Eurovision 2020: Slutspurt inför deadline (del 3)

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Senast den 9:e mars skulle alla årets 41 tävlingsländer ha presenterat och lämnat över artist- och bidragsinformation till EBU gällande Eurovision 2020. I denna artikel sammanställer vi de sista bidragen som har valts fram.

 

Nordmakedoniens bidragspresentation

Sedan den 15:e januari har det varit offentliggjort att artisten Vasil kommer att representera Nordmakedonien i Eurovision 2020. Vid tillfället för den presentationen hade inte bidraget presenterats, utan det skedde först på kvällen den 8:e mars. Bidraget heter ”You” och är gjord av Nevena Neskoska, Darko Dimitrov, Lazar Cvetkovski och Alice Schroeder.

Här nedan är musikvideon till låten:

 

San Marinos publikomröstning avslutad

Fredagen den 6:e mars presenterade San Marinos TV-bolag SMRTV sitt artistval, som blir sångerskan Senhit. Hon har tidigare representerat landet i Eurovision 2011, året då San Marino kom tillbaka till Eurovision efter två års uppehåll. Senhit, som hon numera kallar sig, blir den tredje återkommande artisten för San Marino efter Valentina Monetta (2012, 2013, 2014 och 2017) och Serhat (2016 och 2019).

Efter att artistvalet hade gjorts stod det klart att hon ville ha publikens hjälp med att rösta fram sitt tävlingsbidrag. Under lördagen och söndagen (7-8 mars) kunde man gå in på Senhits hemsida och rösta på låtarna Freaky! eller Obsessed. Nu är röstningen avslutad och resultatet presenteras här nedan:

 

Arilena Ara byter språk till Eurovision

I december vann sångerskan Arilena Ara Albaniens nationella uttagning Festivali i Këngës 58 med bidraget Shaj. Sedan dess har det ryktats om att bidraget skulle göras om inför Eurovision i Rotterdam och med all sannolikhet även översättas till engelska. Sagt och gjort, det kommer att bli en engelsk version som framförs där den nya titeln är “Fall From The Sky”. Se musikvideon som nu har presenterats:

 

azerbaijan_smallAzerbajdzjan: Samira Efendi framför ”Cleopatra”

I slutet av februari meddelade İctimai TV i Azerbajdzjan att man kommer att skicka sångerskan Samira Efendi som representant till Eurovision 2020. Hon utsågs i en intern omröstning där en internationell jury av musikproducenter, låtskrivare, musikexperter, journalister och representanter från tv-nätverk som tillsammans fick rösta fram den bästa kandidaten bland fem utvalda artister. Först den 10:e mars presenterades tävlingsbidraget ”Cleopatra” som är gjort av Luuk van Beers, Alan Roy Scott och Sarah Lake. Vilket också betyder att det är första gången sedan landets debut 2008 som man INTE har med en låt gjord av svenska låtskrivare!

 

malta_smallMalta: Destiny Chukunyere framför ”All Of My Love”

Efter en höst med kvalprogram och därefter fyra liveshower avgjordes till i februari finalen i Maltas X Factor 2020, där vinnaren blev sångerskan Destiny Chukunyere. Hon har tidigare representerat Malta i Junior Eurovision 2015 med bidraget Not My Soul som också vann det årets tävling. Nu kliver hon upp till stora Eurovision för sitt hemland Malta.

Själva tävlingsbidraget utsågs däremot internt, och presenterades officiellt den 9:e mars. Bidraget heter ”All Of My Love” och är gjord av bland andra artisten Cesár Sampson, som blev trea för Österrike i Eurovision 2018! Här nedan finns den officiella musikvideon:

 

Ryssland: Vilket bidrag ska Little Big framföra?

Efter förra årets stora succé då Sergey Lazarev åter tog ett brons för Ryssland blir det helt andra tongångar i Rotterdam. Den här gången skickar man det självutnämnda punk-pop-rave bandet Little Big till Eurovision. Gruppen annonserades ut som Rysslands val till Eurovision 2020 den 2:a mars, men ännu saknas uppgifter om vilket bidrag de ska framföra i tävlingen.

 


 

Kommentera