Nedräkning till Rotterdam: repetitionsdag 3

SCENREPETITIONER. Måndagen den 10:e maj var det länderna som har startnummer 1-9 i den andra semifinalen som fick framträda på scenen i Ahoy Rotterdam en första gång. Vi sammanfattar allt som hände under dagen. Förutom det tar vi en titt på om oddsen i den andra semifinalen har justerats i och med att även detta startfält nu har fått börja testa på scenen!

 

Annat som hände

Australien: Montaigne – “Technicolor“

Australiens representant Montaigne kommer inte att närvara på plats i Rotterdam p.g.a. svårigheterna för australiensare att lämna Australien under coronapandemin. Istället för ett arenaframträdande kommer Australien istället att använda Montaignes live-on-tape. Under lördagens repetitionsstart fanns således inte Australien på plats i arenan, däremot släppte Eurovision.tv ett smygklipp från inspelningen av Montaignes live-on-tape. Och under måndagen deltog Montaigne via länk för sin första Meet and Greet (pressträff).

 

Enskilda repetitioner

Under måndagen fick varje land maximalt 30 minuter till godo på scenen och både innan och efter fick delegationerna konsultationer backstage, bland annat i Viewing Room.

De smygklipp som vi länkar till är Eurovision.tv:s egna klipp vilka är filmade från publikvinkel. Det gör att upplevelsen av såväl ljud som bild kan upplevas som betydligt sämre än vad den möjligen är. Respektive klipp är ca en minut lång varav en bråkdel är material som handlar om scenuppträdandena.

Repetitionerna listas i senast avslutad överst. Överstrukna länkar är klipp som ännu saknas och läggs till i ett senare skede.

 

Serbien: Hurricane – “Loco Loco“

Foto: EBU/Andres Putting (hämtad från Eurovision.tv)

Tjejerna i Hurricane börjar att stå längre bak på scenen och med ganska stort avstånd från varandra. Till första refrängen i ”Loco Loco” går de längre fram på scenen men står fortfarande med avstånd. Det är först vid den andra refrängen som de ställer sig nära varandra och börjar vandra ut mot mittdelen av scenen. Tjejerna använder sig inte av några dansare däremot blir det en obligatorisk Carolafläkt i slutet av framträdandet.

Det går undan och är party och låten blir en liten väckarklocka så här i halvtid av den andra semifinalen.

 

Island: Daði & Gagnamagnið – “10 years“

Foto: EBU/Andres Putting (hämtad från Eurovision.tv)

Det är lite uppdaterade kostymer för Daði og Gagnamagnið som nu bär gröna överdragströjor och svarta byxor. De står uppradade på samma rad innan Daði kliver fram längst fram och två ur Gagnamagnið ställer sig precis bakom honom. Så ser det ut en bra stund innan de börjar röra sig runt på scenen. Tre i Gagnamagnið bär pianoinstrument som de inte spelar på förrän på slutet då de sätter ihop allt till ett runt piano.

Överlag känns det som hela gänget tar det ganska lugnt idag men det är inget fel på sånginsatserna. Det är glädje men det är inte som fjolårets bidrag som hade bjudit på mer show.

 

Moldavien: Natalia Gordienko – “Sugar“

Foto: EBU/Andres Putting (hämtad från Eurovision.tv)

Moldavien bjuder inte på några dansande glasstrutar på scenen utan det är Natalia och de fyra dansarna som medverkade i musikvideon som står på ett podium på scenen. Natalia bär en glittrande klänning och dansarna är kostymklädda men saknar skjortor. Men av låtens titel att döma finns det inga som helst spår av socker i det här framträdandet.

 

Polen: RAFAŁ – “The Ride“

Foto: EBU/Andres Putting (hämtad från Eurovision.tv)

RAFAŁ gör ett ganska enkelt framträdande där han har fyra dansare klädda i vita kostymer som tillsammans med honom dansar med i denna 80-talsinspirerade låt. I LED-väggen visas bilder på kvinnliga dansare. RAFAŁ bär också sina solglasögon men tar av sig dem efter en stund för att sedan ta på dem igen. Vid den andra genomsjungningen adderades rök, pyro och någon slags ljusgrej som dansarna fick bära i händerna.

Sångmässigt låter det inte jättebra men de verkar ha roligt på scenen i alla fall.

