (16). Israel

#17 (17). Nordmakedonien

#18 (18). Irland

 

Kommentarer

I den första semifinalen har det blivit ett par förändringar, däribland att spelbolagen just nu listar Lettland som en av finalisterna vilket gör att Österrike inte längre rangordnas som topp 10. Utöver det har Armenien och Albanien bytt plats med varandra respektive Slovenien och Bulgarien, vilket gör att den sistnämnde just nu rangordnas som semifinaljumbo.

I den andra semifinalen är den enda justeringen att Malta numera rangordnas inom topp 10, vilket gör att Azerbajdzjan hamnar precis utanför finaltian.

 


 

Kommentera