Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Nedräkning till Rotterdam: första repetitionsdagen

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


SCENREPETITIONER. Lördagen den 8 maj inleddes repetitionerna i Eurovision 2021 med att länderna som har startnummer 1-7 i den första semifinalen fick framträda på scenen en första gång. Vi sammanfattar allt som hände under dagen och dessutom kikar vi på hur oddsen för den första semifinalen ser ut!

 

Enskilda repetitioner

Under lördagen fick varje land maximalt 30 minuter till godo på scenen och både innan och efter fick delegationerna konsultationer backstage, bland annat i Viewing Room. Australien fanns ej på plats då deras delegation har valt att tävla hemifrån med Montagines live-on-tape.

De smygklipp som vi länkar till är Eurovision.tv:s egna klipp vilka är filmade från publikvinkel. Det gör att upplevelsen av såväl ljud som bild kan upplevas som betydligt sämre än vad den möjligen är. Respektive klipp är ca en minut lång varav en bråkdel är filmat från scenen.

Repetitionerna listas i senast avslutad överst.

 

Irland: Lesley Roy – “Maps“

Foto: EBU/Andres Putting (hämtad från Eurovision.tv)

Lesley Roy från Irland är som många andra i denna semifinalhalva ensam på scenen, men hon har i vart fall med sig både levande körsång och en del rekvisita. Numret verkar vara inspirerat av det som var i musikvideon men med lite nyheter däribland ett rullband! Av det klipp som släppts är det svårt att uttala sig exakt om hur det kommer att gå men än så länge verkar det vara helt okej i alla fall.

 

Nordmakedonien: Vasil – “Here I Stand“

Foto: EBU/Andres Putting (hämtad från Eurovision.tv)

Har Vasil gjort en ”Bulletproof”? Ja i sitt framträdande använder han en liknande effekt som Dotter hade i Melodifestivalen 2020 med en discotopp som strålar ut ljus. Effektivt blir det. I övrigt går numret i en ganska nedtonad stil med Vasil ensam på scenen. Sånginsatsen är bra men det är i klippet svårbedömt hur bra det är.

 

Australien: Montaigne – “Technicolor“

Australiens representant Montaigne kommer inte att närvara på plats i Rotterdam p.g.a. svårigheterna för australiensare att lämna Australien under coronapandemin. Istället för ett arenaframträdande kommer Australien istället att använda Montaignes live-on-tape. Under lördagens repetitionsstart fanns således inte Australien på plats i arenan, däremot släppte Eurovision.tv ett smygklipp från inspelningen av Montaignes live-on-tape.

 

Sverige: Tusse – “Voices“

Foto: EBU/Andres Putting (hämtad från Eurovision.tv)

Tusse och hans team har gjort en del justeringar från vad vi fick se i Melodifestivalen. Inte minst har hans röda kostym förändrats en del och en del smycken har lagts till. Vi har tyvärr inte kunnat följa livestreamen men andra fansidor som gjort det var mer än nöjda med dagens uppträdande även om det är en del som behöver ändras om till nästa repetition.

 

Ryssland: Manizha – “Russian Woman“

Foto: EBU/Andres Putting (hämtad från Eurovision.tv)

Även Manizha från Ryssland har behållit ganska mycket från sitt nationella-framträdande från i vintras till Eurovisionscenen. Det innebär att hon står mitt på scenen och runt henne har hon fyra körsångare som hjälper till. Vad som är nytt här är att hon kommer in i en helt annan dräkt som åker runt på scenen i början innan hon sedan kliver ut i sin röda overall. Enligt bilder från numret bjuder framträdandet även på pyro i form av eld.

 

Slovenien: Ana Soklič – “Amen”

Foto: EBU/Andres Putting (hämtad från Eurovision.tv)

Från lekfull underhållning övergår det till en seriös gospelballad som framförs av Ana Soklič. Hon har precis som The Roop inte gjort så mycket justeringar från den förhandsvideo som släpptes i vintras till ”Amen” däremot används LED-väggen på ett snyggt sätt med ett animerat jordklot i bakgrunden. Numret bygger även mycket på ljussättning. Av klippet att döma kommer Ana att vara själv på scenen men körsång hörs i bakgrunden även om den kan vara förinspelad.

 

Litauen: The Roop – “Discotecque“

Foto: EBU/Andres Putting (hämtad från Eurovision.tv)

The Roop inleder den första semifinalen med ett lekfullt framträdande. Av smygklippet att döma kommer deras framträdande vara ganska så likt som det som gjordes i den litauiska uttagningen i vintras. Däremot används här LED-väggen som ett schackbräde. Samtliga på scenen är klädda i gult och bakgrunden följer i lila.

 

Odds för semifinal 1

Nedan presenteras hur oddsen såg ut för semifinal 1 den 8:e maj kl. 19:30 CEST. Länderna inom topp 10 är de som spelbolagen för tillfället gissar har störst chans att gå vidare till finalen.

Inom parentes anges placering vid vår senaste mätning den 3:e maj. En grön placering innebär att landet har stigit sedan förra mätningen och är den röd har landet sjunkit sedan förra mätningen. Om siffran varken är röd eller grön har landet samma placering som sist.

 • #01 (01). Malta
 • #02 (02). Sverige
 • #03 (03). Litauen
 • #04 (04). Cypern
 • #05 (05). Rumänien
 • #06 (07). Ryssland
 • #07 (06). Ukraina
 • #08 (08). Norge
 • #09 (09). Azerbajdzjan
 • #10 (11). Israel

 • #11 (10). Kroatien
 • #12 (12). Belgien
 • #13 (14). Irland
 • #14 (13). Australien
 • #15 (15). Slovenien
 • #16 (16). Nordmakedonien

 

Kommentar: Det har inte hänt överdrivet mycket sedan repetitionerna drog igång, men den stora justeringen just nu är att Israel tippas ta sig till final istället för Kroatien. Procentmässigt verkar det dock vara helt öppet på tionde och elfte plats. Andra justeringar är att Ryssland och Ukraina har bytt plats med varandra liksom Irland och Australien. Vi fortsätter att kolla in oddsen under morgondagen då samtliga bidrag i denna semifinal, utom Australien, har fått repetera på Eurovisionscenen i Ahoy Rotterdam.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen