Eurovision-nyheter i korthet: augusti 2019

Foto & copyright: Skitterphoto/Pixabay.com

NYHETSSAMMANFATTNING. Augusti 2019 har passerat och det har därför blivit dags att sammanfatta nyhetsläget. Vilka länder har hittills ansökt om att delta 2020? Vilka uttagningar är än så länge aktuella? Och vad mer för spännande nyheter har inträffat sedan senaste månadsuppdateringen? Här kommer svaren!

 

Värdstadsbeskedet


Den 30:e augusti kom EBU med beskedet att det blir Rotterdam som fått värdstadsuppdraget för Eurovision 2020. Samtidigt bekräftades tävlingsdatumen till 12:e, 14:e och 16:e maj 2020.

EBU:s Eurovision-chef Jon Ola Sand har uttalat sig om beslutet på tävlingens officiella hemsida Eurovision.tv. Han säger bl.a. att Rotterdam både visat fantastisk entusiasm och engagemang, men även att staden har rätt faciliteter för att välkomna delegationer från över 40 länder. Sand ser fram emot samarbetet med Rotterdam och de tre värdbolagen (NPO, NOS och AVROTROS) för att skapa tre härliga shower i maj nästa år.

Arenan som ska användas heter Ahoy Rotterdam och den beräknas att kunna ta in ca 16 000 besökare per föreställning. Det kan dock bli justeringar eftersom produktionen inte har gått ut med någon info om exakt hur scen med mera ska vara placerad. Det är också information vi får anledning av att återkomma till när biljettförsäljningen drar igång.

 

 

Länder som vill delta i Eurovision 2020


Länderna som listas nedan är länder som fram till den 31:a augusti (2019) bekräftat till säkra källor* att de vill delta i Eurovision 2020:

 

 • Albanien
 • Australien
 • Belgien
 • Cypern
 • Danmark
 • Estland
 • Finland
 • Georgien
 • Litauen
 • Nederländerna (värdland)
 • Norge
 • Portugal
 • San Marino
 • Schweiz
 • Serbien
 • Sverige
 • Tjeckien
 • Tyskland
 • Vitryssland

 

Notering

* Eftersom det bara är indikationer om deltagande så ska listan endast ses som preliminär. Detta även om det i många fall förekommer bekräftelser på förberedelser kring nationella uttagningar. Med största sannolikhet lär EBU presentera den fullständiga deltagarlistan någon gång i slutet av 2019 eller i början av 2020. Först vid det tillfället vet vi exakt hur många länder som har för avsikt att delta i 2020 års Eurovision Song Contest.

 

Melodifestivalen 2020


Dags att börja skicka in bidrag till Melodifestivalen 2020

Nu är antagningen till Melodifestivalen igång, och den pågår till och med den 15:e september kl 23:59 CEST! För att ladda upp dina bidrag klicka här (OBS! Extern länk).

Innan ni skickar in bidrag till tävlingen är det klokt att ha läst igenom regelverket, framförallt sektionerna om upphovsrätt och övriga villkor. Detta eftersom det är SVT som har all beslutsrätt i tävlingen. Vi har sammanfattat några av de viktigaste punkterna att tänka på i denna artikel, och har du några frågor över det är det lättast att skicka dina frågor till Melodifestivalens teams e-post: mello2020@svt.se

PS: För att ha största chans att komma med i Melodifestivalen 2020 har vi sammanställt några ”bra att tänka på”-tips som tävlingsproducenten Karin Gunnarsson delgav i ett poddprogram under sommaren.

 

In English: Time to start upload your song(s) to Melodifestivalen 2020

The submissions to the Swedish song selection Melodifestivalen 2020 are now open for anyone who would like to send in songs. The submissions will close on September 15th at 11:59 PM (Central European summer time). If you want to send in your song(s), please upload it/them on this platform (NB: external link).

