Så väljs bidragen till Melodifestivalen 2020 ut

MELODIFESTIVALEN 2020. De 28 bidragen som ska tävla i Melodifestivalen 2020 kommer att väljas ut genom två olika metodval: en nationell antagning och av Melodifestivalredaktionen själva. Så här ser processen ut:

 

Fas 1: Nationell antagning

Mellan den 26:e augusti och 15:e september ges vem som helst chansen att skicka in bidrag till Melodifestivalen 2020 (förutsatt att ni uppfyller regelverket). Bidrag som ni vill skicka in laddas upp via denna externa länk. För att ladda upp bidrag skapar du ett konto och följer sedan instruktionerna (notera att du måste skapa ett nytt konto oavsett om du skickade in bidrag förra året eller inte).

Notering: När du laddar upp ett bidrag på plattformen ger du också SVT rätt att blockera denna låt till och med senast den 27:e november 2019. Därefter är det fritt fram att använda låten som du vill – så länge den inte har kommit med i tävlingen förstås!

 

Fas 2: Granskning av bidrag och urvalsjuryn bedömer och väljer

När antagningen har avslutats lyssnar och granskar SVT igenom alla bidragen och väljer ut ett lämpligt antal låtar som får fortsätta i tävlingen. Dessa bidrag skickas nu vidare till en tillsatt jury som har som uppgift att lyssna, granska och bedöma, och i slutändan välja ut 14 bidrag som de tycker passar bäst för Melodifestivalen 2020. Juryn gör sannolikt sitt val under andra halvan av september månad, och namnen på jurymedlemmarna hålls hemligt till dess att hela startfältet är offentliggjort.

 

Fas 3: Redaktionens val

När urvalsjuryn är klar med sitt val övergår arbetet till Melodifestivalredaktionen på SVT som nu själva ska tillsätta ytterligare 14 bidrag till startfältet. Dessa bidrag kan komma från specialbeställningar från artister och låtskrivare, men även från urvalsjuryns ratade hög.

 

Joker från P4 Nästa

För åttonde året i rad kommer SVT erbjuda en artistplats i startfältet som en joker från riksfinalen i Sveriges Radios musiktävling P4 Nästa. 2019 års final avgörs den 24:e augusti i Linköping så redan då vet vi vem som blir den första artisten i startfältet.

Eftersom artistens/gruppens låt i P4 Nästa har offentliggjorts före den 1:a september 2019 kommer man behöva ta fram ett nytt bidrag till Melodifestivalen 2020. Det nya tävlingsbidraget ingår i SVT:s kvot om 14 bidrag.

 

Fas 4: Artister och presskonferens

När hela startfältet är komplett med både artister och bidrag kommer SVT att meddela detta. Exakt hur och när är däremot inte känt, eftersom SVT vill vara hemlighetsfulla in i det sista. De senaste åren har man valt att hålla en enda presskonferens med alla 28 tävlande i slutet av november men om det blir så denna gång är alltså oklart. Det mest troliga är dock att man avslöjar allt någon gång under senhösten 2019 (om inte kvällstidningarna har hunnit fram först!)

Håll utkik här på hemsidan för exakt(a) datum!

 


 

Kommentera