Inför det andra biljettsläppet till Eurovision 2020

Foto: derooijfotografie/Pixabay.com

EUROVISION 2020. I december 2019 släpptes den första omgången biljetter till Eurovision i Rotterdam och nu på torsdag den 30:e januari kl 12:00 CET släpps nästa omgång biljetter.

 

Bra att veta inför biljettsläppet

Detta biljettsläpp genomförs två dagar efter att semifinallottningen har genomförts, vilket gör att det kommer att vara känt vid vilken semifinal som t.ex. Sverige kommer att kvala genom. Såklart går det även att köpa biljetter till den semin som Sverige inte tävlar i och även till finalen.

För att göra det lättare har EBU sammanställt en lista över hur priserna ser ut. Det som går att utläsa är att priserna varierar beroende på var i arenan du vill sitta/stå och om det är genrep eller sändning. Dessutom är det något billigare priser att se semifinalerna än det är att vara på plats i arenan under finalens direktsändning. Vid det första biljettsläppet var det vissa sektioner som ännu var låsta, men denna gång kommer några av dem vara öppna. Det handlar om vissa ståplatsbiljetter samt sittplatser med skymd sikt.

 

Var ute i god tid!

Vid det första biljettsläppet i december sålde allt slut inom en timme, och det mest troliga är att det kommer vara hårt tryck på biljetterna även denna gång. Eurovision.tv har gett tipset för alla intresserade att ställa sig i kö hos den officiella biljettpartnern redan under förmiddagen, eftersom att alla som gjort det före kl. 12:00 CET kommer per automatik få ett slumpmässigt könummer. Däremot kommer det inte att framgå vilken plats du har i kön.

Skulle det ändå vara så att du inte får tag på någon biljett denna gång heller kommer det att bli ett sista officiellt biljettsläpp någon gång i mitten av mars.

 

Datum och tider

Så här ser programschemat ut för Eurovision 2020. OBS! Alla tider nedan anges enligt Centraleuropeisk sommartid:

 

– 11 maj: SEMI 1 – jurygenrep (kl. 21:00 CEST)

– 12 maj: SEMI 1 – matinégenrep (kl. 15:00 CEST)

– 12 maj: SEMI 1 – direktsändning! (kl. 21:00 CEST)

 

– 13 maj: SEMI 2 – jurygenrep (kl. 21:00 CEST)

– 14 maj: SEMI 2 – matinégenrep (kl. 15:00 CEST)

– 14 maj: SEMI 2 – direktsändning! (kl. 21:00 CEST)

 

– 15 maj: FINAL – jurygenrep (kl. 21:00 CEST)

– 16 maj: FINAL – matinégenrep (kl. 15:00 CEST)

– 16 maj: FINAL – direktsändning! (kl. 21:00 CEST)

 

Vad är vad?

Jurygenrep

Ett jurygenrep genomförs som en vanlig direktsändning, minus att inget går ut i TV-rutan. Istället testas sändning och teknik med publik på plats, vilket gör att alla resultat bara på låtsas. Vid semifinalernas jurygenrep lottar produktionen fram tio ”vinnare” till final medan man i finalens jurygenrep korar en fejkvinnare.

Däremot är saker och ting på riktigt för de artister som tävlar, och detta för att de röstande jurygrupperna avgör sin riktiga poängsättning vid dessa repetitioner. Jurygrupperna rapporterar in sina poäng i hemlighet och resultatet läggs först samman med tittarnas röster under direktsändningen. Så även om inget går ut i rutan vid jurygenrepen behöver artisterna ändå leverera på topp för att vinna juryns poäng.

 

Matinégenrep

Ett matinégenrep genomförs timmar innan själva direktsändningen äger rum och är det sista tillfället där produktionen kan testa sändningen med publik i arenan innan man går ”live on tape” till kvällen. Själva genrepet går till på exakt samma sätt som vid jurygenrepet, minus att inga jurygrupper röstar. Därför behöver inte artisterna ge järnet på repetitionen, utan kan spara på både show, krafter och sångröst till det riktiga avgörandet.

 

Direktsändning

Under direktsändningen går allt som händer i respektive program ut på riktigt i TV-rutan och är därför på riktigt eller så att säga ”live on tape”. I direktsändningarna sker också riktig tittaromröstning, som sedan läggs samman med juryrösterna (vilka avläggs kvällen före direktsändningen). När semifinalerna sedan avgörs går tio länder per program vidare till finalen, och dessa är riktiga finalkvalificerade länder. I finalens direktsändning koras sedan den slutgiltiga vinnaren.

 


 

Kommentera