Eurovision-nyheter i korthet: juni 2019

Foto & copyright: kirkandmimi/Pixabay.com

NYHETSSAMMANFATTNING. En månad har passerat och det har därför blivit dags att sammanfatta nyhetsläget som var under juni 2019. Vilka länder har hittills ansökt om att delta 2020? Vilka uttagningar är än så länge aktuella? Och vad mer för spännande nyheter har inträffat? Allt detta kommer nu!

 

Länder som vill delta i Eurovision 2020


Länderna som listas nedan är hade fram till den 30:e juni (2019) bekräftat till säkra källor* att de vill delta i Eurovision 2020:

 

 • Belgien
 • Danmark
 • Finland
 • Nederländerna (värdland)
 • Norge
 • San Marino
 • Sverige
 • Tjeckien
 • Tyskland

 

Notering

* Eftersom det bara är indikationer om deltagande så ska listan endast ses som preliminär. Detta även om det i många fall förekommer bekräftelser på förberedelser kring nationella uttagningar. Med största sannolikhet lär EBU presentera den fullständiga deltagarlistan någon gång i slutet av 2019 eller i början av 2020. Först vid det tillfället vet vi exakt hur många länder som har för avsikt att delta i 2020 års Eurovision Song Contest.

 

 

(Än så länge) Planerade nationella uttagningar


Danmark: Dansk Melodi Grand Prix 2020

TV-bolaget DR i Danmark bekräftade redan innan 2019 års Eurovision att man var intresserad att delta i 2020 års tävling. Bland annat bekräftades det att man för första gången sedan år 2002* förlägger sin final av Dansk Melodi Grand Prix till huvudstaden Köpenhamn. I samband med detta kom även besked om arena (Royal Arena) och finaldatum (lördagen den 7:e mars).

Vill du vara på plats så kan du redan nu köpa biljetter, och det gör du via denna länk.

* Köpenhamn har förvisso fått besök av Dansk MGP även efter 2002, men då som semifinalstad 2008 som sändes från en studio på DR.

 

Finland: UMK 2020

Efter två år med metoden att välja sin artist internt och låt via en mindre UMK-final väljer nu finska TV-bolaget YLE att till år 2020 gå tillbaka till hur man hade det före dessa två år. Det vill säga, till UMK 2020 kommer det att hållas en allmän antagning och urvalsprocess, men exakt format är inte känt.

Bakgrunden till ändringen var en webbenkät som YLE genomförde på sin hemsida efter att 2019 års tävling var över, där en övervägande majoritet (53 procent) av de 849 som svarat att man helst ville se en öppen process i UMK 2020. Bara tre procent av de tillfrågade ville se en fortsättning på tidigare internvalsmetoden.

 

Norge: Norsk Melodi Grand Prix 2020

Norges nationella TV-bolag NRK har bekräftat att man ska hålla en större nationell uttagning för att utse Norges representant och tävlingsbidrag till Eurovision 2020. Det blir fortfarande den klassiska Norsk Melodi Grand Prix men denna gång med flera uttagningsprogram inför finalen.

Är du intresserad att skicka in bidrag så ska du göra det via denna länk. NRK har valt att förlänga ansökningstiden till onsdagen den 31:a juli.

 

OBS! Nya regler i leken

NRK presenterade tidigare i våras lite nya regler för Norsk MPG 2020 som är bra att känna till.

TV-bolaget välkomnar fortfarande vem som helst i världen att skicka in bidrag till uttagningen, men från och med 2020 måste varje bidrag ha minst en (1) norsk låtskrivare i teamet. Här handlar det helt enkelt om samarbete över gränserna! Utöver detta får respektive kompositör/producent/artist/textförfattare skicka in som mest tre (3) bidrag vardera till NMGP 2020.

NRK kommer att välja ut de tävlande bidragen under senhösten 2019, vilket planeras ske via ett juryval (granskning från antagningen) och möjligen även genom inbjudna jokrar.

 

Sverige: Melodifestivalen 2020

Än så länge saknas uppgifter om turnéplan, artister och programledare för Melodifestivalen 2020. Innan dessa nyheter dyker upp hann dock SVT nu i juni meddela vilka fyra personer som ska utgöra kärnan av tävlingen nästa vinter.

De fyra personer som ingår i teamet är Anette Helenius (chef för tävlingen 2020), Christel Tholse Willers (exekutiv producent), Christer Björkman (som fått titeln “senior producer”) och Karin Gunnarsson (tävlingsproducent). Samtliga dessa har tidigare arbetat med tävlingen, med Christer Björkman som varit med alla år sedan 2002. Christel Tholse Willers har varit med till och från genom åren, och även varit med och skapat Eurovision på hemmaplan. Karin Gunnarsson har varit assisterande producent för Melodifestivalen sedan år 2017 och nu när hennes fjärde år börjar blir hon tävlingsproducent.