Before you submit your song(s), we recommend you to read the complete rules, and take a extra look at the section Other terms and conditions (the C-section) which includes information about ownership and other requirements. In this article you can read our summary of some of the most important things to know about the selection and it’s process. If you have any other questions, please send them in an e-mail to the Melodifestivalen team at mello2020@svt.se

 

Hit kommer Melodifestivalen 2020

Den 27:e augusti presenterade SVT de orter som Melodifestivalen kommer att besöka anno 2020. Göteborg och Malmö får likt senaste åren varsin deltävling och Stockholm tar hand om finalen. Övriga orter som besöks är Luleå och Linköping för deltävlingar och Eskilstuna som får Andra chansen. Den sistnämnda gör debut i Melodifestivalsammanhanget.

 

Så här ser hela schemat ut:


 • Deltävling 1:
 • Linköping (Saab Arena), den 1:a februari 2020

 • Deltävling 2:
 • Göteborg (Scandinavium), den 8:e februari 2020

 • Deltävling 3:
 • Luleå (Coop Norrbotten Arena), den 15:e februari 2020

 • Deltävling 4:
 • Malmö (Malmö Arena), den 22:a februari 2020

 • Andra chansen:
 • Eskilstuna (Stiga Sports Arena), den 29:e februari 2020

 • Finalen:
 • Stockholm (Friends Arena), den 7:e mars 2020

 

Biljettsläpp sker via den officiella återförsäljaren Ticketmaster från och med 31:a oktober 2019.

 

Vad vi vet – och inte vet

Melodifestivalen 2020 blir den 19:e upplagan i rad som består av en turnering på 6 veckor runt om i Sverige med först fyra deltävlingar och sedan ett uppsamlingsheat och final. Likt de senaste åren kommer startfältet att omfatta totalt 28 bidrag, vilka till en hälft väljs ut av en jury (som väljer från den nationella antagningen) och till en hälft av SVT själva (som väljer från specialinbjudningar och/eller från juryns ratade hög). Bägge parter väljer 14 bidrag vardera.

När antagningstiden har passerat (den 15:e september kl 23:59 CEST) kommer SVT att gå igenom alla inskickade bidrag och välja ut ett lämpligt antal låtar som skickas vidare till urvalsjuryn. Denna jury lyssnar och bedömmer alla låtar och väljer därefter ut sin halva om 14 bidrag. Därefter tar SVT vid och väljer ut sin halva samt tillsätter artister till juryns utvalda bidrag.

 

Joker i leken

En av tävlingens 28 platser har även 2020 gått till en joker från SR:s musiktävling P4 Nästa. Den här gången blev det sångerskan Amanda Aasa som fick erbjudandet och hon tackade genast ja. Inför själva finalen i P4 Nästa intervjuade vi henne och frågade då bl.a. om hur hon ser på möjligheten att bli joker, och hon svarade så här:

– Jag tror att det skulle kunna vara en rolig resa att vara en del av. Med rätt organisation och team skulle Mello vara en mycket intressant möjlighet att debutera.

Nu har det alltså blivit verklighet och det gratulerar vi till! Dock kommer hon till tävlan med ett annat bidrag än det hon hade med i P4 Nästa. Vilken låt det blir avslöjas sannolikt vid ett senare tillfälle i höst.

 

Mer som är känt

Under sommaren 2019 har det också blivit känt vilka fyra personer som ska utgöra det så kallade Core Team för Melodifestivalen 2020: Anette Helenius (chef för tävlingen 2020), Christel Tholse Willers (exekutiv producent), Christer Björkman (som fått titeln “senior producer”) och Karin Gunnarsson (tävlingsproducent). Läs mer om dem här.

 

 

(Än så länge) Övriga planerade nationella uttagningar


Förutom Sverige är det en hel del av de bekräftade länderna som har meddelat uttagningsmetod för sina nationella uttagningar. Här följer hur uppläggen ser ut land för land (av de länder som gett besked nu i augusti).

