Nedräkning till Rotterdam: repetitionsdag 6

SCENREPETITIONER. Torsdagen den 13:e maj fortsatte den andra repetitionsrundan i Ahoy Rotterdam där Malta samt länderna i semi 2 med startnummer 1-9 fick repetera. Därefter fick ”Big Five”-länderna och värdlandet Nederländerna göra sina första repetitioner i arenan. Vi sammanfattar allt som hände under dagen.

 

Enskilda repetitioner

För semifinalländerna gällde denna gång maximalt 20 minuter på scenen medan för värdnationen och “Big Five” gäller tidigare regler om 30 minuter. Det kom även upp smygklipp men de för semifinalerna är från TV-kamerorna medan “Big Five”-klippen är filmade från publikvinkel, dvs. något sämre ljud och bild samt inte samma upplevelse som de andra klippen.

Här nedan listar vi alla repetitioner som genomfördes under dagen i ordning senast avslutad överst. Överstrukna länkar är klipp som ännu saknas och läggs till i ett senare skede.

 

Spanien: Blas Cantó – “Voy a quedarme“

Foto: EBU/Thomas Hanses (hämtad från Eurovision.tv)

Efter den nationella finalen och den officiella musikvideon har Blas och hans team gjort om “Voy a quedarme“ lite. Bland annat inleds låten i a cappella för att sedan övergå i ballad för att sedan övergå i någon slags upptempoversion innan refrängen kommer då det blir en mix av ballad och upptempo. Lite märkligt kan det låta men det låter faktiskt bra. När det gäller bildproduktionen har man valt en mer nedtonad version av sceneriet även om det finns en gigantisk måne på scenen. Det börjar med någon slags blåsvart bakgrund som sedan växer till en soluppgång.

Blas är helt själv på scenen men körsång hörs dock oklart om den är förinspelad. Sånginsatsen är okej men idag låter den lite ansträngd.

 

Storbritannien: James Newman – “Embers“

Foto: EBU/Thomas Hanses (hämtad från Eurovision.tv)

I början av numret är James själv på scenen där han står på ett stort podium. Därefter kommer dansarna/musikerna in på scenen och spelar tillsammans med honom. James går ned från podiet och står på den större delen av scenen. Det som är snyggt i numret är ljussättningen som varierar ganska mycket. Det märks att någon (för en gångs skull) har tänkt igenom Storbritanniens framträdande i Eurovision! Även här låter sånginsatsen lite ansträngd men det funkar ändå.

 

Frankrike: Barbara Pravi – “Voilà”

Foto: EBU/Thomas Hanses (hämtad från Eurovision.tv)

Barbara Pravi gör ett liknande uppträdande som det var i den franska finalen i vintras där hon står ensam på scenen i ett väldigt nedtonat landskap och blir upplyst på olika sätt. Det är otroligt snyggt och konstnärligt och absolut en av vinnarkandidaterna. Det är också en låt som betyder något och som har en mening.

 

Nederländerna: Jeangu Macrooy – “Birth Of A New Age“

Foto: EBU/Thomas Hanses (hämtad från Eurovision.tv)

När ”Birth of a New Age” presenterades i början av mars gjordes en livekonsert där Jeangu fick med sig en stor kör och dessutom ett liveband. Nu är det bara två körsångare, varav en av dem är Jeangus tvillingbror, kvar samt en dansare på scenen. Alla står på den stora delen av scenen och rör sig lite fram och tillbaka i ett landskap som är ganska nedtonat och inte så mycket effekter i LED-väggen. Förutom i slutet då LED-väggen tonar upp som en konstnär målar en tavla. Då går de också ut på mittdelen av scenen.

Sånginsatsen är ganska bra men numret hade kunnat vara mer spännande i jämförelse med musikvideon. Det blir lite lamt trots en låt som har ett viktigt budskap.

 

Tyskland: Jendrik Sigwart – “I Don’t Feel Hate“

Foto: EBU/Thomas Hanses (hämtad från Eurovision.tv)

I den musikvideo som Jendrik presenterade inför Eurovision hände massa galna upptåg men allt det är borta när han nu äntrar scenen i Ahoy Rotterdam. Det som är kvar är spexeriet som sker i mellanspelen av ”I Don’t Feel Hate” och tjejen som får spela lång- och pekfingret. Förutom de två finns också tre körsångerskor på scenen som spelar olika instrument.

Det blir fest och roligt på scenen men det kommer inte att bli något pyro eller pajkastningar på scenen. Och Jendrik ville heller inte tala om vad han ska säga i sin monolog som är strax innan sista refrängen. Det är alltså en cliffhanger!