 

Österrike: Vincent Bueno – “Amen“

Foto: EBU/Andres Putting (hämtad från Eurovision.tv)

Vincent börjar i ett nedtonat rökigt landskap som sedan långsamt växer till något mer hoppfullt. Till skillnad från Slovenien som hade hela jorden i bakgrunden är denna Amen-låt väldigt nedtonad. Vincent är själv på scenen. Han gör ett väldigt bra första intryck på det podium han står på.

 

Grekland: Stefania – “Last Dance“

Foto: EBU/Andres Putting (hämtad från Eurovision.tv)

Här märks det att Grekland har storsatsat. Stefania gör för det första ett coolt framträdande som innehåller en del digital teknik med någon slags animering fast det är verklighet. Och med en del inspiration från Sergey Lazarev 2016 med att klättra på väggar. Här är skillnaden att det inte finns någon vägg. Stefania sjunger alltså flygande! I slutet blir hennes dansare inte längre animerade utan verkliga. Väldigt intressant, det här kan gå hur långt som helst!

 

Tjeckien: Benny Cristo – “Omaga“

Foto: EBU/Andres Putting (hämtad från Eurovision.tv)

Benny gör ett dansant framträdande med fyra dansare som hänger med honom på scenen. LED-väggen bakom lyser upp i glada färger. Det som möjligen saknas idag partystämningen som man önskar med låten, det blir inte riktigt den känslan idag tyvärr. Den sista genomsjungningen blev något bättre än den första men Benny kommer att behöva ännu mer energi i sitt nummer för att övertyga om att ta en finalplats.

 

Estland: Uku Suviste – “The Lucky One“

Foto: EBU/Andres Putting (hämtad från Eurovision.tv)

Uku Suviste gör en nedtonad version av sin ”The Lucky One”. Numret inleds med en nedsläckt arena med en måne i LED-väggen och sedan varvas det hela med bilder från när han sjunker i vattnet även om han är kvar på scenen. LED-väggen används sedan för många effekter med blixtar och dunder. Vi noterar också att det är många kamerabyten i numret.

Helheltsmässigt känns detta mer som en musikvideo även om man kan se att det är scen. Men det är snyggt och Uku sjunger bra så det skulle kunna funka hela vägen.

 

San Marino: Senhit – “Adrenalina“

Foto: EBU/Andres Putting (hämtad från Eurovision.tv)

Senhit har behållit sin diamantformade plattform som snurrar mitt på scenen under hela numret. Förutom den används både LED-golvet och LED-väggen till snygga effekter – flera inslag från musikvideon. Dessutom blir det en del pyro med eld. På scenen har Senhit med sig fyra dansare som är klädda i ljusrosa dräkter och masker för ansiktet. Sedan fanns också en rappare med på scenen idag, det var inte Flo Rida utan en stand-in för honom. Det är oklart om Flo Rida kommer att dyka upp i Rotterdam eller inte men hursomhelst verkar det finnas en plan för detta.

Även om det finns en del att arbeta på med detta nummer sitter det mesta bra redan nu. Det här blir en bra start på den andra semifinalen.

 

Odds för semifinal 2

Nedan presenteras hur oddsen såg ut för semifinal 2 den 10:e maj kl. 19:15 CEST. Länderna inom topp 10 är de som spelbolagen för tillfället gissar har störst chans att gå vidare till finalen.

Inom parentes anges placering vid vår mätning den 3:e maj (senast vi gjorde mätning för den andra semifinalen). En grön placering innebär att landet har stigit sedan den mätningen och är den röd har landet sjunkit sedan samma mätning. Om siffran varken är röd eller grön har landet samma placering som då.

 • #01 (01). Schweiz
 • #02 (04). Island
 • #03 (02). Bulgarien
 • #04 (03). Finland
 • #05 (05). Grekland
 • #06 (06). San Marino
 • #07 (07). Moldavien
 • #08 (08). Serbien
 • #09 (09). Albanien
 • #10 (12). Portugal

 • #11 (10). Österrike
 • #12 (11). Danmark
 • #13 (13). Estland
 • #14 (16). Lettland
 • #15 (14). Tjeckien
 • #16 (15). Polen
 • #17 (17). Georgien

 

Kommentar: Sedan mätningen för nu en vecka sedan (för semifinal 2) har det blivit en del placeringsjusteringar. Bland annat har Island gått upp i toppen och nu tror även spelbolagen att Portugal kommer att gå till final istället för Österrike. Även Lettland placerar sig något bättre mot sist. Annars är det få övriga justeringar kring denna semifinal och det mesta är sig likt.

 


 

Kommentera