Repetitioner inför Eurovision 2022 – dag 1

SCENREPETITIONER. Lördagen den 30 april inleddes årets scenrepetitioner i PalaOlimpico i Turin med att länderna som har startnummer 1-9 i den första semifinalen fick repetera en första gång. Här följer en sammanfattning av dagens repetitioner inklusive en oddscheck!

 

Repetitionsupplägget

Reglerna för den första repetitionsomgången är att varje land får maximalt 30 minuter till godo på scenen och både innan och efter får delegationerna konsultationer backstage, bland annat i Viewing Room. Varje lands delegation håller också i en kortare pressträff med presskåren. En nyhet för i år är dock att presskåren inte får vara i vare sig arenan eller i presscentret under den första repetitionsrundan. Istället släpps klipp via appen TikTok.

En del av de sammanfattningar du kommer att läsa om här är från våra intryck gällande de klipp som har släppts under lördagen. Därefter har vi även gjort en oddscheck för att se om det har blivit några förändringar (eller hur stora förändringar det har blivit) gällande bidragen i den första semifinalen.

Mycket nöje!

/ESC-Panelen

 

Dagens repetitioner

Moldavien: Zdob și Zdub & Frații Advahov – “Trenulețul“

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Sist ut för denna repetitionsdag är Moldaviens Zdob și Zdub & Frații Advahov som med sin glada “Trenulețul“ kliver in på scenen och kör fullt ös. För nu vet vi att det är rockversionen som kommer att användas, vilket framgår i de klipp som har släppts. Däremot saknar man en del av den lekfullhet som fanns i musikvideon då sångaren bara får gå runt med sig själv medan övriga bandmedlemmar står kvar på samma ställe i stort sett hela tiden. Men de har i alla fall roligt, det ser vi.

 

Nederländerna: S10 – “De Diepte“

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Häromdagen kunde vi läsa om att Nederländernas team haft en del tekniska problem med det framträdande som gjordes som stand-in-rehearsal tidigare i april (när man testar numret med en annan person än den riktiga artisten). Huruvida problemen har löst sig eller ej vet vi inte men utifrån de bilder som har släppts kommer det i likhet med Schweiz bli ett avskalat nummer med S10 som enda person på scenen. I ett klipp som har släppts idag kände sig S10 nöjd så här långt i alla fall.

 

Bulgarien: Intelligent Music Project – “Intention“

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Bulgarien var först ut att presentera sin låt för årets säsong, vilket skedde redan i början av december förra året. Först nu får vi se exakt hur numret kommer att bli och vad bilder visar kommer det att bli pyro! I musikvideon var det betydligt fler personer med men nu verkar det bara vara fem personer på scenen.

 

Ukraina: Kalush Orchestra – “Stefania“

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Vi kan börja med att berätta att Kalush Orchestra är på plats i Turin och kommer således att kunna medverka på scenen i de sändningar som de kommer att uppträda i, först och främst som startnummer 6 i den första semifinalen. Deras uppträdande idag som kan ses i de korta klipp som har släppts verkar deras framträdande vara väldigt likt det som de gjorde i Vidbir i vintras. Med andra ord, gillade du uppträdandet då kommer du att gilla deras framträdande nu i Turin.

 

Slovenien: LPS – “Disko“

Foto & copyright: EBU / Andres Putting
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Sloveniens LPS har som bilden visar valt att göra om sitt scenframträdande från den slovenska nationella finalen. De har bland annat tagit in en stor discokula på scenen där bandets trummis huserar och gitarristerna har ställt sig till höger om sångaren. Det här med discokula är ju intet nytt i det här sammanhanget, men med tanke på låtens titel hade det varit märkligt om just den hade uteblivit. Kläderna sägs också gå i retrostil inspirerat av låtens genre.

 

Schweiz: Marius Bear – “Boys Do Cry“

Foto & copyright: EBU / Nathan Reinds
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Lite som väntat väljer Schweiz att köra på ett avskalat scennummer, nog än mer avskalat i år jämfört med Gjon’s Tears nummer förra året (som ju för övrigt belönades med en tredjeplats). Det är nog inte så märkligt med tanke på låtens tema och tankarna bakom låten. Vad vi har läst oss till gick dagens repetition mycket bra för Schweiz.

 

Litauen: Monika Liu – “Sentimentai

Foto & copyright: EBU / Nathan Reinds
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Som bilden visar har Monika Liu från Litauen valt att behålla samma klänning som hon hade i den litauiska uttagningen i vintras. Vi har inte sett något klipp än från framträdandet, men enligt uppgifter ska det ha varit tekniska problem för den litauiska delegationen att just nu få till det framträdande som de önskar. Självklart hoppas vi att allt löser sig framöver under repetitionerna. Av backstagebilder verkar hon vara helt ensam på scenen, vilket hon också var när hon vann den nationella finalen på hemmaplan för några månader sedan.

 

Lettland: Citi Zēni – “Eat Your Salad”

Foto & copyright: EBU / Nathan Reinds
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Lettlands Citi Zēni verkar enligt de klipp vi har fått se inte gjort så mycket nytt i sitt nummer sedan den lettiska nationella Supernova-finalen i vintras. Det är glädje och spex på scenen när de vill nå ut med sitt budskap att äta sallad/grönt. Och på tal om grönt kommer tydligen årets Green room att gå i grönskans tecken.

 

Albanien: Ronela Hajati – “Sekret”

Foto & copyright: EBU / Nathan Reinds
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Albanien inleder årets Eurovision med ett dramatiskt nummer med Ronela Hajati i centrum omgiven av fyra dansare och sedan ytterligare en dansare. Som bilden visar blir det halvnaket på scenen och det har även utlovats en del pyro som start på tävlingen.

 

 

• Oddscheck, semifinal 1

Som en avslutning kommer som utlovat en oddscheck gällande hur spelbolagen för närvarande placerar tävlingsbidragen i semifinal 1 jämfört med vår senaste mätning (som gjordes den 25:e april strax efter kl 20:45 CEST). Dagens mätning gjordes strax före kl. 20:00 den 30:e april 2022. Senare i repetitionsrundorna kommer vi att göra samma mätningar fast för semifinal 2 och hela topp 40.

 

Aktuell ställning

Inom parentes står placering vid föregående mätning, där en grön placering innebär att bidraget har flyttats uppåt i tabellen medan en röd placering innebär att bidraget har tappat placeringar i tabellen. Länderna som är placerade inom topp 10 är de länder som spelbolagen just nu tror har störst chans att kvala vidare till finalen.

 

#01 (01). Ukraina

#02 (03). Nederländerna

#03 (04). Grekland

#04 (02). Norge

#05 (05). Albanien

#06 (06). Armenien

#07 (07). Portugal

#08 (08). Moldavien

#09 (09). Schweiz

#10 (10). Österrike


#11 (11). Litauen

#12 (12). Lettland

#13 (13). Kroatien

#14 (14). Island

#15 (15). Danmark

#16 (16). Bulgarien

#17 (17). Slovenien

 

Kommentarer

Efter första repetitionsdagen i Turin är de enda justeringarna att Norge har halkat ned från andra till fjärde plats samtidigt som Nederländerna går upp till andra plats och Grekland till tredje plats. I övrigt är läget oförändrat.

 


 

Kommentera