 

Albanien: Festivali i Këngës 58

Det albanska nationella TV-bolaget RTSH bekräftade i juli 2019 att Albanien kommer till start till Eurovision 2020, och att det blir den traditionsenliga uttagningen Festivali i Këngës som kommer att utse artist och bidrag. En antagning för uttagningen pågår till och med 15:e september (2019). Mer information om hur omfattande uttagningen kommer att bli och vilket/vilka datum som den kommer att äga rum på är dock inte sagt eller presenterat. Vi får helt enkelt anledning att återkomma om detta i ett senare skede.

 

Vart kan man skicka bidragen?

Tyvärr har vi inte lyckats hitta något regelverk för Festivali i Këngës 58, däremot talar RTSH om vad man vill ha in från er som skickar in bidrag via denna länk (observera att länken är på albanska och kan eventuellt ha uppdaterats/förändrats efter att denna publicering). Om ni vill skicka in bidrag till Festivali i Këngës så kan ni antingen lämna in det vid RTSH:s högkvarter i Tirana, eller mejla in till följande mejladress: festival@rtsh.al

 

Australien: Eurovision – Australia Decides

Australienska TV-bolaget SBS har bekräftat sin medverkan i Eurovision 2020 och kommer även då att välja artist och bidrag genom uttagningen Eurovision – Australia Decides. Enligt vad som meddelades av SBS nu i augusti 2019 kommer 2020 års version vara en liknande den som var anno 2019. Det vill säga en enda finalkväll som avgörs den 8:e februari 2020. Kvällen före genomförs en slags förkväll som däremot inte TV-sänds. Programledare blir åter radarparet Joel Creasey och Myf Warhurst.

Hela uttagningen produceras av SBS och deras partner Blink TV och kommer att avgöras i Gold Coast Convention and Exhibition Centre. Biljettförsäljningen är redan igång, se mer om det här.

Bidragen väljs ut genom en antagning (är du intresserad är det via denna länk som antagningen sker från). De bidrag som SBS anser är bäst kommer att väljas ut till tävlingen, och vilka det blir presenteras vid ett senare tillfälle.

 

Danmark: Dansk Melodi Grand Prix 2020

TV-bolaget DR i Danmark bekräftade redan innan 2019 års Eurovision att man var intresserad att delta i 2020 års tävling. Bland annat bekräftades det att man för första gången sedan år 2002* förlägger sin final av Dansk Melodi Grand Prix till huvudstaden Köpenhamn. I samband med detta kom även besked om arena (Royal Arena) och finaldatum (lördagen den 7:e mars). Vill du vara på plats så kan du redan nu köpa biljetter, och det gör du via denna länk.

Förutom detta har ingen mer information om uttagningen dykt upp.

* Köpenhamn har förvisso fått besök av Dansk MGP även efter 2002, men då som semifinalstad 2008 som sändes från en studio på DR.

 

Estland: Eesti Laul 2020

Det estniska TV-bolaget ERR har sedan tidigare meddelat Estlands deltagande i Eurovision 2020, men först i slutet av augusti kom beskedet att man fortsätter med uttagningen Eesti Laul. Precis som tidigare beräknas 24 bidrag tävla genom två semifinaler och därefter en efterföljande final. Denna gång hålls semifinalerna den 13:e och 15:e februari medan finalen hålls på skottdagen, alltså 29:e februari.

För att välja ut sina bidrag kommer det att hållas en antagningen mellan den 1:a september och 6:e november, och sedan en jurygranskning där bidragen väljs ut. Precis som ifjol får icke-estniska medborgare och personer som inte är bosatta i Estland skicka in bidrag. Dock måste det i så fall finnas en balans mellan hur många ni är i teamet. De icke-estniska personerna får inte vara fler. Det kommer också att behöva betalas en deltagaravgift för varje bidrag som skickas in, där engelskspråkiga bidrag kostar mer.

 

Finland: UMK 2020

Efter två år med metoden att välja sin artist internt och låt via en mindre UMK-final väljer nu finska TV-bolaget YLE att till år 2020 gå tillbaka till hur man hade det före dessa två år. Det vill säga, till UMK 2020 kommer det att hållas en allmän antagning och urvalsprocess, men exakt format är fortfarande inte känt.

