Tips inför antagningen till Melodifestivalen 2020

MELODIFESTIVALEN 2020. Antagningen till nästa års Melodifestival är nu igång, och den pågår till den 15:e september. För dig som vill skicka in låtar kommer här några tips på vad du ska tänka på för att ha störst chans att komma med i startfältet 2020.

 

Är det omöjligt att få med minst ett bidrag?

Omöjligt är det inte, men du ska vara medveten om den stora konkurrensen!

I och med att det skickas in omkring 2500 bidrag årligen till Melodifestivalen och bara 14 av 28 bidrag väljs ut den vägen så är det stor konkurrens att kunna komma med. Det här gäller etablerad som oetablerad låtskrivare.

Med det sagt så är det ju ändå inte helt omöjligt eftersom det ändå är årligen mängder av nya och rutinerade låtskrivare som kommer med i tävlingen så har du en bra låt – skicka in den och se vad som händer!

SVT säger också i regelverket att om du har skickat in en låt/flera låtar men inte hört något från SVT i oktober-november 2019 så har den låten/de låtarna med högst sannolikhet inte kommit med.

 

Så vad ska du då tänka på för att få med dina bidrag i tävlingen 2020?

Tidigare i somras intervjuades Karin Gunnarsson, tävlingsproducent för Melodifestivalen, i podden Schlagervännerna, och gav då följande råd till alla intresserade låtskrivare:

 

– Var tydlig med bidragets genre.

– Skicka in en effektiv låt som har minnesvärda element som framförs av den bästa artist/grupp du kan hitta.

– Se till att demoversionen har en bra ljudkvalité (för att upplevelsen ska bli den bästa för juryn/SVT).

– Låtens helhet ska ha en bra komposition.

– Till sist: låten får inte överstiga 3 minuter. Den kan vara kortare än så, men inte längre.

 

Fakta om Melodifestivalen 2020

Melodifestivalen 2020 är den 60:e upplagan av Melodifestivalen och samtidigt den 19:e i rad som kommer att utgöras som en längre turnering runt om i Sverige, med totalt fyra deltävlingar, ett uppsamlingsheat och final. Enligt regelverket som offentliggjordes i början av juli kommer det återigen vara 28 bidrag som tävlar.

I vanlig ordning väljs startfältet ut av en urvalsjury och av SVT:s Melodifestivalredaktion själva. Bägge parter väljer 14 bidrag vardera. Urvalsjuryn väljer sina bidrag som skickats in via den nationella antagningen (som pågår mellan den 26:e augusti och 15:e september) medan SVT väljer från specialinbjudningar och/eller från juryns ratade hög.

Så snart som antagningen avslutats kommer SVT att lyssna igenom allt inkommet material och väljer ut ett lämpligt antal till urvalsjuryn. De får sedan cirka en vecka på sig att själva göra sin bedömning och välja ut sin del av startfältet. När juryns jobb är klart tar SVT över och väljer sin halva, samt ser till att juryns utvalda bidrag får tillsatta artister.

Någon gång under senhösten 2019 (perioden oktober-december) beräknas det bli officiellt vilka artister och bidrag som valts ut. Fram till dess brukar kvällstidningarna m.fl. försöka hinna avslöja alla 28 tävlande i förtid, men det är ändå SVT:s presskonferens som till sist blir dess facit.

 


 

Kommentera