 

Italien: Måneskin – “Zitti e buoni“

Foto: EBU/Thomas Hanses (hämtad från Eurovision.tv)

Italiens Måneskin har varit en av spelbolagens favoriter och gick efter sitt första försök på scenen i Ahoy Rotterdam upp i princip delad ledning med Frankrike och Malta. Vad kommer då gruppen att göra på scenen? Jo de gör en livekonsert på 3 minuter. Det kommer inte att se ut som i musikvideon utan tänk dig att du ska gå på rockkonsert i en klubblokal med flera hundra andra och så sätter allt igång. Så det är bara att börja headbanga och låtsasspela elgitarr när den här låten sätter igång den 22:a maj.

Självklart är all musik förinspelad och här saknas även en dirigent.

 

Serbien: Hurricane – “Loco Loco“

Foto: EBU/Thomas Hanses (hämtad från Eurovision.tv)

Tjejerna inleder som tidigare med att stå ganska långt ifrån varandra men i första refrängen går de framåt mot scenen och står mer tätt. I verserna sjunger alla tre men i refrängen är det bara en av dem som sjunger. Oklart varför men kanske är det för att inte sjunga i otakt eller något sådant. De har också dragit ned på pyrot i bakgrunden under refrängerna. Vid förra tillfället hade de rök som åkte upp i bakgrunden och ljudet från den maskinen dränkte nästan all musik och sång under flera sekunder. Men det är alltså borta nu.

Serbien bjuder på ett dansant och energirikt framträdande vilket nog kan vara bra efter ett par midtempobidrag.

 

Island: Daði & Gagnamagnið – “10 years“

Foto: EBU/Thomas Hanses (hämtad från Eurovision.tv)

Det är ingen klädförändring för Daði & Gagnamagnið idag, vilket förmodligen gör att de kommer att uppträda i sina gröna tröjor och svarta byxor. Tre ur Gagnamagnið bär en keyboard som sätts ihop till en hel keyboard fast i runt format. Det har vi förvisso sätt förut i Eurovision – Rumänien 2014 är ett bra exempel på det.

För den som gillade fjolårets låt kommer nog inte att bli besviken, men skillnaden denna gång är att det är mindre lekfullt och mer seriöst. Man kan säga att det blir lite mer som klubblåt på något slags diskotek än en Eurovisionlåt. Vi får se hur det går, röster lär de få i alla fall. Och på tal om röster är det inget fel på sånginsatsen!

 

Moldavien: Natalia Gordienko – “Sugar“

Foto: EBU/Thomas Hanses (hämtad från Eurovision.tv)

Det är inte så mycket justeringar här heller. Natalia bär sin silverklänning och har fyra manliga dansare som saknar tröjor men bär kavajer. De står på ett roterande podium likt det som Senhit har, dock att denna är större. Bakgrunden visar på olika former som åker fram och tillbaka men det finns ingenting i detta nummer som påminner om den sockriga musikvideo som Moldavien skickade in. Det enda som är i så fall är att de ljus och effekter som finns gör en åksjuk. Även idag sparar Natalia på sångrösten i de högsta tonerna.

Det är svårt att säga vart det här numret tar sig. Det är mer effekter idag men det känns som att avsaknaden av det sockriga från videon, exempelvis de dansade glasstrutarna, hade behövts här.

 

Polen: RAFAŁ – “The Ride“

Foto: EBU/Andres Putting (hämtad från Eurovision.tv)

Numret är sig likt från förra gången med neongrönt, blått och rosa i bakgrunden samt RAFAŁs fyra manliga dansare som bär någon form av ljuslampor i händerna. RAFAŁ bär solglasögon fram till första refrängen och sedan när han och dansarna börjar gå mot mitten av scenen tar han sig dem. Men sedan åker de på igen i slutet av låten. Förutom det läggs också pyro på vid flera tillfällen i låten. Man använder också LED-väggen på ett smart sätt för att få in fler dansare – man lägger på dem digitalt!

Sångmässigt låter det bättre idag mot förra repetitionstillfället men det är fortfarande inte jättebra. Framförallt är det körsången som krockar ganska mycket med RAFAŁs sång då de inte synkas med varandra och det händer inte bara en gång om vi säger så. Men visst, detta är en 80-talshyllning men kanske inte den bästa som har tävlat i Eurovision.

 

Österrike: Vincent Bueno – “Amen“

Foto: EBU/Thomas Hanses (hämtad från Eurovision.tv)

Vincent Bueno från Österrike gör ”Amen” mycket bra och nu tittar han också in i kameran mycket mer än vad han gjorde vid den föregående repetitionsomgången. Österrikiska teamet har valt att göra ett väldigt stilrent nummer och det tror vi att de kan vinna mycket på. De har byggt upp som en extra plattform på scenen som Vincent hela tiden står och går på. Ljussättningen utgår från den plattformen vilket gör att det är bara där som fokus läggs. Det blir som sagt enkelt men också väldigt snyggt.