Bakgrunden till ändringen var en webbenkät som YLE genomförde på sin hemsida efter att 2019 års tävling var över, där en övervägande majoritet (53 procent) av de 849 som svarat att man helst ville se en öppen process i UMK 2020. Bara tre procent av de tillfrågade ville se en fortsättning på tidigare internvalsmetoden.

 

Georgien: Idol-uttagning

Sedan Georgien gick med i Eurovision år 2007 har uttagningsmodellerna sett olika ut från år till år, allt från internval till finaler till längre uttagningar. Ifjol (2019) valde georgiska GPB genom Idol, och det tänker man fortsätta att göra även år 2020. Huruvida omfattningen blir av 2020 års georgiska Idol-uttagning är inte känt, utan det får vi återkomma om i ett senare skede. Artister som vill delta kan ansöka nu om att få gå på audition. Ansökning görs via detta formulär.

 

Norge: Norsk Melodi Grand Prix 2020

Norges nationella TV-bolag NRK har bekräftat att man ska hålla en större nationell uttagning för att utse Norges representant och tävlingsbidrag till Eurovision 2020. Det blir fortfarande den klassiska Norsk Melodi Grand Prix men denna gång med flera uttagningsprogram inför finalen. Under sommaren pågick antagningen till NMGP och enligt NRK kommer bidragen som ska tävla väljas ut under hösten 2019.

Det har även cirkulerat uppgifter om hur många bidrag som ska tävla och vilka datum som är aktuella för NMGP 2020. Detta är inget som vi har kunnat hitta någon källa till och därför tar vi inte upp det här.

 

Portugal: Festival da Canção

Det portugisiska TV-bolaget RTP kommer även till Eurovision 2020 använda sig av sin traditionella Festival da Canção för att hitta sin representant. I vanlig ordning kommer 16 bidrag att tävla genom två semifinaler och en final. 14 av bidragen väljs ut genom inbjudningar till låtskrivare, vilka själva får ta fram varsin låt och en artist.

Förutom de 14 som bjuds in tillkommer ytterligare två platser i startfältet, vilka har reserverats för jokrar. Dessa kommer att ha samma upplägg som övriga låtskrivare, men de väljs ut på ett annat sätt. En joker väljs ut via radiotävlingen Master Class competition i Antena 1 Radio, vars plats går till en låtskrivare som tidigare inte givit ut musik (jämför med t.ex. det f.d. momentet Webbjokern i Melodifestivalen).

Den andra platsen tillsätts via en öppen antagning där vem som helst som innehar portugisiskt medborgarskap och/eller är permanent bosatt i Portugal har rätt att senast den 15:e oktober 2019 skicka in bidrag till mejladressen festivaldacancao@rtp.pt

 

Schweiz: internval

Schweiz tog stor revansch i Tel Aviv och 2020 satsar man på att hitta en minst lika stark kandidat för att slåss om segern. Modellen blir fortsatt internval, men med hjälp av två jurygrupper (en så kallad expertjury och en rekryterad publikpanel) som internt röstar fram ett av alla inskickade bidrag som ska bli Schweiz bidrag i Eurovision 2020.

Antagningen öppnar den 2:a september och stänger 16:e september. Mer info om regler etc. finns att läsa här.

 

Serbien: Beovizija 2020

Serbiska TV-bolaget RTS bekräftade den sista augusti att man öppnat sin antagning till Beovizija 2020, som kommer att bli landets uttagning till Eurovision 2020. Hur omfattande den blir är inte känt, däremot är en antagningen nu öppnad som pågår till och med 15:e november 2019.

För att få delta kräver RTS att bidragen och artisterna följer EBU:s regelverk. Utöver det ska alla bidrag framföras på något av de språk som talas i Serbien. Icke-serbiska medborgare får skicka in bidrag, men för att få tävla som artist måste man vara medborgare i Serbien. Mer info om antagningen och hur du skickar in bidrag går att läsa via denna länk.

