Eurovision-nyheter i korthet: januari 2020

Foto & copyright: Pixabay.com

NYHETSSAMMANFATTNING. Ännu en Eurovision-månad har passerat och det har därför blivit dags att sammanfatta nyhetsläget såsom det såg ut i januari 2020.

I denna artikel sammanfattar vi alla nyheter som rör Eurovision, Melodifestivalen och kommande händelser i stort. Enskilda nyheter om nationella uttagningar och vilka länder som är klara med sina val till Eurovisionen släpps istället i en separat artikel.

 

Melodifestivalen

Nu är Melodifestivalen 2020 officiellt igång och denna lördag (1:a februari avgörs den första av årets fyra deltävlingar). TV-publiken ska i vanlig ordning utse två bidrag till final och två bidrag till Andra chansen (per program) och sedan ytterligare fyra finalister i Andra chansen.

Inför allting drog igång har vi presenterat hela startfältet och vi har dessutom sammanfattat den föregående säsongen i en årskrönika. Självklart finns också SVT:s årskrönika att titta på.

 

Mellopodden

Vi vill även passa på att tipsa om Mellopodden som släpper avsnitt varje fredag under hela säsongen. Hittills har följande avsnitt släppts (avsnitten finns där poddar finns):

 • Avsnitt 1: Startfältet 2020
 • — Startfältet presenteras tillsammans med Sofia Dahlén, tävlingsproducent Karin Gunnarsson och Mello-fanset Edvin Törnblom.

 • Avsnitt 2: Att vara dansare i Mello
 • — Två av 2020 års Mello-dansare (Keisha Von Arnold och Edin Jusuframic) berättar om hur det är att vara dansare i tävlingen.

 • Avsnitt 3: Christer Björkman
 • — Senior Producer Christer Björkman berättar om sitt stora intresse för Mello och Eurovision, sin karriär i den och om förberedelserna inför en eventuell amerikansk version av Eurovision.

 • Avsnitt 4: David Sundin, Lina Hedlund & Linnea Henriksson!
 • — Sofia Dahlén intervjuar programledartrion för Mello 2020.

 • Avsnitt 5: Den fantastiska fankulturen
 • — Sofia Dahlén intervjuar musikjournalisten Anna Charlotta Gunnarsson och fanset Fredrik Hilmered om Mellos och Eurovisions stora fanskultur.

 • Avsnitt 6: Att skriva manus för Mello
 • – Sofia Dahlén intervjuar David Sundin och Robin Muhr som skriver manus till årets Melodifestival. David är ju också själv med som programledare för tävlingen.

 • Avsnitt 7: Skandalerna som skakade Sverige
 • – Sofia Dahlén intervjuar bloggaren Tramsfrans som går igenom skandaler i Melodifestivalens historia.

 • Avsnitt 8: Edward af Sillén
 • – Sofia Dahlén intervjuar Edward af Sillén som berättar om sin Melodifestival- och Eurovisionresa som manusförfattare.

 • Avsnitt 9: Att vara sångcoach på Melodifestivalen
 • – Sofia Dahlén intervjuar sångcoachen Susanne Bertlin som har en hel del att berätta om allt annat än bara sångteknik alla artister i Melodifestivalen behöver tänka på. Listan är gedigen! Även Mello-fanset Edvin Törnblom, som gästade det första avsnittet, medverkar.

 

Andra tips

Om du vill spela på årets låtar i Melodifestivalen ska du kolla in denna hemsida, där du enkelt hittar var du ska sätta dina pengar på olika artister. Enkelt och smidigt!

 

Eurovision 2020

Semifinallottningen klar – Sverige till semi 1

För första gången sedan 2017 är Sverige lottade att tävla i den första semifinalen i Eurovisionen. Där kommer vinnaren av Melodifestivalen möta några av tävlingens giganter (åtminstone hur det sett ut förut) som Australien, Ryssland, Ukraina, Norge och Azerbajdzjan, men även uppstickarländer som haft bra resultat de senaste åren som Cypern och Nordmakedonien.

Resultatet av lottningen går att ta del av här.

 

Fler biljetter släpptes

Den 30:e januari gjordes ett ytterligare biljettsläpp till årets Eurovision. Vid det föregående tillfället i december 2019 sålde allt slut inom en timme och nästan samma resultat blev det även denna gång. Samtidigt hade produktionen frigjort fler platser än vad som fanns vid första släppet. Biljettsläppet ägde rum två dagar efter semifinallottningen hade genomförts.

Om du inte fick tag på någon biljett denna gång heller så kommer det att bli ytterligare ett släpp i preliminärt mitten av mars.

 

Tävlingens modechef utsedd

De team som skapar Eurovision 2020 består av core team (ledningsgrupp) och det kreativa teamet. I det senare tillsattes ytterligare en person under januari månad nämligen modedesignern Diek Pothoven som kommer att vara modechef (Head of Fashion). Hans arbetsroll kommer att vara att ta fram scenkläder till alla dansare och artister i öppningsnummer och mellanakter.

 

15-årig DJ skapar flaggparadsmusiken

En annan nyhet för det kreativa skapandet i tävlingen är att produktionen utsett 15-åriga DJ:n Pieter Gabriel, tillsammans med musikansvarige Eric van Tijn, att ta fram musiken till den flaggparad som kommer äga rum i finalens inledning. Mer info än så har i nuläget inte getts.

 

Eurovision Pre Partyn

Efter att säsongens nationella uttagningar är över börjar processen med marknadsföring inför själva Eurovision. Många sådana tillfällen sker vid de så kallade Eurovision Pre Partyn i olika europeiska städer under mars och/eller april månad. Några städer som brukar hålla i dessa events har hittills meddelat följande:

 

Eurovision in Concert, Amsterdam

Årets EiC äger rum i AFAS LIVE i Amsterdam den 4:e april. EiC brukar vara en av de största festerna med flest deltagare. Hur många som förväntas dyka upp i år är inte sagt, däremot har fyra länders artister som tävlar i år (Albanien, Belgien, Bulgarien och Spanien) sagt ja till att dyka upp. Det är även en hel del ”support acts” bekräftade, däribland några tidigare nederländska Eurovision-deltagare.

 

London Eurovision Party

Eventet äger rum i Storbritanniens huvudstad London redan den 29:e mars! Eventet hålls på Café de Paris, där man varit de senaste årens omgångar. Inga artister är än så länge bekräftade.

 

PreParty ES

Detta events hålls i Madrid den 11:e april vid Sala La Riviera. I vanliga fall brukar det hållas fest i två dagar men något sådant är inte känt än. Inga artister är heller bekräftade.

 

Eurovision – framtid

Tidiga hösten 2019 aviserade Eurovisions nuvarande Executive Supervisor, Jon Ola Sand, att han kommer att avgå i den rollen efter Eurovision 2020. Nu i januari blev det klart att Martin Österdahl från Sverige kommer att ta över posten från och med den 17:e maj i år (2020). Martin kommer däremot börja arbeta i rollen redan från april för att göra en smidig övergång från nuvarande Executive Supervisor till nästa.

Martin Österdahl kommer att inneha rollen både för Eurovision och Junior Eurovision, vilket gör att han kommer att arbeta med Junior Eurovision 2020.

 


 

Kommentera