Repetitioner inför Eurovision 2022 – dag 3

SCENREPETITIONER. Måndagen den 2 maj var det dags för bidragen i semifinal 2 att få genomföra repetitioner i PalaOlimpico i Turin, den här gången gällde det låtarna som har startnummer 1-9 den semifinalen. Här följer en sammanfattning av dagens repetitioner inklusive en oddscheck!

 

Repetitionsupplägget

Reglerna för den första repetitionsomgången är att varje land får maximalt 30 minuter till godo på scenen och både innan och efter får delegationerna konsultationer backstage, bland annat i Viewing Room. Varje lands delegation håller också i en kortare pressträff med presskåren. En nyhet för i år är dock att presskåren inte får vara i vare sig arenan eller i presscentret under den första repetitionsrundan. Istället släpps klipp via appen TikTok.

En del av de sammanfattningar du kommer att läsa om här är från våra intryck gällande de klipp som har släppts under måndagen. Därefter har vi även gjort en oddscheck för att se om det har blivit några förändringar (eller hur stora förändringar det har blivit) gällande bidragen i den första semifinalen.

Mycket nöje!

/ESC-Panelen

 

Dagens repetitioner

Cypern: Andromache – “Ela“

Foto & copyright: EBU / Nathan Reinds
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Cypern är ett av de länder i år som inte hade någon publik uttagning utan man släppte endast sin låt i musikvideoform. Därför har det varit svårt att veta hur låten skulle framföras live men det vet vi nu. Sångerskan Andromache har förutom ett stort snäckskal som bakgrund även med sig två dansare på scenen som tillsammans ska få fram budskapet i låten. Snäckskalet används även som en slags projektor för olika ljuseffkter.

 

Australien: Sheldon Riley – “Not the Same”

Foto & copyright: EBU / Nathan Reinds
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Till skillnad från ifjol kan Australiens representant vara på plats i värdstaden (förra året gick det inte p.g.a. reserestriktioner i pandemin) vilket är roligt. Vad bilder och klipp som har släppts visar kommer det att bli ett snarlikt framträdande som det var i den nationella finalen i vintras, med skillnaden att det blir mer dramatiskt, mer effekter och ännu mer känslor.

 

San Marino: Achille Lauro – “Stripper“

Foto & copyright: EBU / Nathan Reinds
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Om det är någon i semifinal 2 som verkligen går all-in för fest och skoj är det Achille Lauro som tävlar för San Marino. Här sparar man inte in på något, tvärtom blir det mer pyro, eld, gitarrer, gallerburar och till och med en ej levande tjur på scenen. Svårt att sammanfatta men det lär bli en ögonöppnare den 12:e maj!

 

Malta: Emma Muscat – “I Am What I Am“

Foto & copyright: EBU / Nathan Reinds
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Emma Muscat får till skillnad från i MESC-uttagningen sällskap på scenen av fyra dansare och ett piano. Hon har även bytt scenkläder till en glittrlig paljettklänning. Enligt bilder som har släppts verkar numret börja på den stora scenen för att sedan avslutas på den lilla scenen i mitten.

 

Georgien: Circus Mircus – “Lock Me In“

Foto & copyright: EBU / Nathan Reinds
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Georgien verkar av bilder som släppts inte ta ut humorsvängarna helt och hållet i sitt scenframträdande. Istället står alla medlemmarna i Circus Mircus kvar på sina ställen på scenen och kör sin låt fullt ut. Det är synd för här hade det kunnat blivit något mer intressant än vad det är just nu. Vi får se om de justerar något till nästa repetition.

 

Azerbajdzjan: Nadir Rustamli – “Fade To Black“

Foto & copyright: EBU / Nathan Reinds
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Azerbajdzjan var sist ut med att presentera sitt tävlingsbidrag till årets Eurovision och det skedde endast genom ett musikvideosläpp. Det är således först nu som vi får se vilket slags scenframträdande som är tänkt, och i det här fallet är det Nadir Rusamli på en stor trappa tillsammans med en dansare. Trappan ser lite ut som en slags teaterscen.

 

Serbien: Konstrakta“In corpore sano“

Foto & copyright: EBU / Nathan Reinds
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Konstrakta har inte ändrat så mycket i sitt nummer från uttagningen i vintras. Hon sitter ned under numret på en stol och tvättar händerna och runt sig har hon sina körsångare som står beredda med varsin handduk. Varför liksom ändra i ett vinnande koncept?

 

Israel: Michael Ben David – “I.M”

Foto & copyright: EBU / Nathan Reinds
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Det har sedan ett par veckor tillbaka varit något osäkert om Michael Ben David ska kunna resa till Turin eller ej med anledning av saknad av livvaktsskydd. Men tack och lov löste sig detta och nu är han och teamet på plats i Turin där han idag har genomfört sin första scenrepetition. Sedan Michael Ben David vann X Factor Israel och därmed rätten att representera Israel i årets Eurovision har både låten och nu också en del av framträdandet gjorts om. Istället för att ha två manliga och två kvinnliga dansare med sig på scenen är det bara manliga dansare nu.

 

Finland: The Rasmus – “Jezebel“

Foto & copyright: EBU / Nathan Reinds
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Utifrån de bilder som har släppts verkar The Rasmus köra på ett liknande scenframträdande som de gjorde i UMK-finalen i vintras. Man använder således en stor del av scenen till sitt framträdande. Nytt är att det är stora bollar som hänger lite varstans runt scenområdet

 

Oddscheck

Som en avslutning kommer som utlovat en oddscheck gällande hur spelbolagen för närvarande placerar bidragen. Eftersom det har varit bidragen i semifinal 2 som har fått repetera är det också dessa bidrag vi kommer att fokusera på den här gången. Senare i repetitionsrundorna kommer vi att göra mätningar för hela topp 40.

 

Aktuell ställning

Inom parentes står placering vid föregående mätning, där en grön placering innebär att bidraget har flyttats uppåt i tabellen medan en röd placering innebär att bidraget har tappat placeringar i tabellen. Denna mätning gjordes den 2:a maj strax efter kl. 20.15 CEST medan den förra mätningen för semi 2-länderna gjordes den 25:e april runt klockan 20:45 CEST. Länderna som är placerade inom topp 10 är de länder som spelbolagen just nu tror har störst chans att kvala vidare till finalen.

#01 (01). Sverige

#02 (02). Polen

#03 (04). Australien

#04 (03). Finland

#05 (05). Estland

#06 (06). Serbien

#07 (07). Belgien

#08 (10). Cypern

#09 (09). Tjeckien

#10 (08). Azerbajdzjan


#11 (11). Malta

#12 (12). Rumänien

#13 (13). San Marino

#14 (14). Montenegro

#15 (16). Georgien

#16 (15). Israel

#17 (17). Nordmakedonien

#18 (18). Irland

 

Kommentarer

I stort sett är det marginella förändringar sedan föregående mätning, även om Australien har fått en skjuts uppåt i tabellen till tredjeplatsen och att Cypern nu lämnar bottenstriden inom topp 10. Den tillfaller istället Azerbajdzjan. Annars har Finland respektive Israel tappat varsin placering och Georgien gått upp en, men i övrigt inga förändringar.

 


 

Kommentera