 

Slovenien: EMA FREŠ & EMA 2020

Det slovenska TV-bolaget RTVSLO har bekräftat att det blir en fortsättning med uttagningen EMA till nästa års Eurovision. Exakt hur omfattande uttagningen blir anno 2020 är inte sagt, däremot har TV-bolaget denna gång öppnat dörren för icke-etablerade slovenska artister att delta i uttagningen.

Det handlar om att alla icke-etablerade musiker och artister i Slovenien som inte är äldre än 26 år samt inte släppt mer än tre låtar på den slovenska musikmarknaden har rätt att delta i den särskilda kategorin kallad EMA FREŠ. För att få delta ska man skicka in en presentationsvideo samt en låt man vill tävla med. Därefter kommer RTVSLO gå igenom alla ansökningar och under hösten 2019 kommer själva tävlingen att pågå med olika omröstningar tills man har valt ut ett idag okänt antal tävlande som går vidare till att delta i EMA 2020. Senast den 19:e september ska anmälan var inskickad om man vill delta den här vägen.

Parallellt med den icke-etablerade uttagningen pågår en antagning för redan etablerade artister i Slovenien till EMA 2020, och när den är avslutad i november kommer RTVSLO gå igenom den och välja ut ett antal lämpliga kandidater som får tävla.

 

Tjeckien: nationell final

I början av 2019 rapporterade sajten ESCToday.com om att det tjeckiska TV-bolaget Česká televize (ČT) planerar att hålla en nationell final för att utse artist och bidrag till Eurovision 2020. Det är första gången sedan år 2008 som detta skulle vara aktuellt igen, alla andra år landet deltagit har processen skett internt eller via en webbtävling. Finalen kommer enligt uppgifter att hållas i början av 2020, men vi återkommer med mer info om detta när vi fått fler uppgifter.

Fram till sista juli hölls en antagning som inbringade totalt 152 bidrag. Detta var en stor minskning jämfört med året innan, dock var det fler tjeckiska låtskrivare som skickade in bidrag vilket ČT glädjs åt. De tjeckiska låtskrivarna stod för totalt 72 av låtarna som skickades in.

 

 

Övriga nyheter


Fler personer i Eurovisions kreativa team

EBU har lämnat besked om fler personer som kommer att ingå i det kreativa teamet i Eurovision 2020, utöver det core team på fyra personer (Sietse Bakker, Inge van de Weerd, Emilie Sickinghe and Jessica Stam) som meddelades i juli. Bland andra kommer Marnix Kaart och Marc Pos att vara programmets regissörer. Deras huvudsakliga uppgift är att vara ansvariga för alla tre showerna inkl. genrep och kameraplanen för alla tävlingsbidragen.

I detalj innebär det att Marnix Kaart kommer att fokusera på det visuella uttrycken i varje bidrag, medan Marc Pos kommer att fokusera på struktur, setdesignen och de olika showblocken mellan bidragen. Bägge två har arbetat mycket inom nederländska tv-industrin med erfarenheter av att producera olika typer av program.

Ytterligare en person som finns med här är den nederländska Eurovision-kommentatorn Cornald Maas som själv bekräftar i sina sociala medier att han kommer att vara en slags kreativ rådgivare till det kreativa teamet som ska skapa Eurovision 2020. Utöver det kan han även få ytterligare roller i teamet, men det är inget som är bekräftat än.

 

Danmark vann Eurovision Choir 2019

I början av augusti avgjordes körtävlingen Eurovision Choir 2019, där det blev den danska kören Vocal Line som programmets jury utsåg till vinnare. På andra plats hamnade Lettland och trea blev Slovenien.

Finalen gick av stapeln i Partille Arena i Göteborg den 3:e augusti, och totalt deltog tio körer från lika många länder. Till sist var det upp till en expertjury på tre personer att bestämma en vinnare. Övriga körer, däribland Sveriges, blev oplacerade.

 


 

Kommentera