Det här kan vara en underskattad låt i oddsen. Ju fler gånger Vincent får sjunga låten desto mer övertygar han om att vara finalaktuell.

 

Grekland: Stefania – “Last Dance“

Foto: EBU/Andres Putting (hämtad från Eurovision.tv)

Stefania märks som ett proffs på scenen. Inte bara sångmässigt utan detta är också ett bra ihopsatt nummer med de Green Screen-effekter de har fått till med dansarnas ansikten som försvinner och den osynliga trappa som Stefania kliver upp på. Visst, det påminner mycket om det som Sergey Lazarev gjorde för Ryssland 2016 men det är gjort på ett annat sätt här. Grekland är nog en självklar finalist med detta framträdande.

 

Tjeckien: Benny Cristo – “Omaga“

Foto: EBU/Thomas Hanses (hämtad från Eurovision.tv)

Benny känns mer säker på scenen idag mot vid förra tillfället, men han håller igen sången lite. De har även testa lite nya kläder för dansarna men i övrigt är det inte så mycket justeringar. Det som saknas är det glädjepillret man önskar ”Omaga” ska vara. Typ som Lake Malawi kom med i Tel Aviv 2019. Så det är inget fel på låten eller framträdandet, däremot står det och faller med om Benny gör låten glad.

 

Estland: Uku Suviste – “The Lucky One“

Foto: EBU/Andres Putting (hämtad från Eurovision.tv)

Uku har behållit månen i bakgrunden och den blåa ljussättningen i numrets inledning. Han är också ensam på scenen. LED-väggen visar på ett oväder. Mot slutet av låten ändras färgen på vattnet i LED-golvet och väggen från blått till rött samtidigt som ovädret i LED-väggen intensifieras. Dagens genomsjungningar känns väldigt bra. Det här skulle kunna gå hela vägen trots tidigt startnummer. Samtidigt ska man komma ihåg att det är en semi med många låtar i liknande genrer så visst är det en utmaning.

 

San Marino: Senhit – “Adrenalina“

Foto: EBU/Thomas Hanses (hämtad från Eurovision.tv)

Det verkar inte vara så många förändringar i San Marinos nummer idag. Senhit står med sina fyra dansare på en snurrande diamantformad plattform för att sedan vandra ned mot mittdelen av scenen där Flo Rida ska stå, men där står även idag hans stand-in. Sedan avslutas numret längst framme på scenen. Förmodligen kommer Flo Rida vara på plats när Senhit ska sjunga eftersom hon säger hans namn i början av låten och det är även en hyllning till honom i den inledande sekvensen.

Allt verkar funka bra idag och det blir snyggt. Är inte otroligt om San Marino går vidare till final och tar sin bästa placering någonsin. Det hade i alla fall varit roligt för dem.

 

Malta: Destiny – “Je Me Casse“

Foto: EBU/Andres Putting (hämtad från Eurovision.tv)

Det har gjorts en del justeringar i Maltas bidrag. Bland annat har Destiny fått en ny silverklänning istället för att ha en rosa klänning som även dansarna har som färg på sina kläder. Dessutom har de jobbat om ljussättningen en del med lite coola effekter. I övrigt levererar Destiny väldigt bra live och helhetsmässigt blir det en bra show. Så Malta är fortsatt att räkna med som toppfavorit i årets tävling.

 

 

Odds för semifinal 2

Även om fler länder än bara semifinal 2-länder har repeterat denna dag är det bara semi 2 vi lägger fokus på i denna del. Så snart som alla enskilda repetitioner är över gör vi en ny helhetscheck bland oddsen.

Nedan presenteras hur oddsen såg ut för semifinal 2 den 13:e maj kl. 22:30 CEST. Länderna inom topp 10 är de som spelbolagen för tillfället gissar har störst chans att gå vidare till finalen.

Inom parentes anges placering vid vår senaste mätning den 11:e maj. En grön placering innebär att landet har stigit sedan förra mätningen och är den röd har landet sjunkit sedan förra mätningen. Om siffran varken är röd eller grön har landet samma placering som sist.

 

#01 (01). Schweiz

#02 (02). Bulgarien

#03 (03). Island

#04 (04). Finland

#05 (05). Grekland

#06 (06). San Marino

#07 (08). Serbien

#08 (09). Portugal

#09 (07). Moldavien

#10 (10). Albanien


#11 (11). Österrike

#12 (12). Danmark

#13 (13). Estland

#14 (14). Lettland

#15 (15). Tjeckien

#16 (16). Georgien

#17 (17). Polen


 

Kommentar: Det har inte blivit så stora förändringar i semifinal 2 efter att första halvan har fått repetera en gång till. De enda skillnaderna är att Serbien och Portugal har klivit framåt medan Moldavien åker ner och är nu farligt nära att rankas som ”ej till final”. Annars är det samma placeringar som tidigare.

 


 

Kommentera