Nedräkning till Rotterdam: repetitionsdag 7

SCENREPETITIONER. Fredagen den 14:e maj fortsatte den andra repetitionsrundan i Ahoy Rotterdam där länderna i semi 2 med startnummer 10-17 fick repetera. Därefter har alla semifinalbidrag, dock ej Australien, fått chansen till enskilda repetitioner vid två tillfällen inför den kommande sändningsveckan.

 

Enskilda repetitioner

Varje land fick maximalt 20 minuter på scenen i arenan. Under dagen släpptes även smygklipp från dessa repetitioner som var exklusiva förhandstittar på ca 35 sekunder per klipp från varje land. Klippen visar således bara en bråkdel av respektive framträdande men ger en hint om vad som väntar kommande vecka.

Här nedan listar vi alla repetitioner som genomfördes under dagen i ordning senast avslutad överst. Överstrukna länkar är klipp som ännu saknas och läggs till i ett senare skede.

 

Danmark: Fyr & Flamme – “Øve Os På Hinanden“

Foto: EBU/Thomas Hanses (hämtad från Eurovision.tv)

Danmark tar verkligen tillbaka nostalgin till Eurovision! Det här framträdandet hade kunnat skett i princip vilket år på 1980-talet som helst så det är verkligen tillbaka till framtiden här. Men det är inte dåligt på något sätt, det är roligt och ganska mycket bättre än vad framträdandet var i Dansk MGP.

Numret är annars identiskt med hur det såg ut i Dansk MGP med att Fyr och Flamme står på varsitt podium en bit från varandra. Bakgrunden är neonblå och rosa och kläderna enligt vad de hade på sig i Dansk MGP. Skillnaderna mot då är att nu är musiken förinspelad (i Danmark framfördes den till liveorkester) och att kören har fått en tredje medlem.

Det märks att Fyr & Flamme trivs på scenen och det blir en rolig avslutning på semifinal 2.

 

Schweiz: Gjon’s Tears – “Tout l’Univers“

Foto: EBU/Andres Putting (hämtad från Eurovision.tv)

Gjon’s Tears gör ungefär som Frankrikes Barbara Pravi med ett nedtonat nummer på scenen, så om Schweiz går till final kommer de absolut att bli varandras konkurrenter. Skillnaden är att Gjon rör sig mer på scenen och att han har sina kuber med sig som ändrar form under numrets gång. Barbara står ju bara på samma ställe hela tiden. Men oavsett det finns ingen tvekan om varför Schweiz är en av favoriterna att vinna. Låten sticker ut och Gjon sjunger extremt bra. Det i kombination med att Schweiz har satt ihop ett väldigt snyggt visuellt nummer gör det bara än mer trovärdigt! I denna semifinal har Schweiz också ett väldigt bra utgångsläge då de är näst sista låten ut.

 

Lettland: Samanta Tīna – ”The Moon Is Rising”

Foto: EBU/Thomas Hanses (hämtad från Eurovision.tv)

Som vi har berättat om tidigare har Samanta valt att behålla sitt framträdande som hon gjorde det i Supernova 2020. Hon står på scenen tillsammans med tre körsångerskor. Kören bär blåa visir för ögonen och alla är klädda i gröna heldräkter.

Om man kollar in Lettlands musikvideo är det mycket känslor i numret men tyvärr kommer ganska lite av det ut i alla fall i denna repetition. Det är inget fel på vare sig Samantas sånginsats eller LED-effekterna i bakgrunden, men helheten blir inte lika stark som när Aminata (som är en av låtskrivarna bakom ”The Moon Is Rising”) tävlade för Lettland 2015.

 

Finland: Blind Channel – “Dark Side“

Foto: EBU/Andres Putting (hämtad från Eurovision.tv)

Fullt ös som väntat från Blind Channel från Finland och det känns som att man är inne i en rockkonsert. Ljussättningen är i blått, rött och svart och det mesta är sig likt från den nationella finalen på hemmaplanen. Vi har inte fått se någon pyro i de två genomsjungningarna, men i till tredje och sista genomsjungningen så bjöds det på just det.

 

Bulgarien: Victoria – “Growing Up Is Getting Old“

Foto: EBU/Thomas Hanses (hämtad från Eurovision.tv)

Redan efter Bulgariens första genomsjungning lät och såg det riktigt bra. Victoria har en sån trollbindande och härligt unik röst. Låten är ju som bekant väldigt stillsam, men detta effektfulla framträdandet gör att resultatet blir väldigt framgångsrikt.

 

Portugal: The Black Mamba – “Love is On My Side“

Foto: EBU/Andres Putting (hämtad från Eurovision.tv)

Portugals bidrag är väldigt retroinspirerat. Första versen visas skärmen i svartvitt och 4:3-upplösning, men i andra versen får man se allt i färg och bred upplösning, men LED-projektionen inkluderar även en orkester i bakgrunden. Black Mamba är en positiv överraskning och ska inte underskattas. Väldigt positiv respons från pressrummet för såväl Portugal som Albanien.  Sångaren Pedro Tatanka är stilig i sin mörka kostym & vita hatt.

 

Albanien: Anxhela Peristeri – “Karma“

Foto: EBU/Thomas Hanses (hämtad från Eurovision.tv)

WOW! Vilket elegant framträdande från Anxhela från Albanien! Hon fullkomligt äger scenen och till skillnad från när hon tävlade i den albanska uttagningen, så är hon numera ensam på scenen utan bakgrundsdansare. Anxhela har en enorm energi i sitt scenspråk. Väldigt få rörelser, men ändå så effektfullt och snyggt. Sånginsatsen är utmärkt. Färgtonerna i bakgrunden går i mörkt och rött. Hur Albanien kan ligga så låg i oddsen är obegripligt. De är givna finalister.

 

Georgien: Tornike Kipiani – “You“

Foto: EBU/Andres Putting (hämtad från Eurovision.tv)

Efter Serbiens effektiva poplåt där inte en sekund av låten står still går tävlingen över till Georgiens Tornike som gör precis det motsatta, dvs. en avskalad ballad där han är själv på scenen i ett nedtonat landskap. Det är en snygg staging som är enkel och stilren. Tornike borde dock titta in i kameran lite mer. Georgien har heller inte de bästa oddsen i tävlingen just nu men han gör det ändå bra.

 

 

Odds för semifinal 2

Nedan presenteras hur oddsen såg ut för semifinal 2 den 14:e maj kl. 17:35 CEST. Länderna inom topp 10 är de som spelbolagen för tillfället gissar har störst chans att gå vidare till finalen.

Inom parentes anges placering vid vår senaste mätning den 11:e maj. En grön placering innebär att landet har stigit sedan förra mätningen och är den röd har landet sjunkit sedan förra mätningen. Om siffran varken är röd eller grön har landet samma placering som sist.

 

#01 (01). Schweiz

#02 (02). Bulgarien

#03 (03). Island

#04 (04). Finland

#05 (05). Grekland

#06 (07). Serbien

#07 (06). San Marino

#08 (08). Portugal

#09 (10). Albanien

#10 (09). Moldavien


#11 (11). Österrike

#12 (12). Danmark

#13 (13). Estland

#14 (14). Lettland

#15 (15). Tjeckien

#16 (16). Georgien

#17 (17). Polen


 

Kommentar: Sedan gårdagens mätning har inte mycket hänt. Det som är främst noterbart är att Serbien och Albanien går framåt medan San Marino och Moldavien backar. Moldavien är nu enligt spelbolagen närmast strecket att åka ut på torsdag.

 


 

Kommentera