Dagen efter denna artikel publicerades meddelade SVT regelverket för 2020 års Melodifestival samt hur processen kring tävlingen ser ut.

 

Tjeckien: nationell final

I vintras rapporterade sajten ESCToday.com om att det tjeckiska TV-bolaget Česká televize (ČT) planerar att hålla en nationell final för att utse artist och bidrag till Eurovision 2020. Det är första gången sedan år 2008 som detta skulle vara aktuellt igen, alla andra år landet deltagit har processen skett internt eller via en webbtävling.

Finalen kommer enligt uppgifter att hållas i början av 2020, men vi återkommer med mer info om detta när vi fått fler uppgifter.

 

 

Värdstadsvalet till Eurovision


Sedan Nederländernas seger har ett stort antal städer och regioner i Nederländerna visat intresse för att bli värdstad för 2020 års tävling.

Från början var det Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Bosch, Haag, Leeuwarden-Friesland, Maastricht-Limburg, Rotterdam och Utrecht, alltså totalt nio städer/regioner som visade intresse att stå värd. Därefter har både Haag och Leeuwarden-Friesland hoppat av eftersom deras tilltänkta arenor inte uppfyller kraven som ställs. Detta gör att sju städer återstår i valet.

 

Så här ser processen ut framöver

De städer som fortfarande visat intresse har fram till den 10:e juli på sig att lämna in fördjupningar kring sina ansökningar, dvs. hur de skulle arrangera Eurovision 2020 om deras stad eller region fick jobbet. När den deadlinen har passerat kommer produktionen gå igenom valen och troligen åka ut till städerna för att se vem som är bäst för jobbet.

Hur det ser ut därefter är inte känt, men i ett pressmeddelande från produktionen som skickades ut i mitten av juni är augusti 2019 den preliminära månaden då valet ska offentliggöras. Men kom ihåg att det bara är ett preliminärt datum!

 

 

Övriga nyheter


Vann rätt låtar Eurovision på 2010-talet?

Efter tio års tävlande och 408 bidrag senare är det sjunde Eurovision-decenniet till ända. Medan vi inväntar att ny historia ska skrivas tänkte vi i ESC-Panelen nu i sommar gå igenom år för år och ställa oss frågan: vann verkligen rätt låtar?

Vi publicerar en del varje vecka under sommaren och nu i juni hann vi publicera den första delen som handlar om Eurovision 2010.

Läs mer »

 

Resultat: 2019 års “Best of” nationella-projekt

I juni genomförde vi vårt avslutande projekt med låtar från de nationella uttagningarna 2019. Vi listade favoritlåtar och tvåorna som aldrig fick åka och tävla i Tel Aviv.

Våra fyra projekt har bestått av Panelens Second Chance Contest, som är ett hyllningsprojekt till de 25 bidrag som kom på andra plats i respektive nationell uttagning, samt våra tre skribenter Lukas, Markus och Robban som vardera har fått ta fram 27 bidrag som de gillat bäst. De har valt ett bidrag per land och de har inte fått välja vinnaren eller tvåan.

Alla i panelen har sedan haft möjlighet att få rösta fram sina favoriter på respektive lista. Alla fyra som deltagit (två har avstått) har dels gjort en egen topp 10 för respektive projekt samt fått rösta fram om man gillat vinnaren eller tvåan/Lukas/Markus/Robbans favorit för varje land. Så här blev resultaten:

 

 

 

Här är tips på musikaliska events i sommar (2019)

Har du tråkigt i sommarvärmen? I så fall kan vi tipsa dig om några musikaliska events som pågår i sommar:

 


 • Lotta på Liseberg (Göteborg)
 • Sänds i TV4 på måndagskvällar t.o.m. 12:e augusti.

 • Allsång på Skansen (Stockholm)
 • Sänds i SVT1 på tisdagskvällar t.o.m. 13:e augusti.

 • Sommarkrysset (Gröna Lund, Stockholm)
 • Sänds i TV4 på lördagskvällar t.o.m. 10:e augusti.

 • Allsång på Grensen (Halden, Norge)
 • Norsk allsång med många internationella artister.

 • P4 Nästa
 • SR-tävlingen genomför de sista lokala finalerna i juli innan riksfinalstartfältet presenteras.

 • Diggillo-turnén
 • Med många kända artister från bl.a. Melodifestivalen som åker runt i Sverige hela sommaren!

 

Vi tipsar: Eurovision-DVD:n 2019 är släppt

Fredagen den 21:a juni släpptes Eurovision-DVD:n gällande Eurovision 2019. Den innehåller allt från semifinalerna och finalen samt även bonusmaterial!

DVD:n finns att köpa hos olika återförsäljare som t.ex. Cdon.com och Discshop.se där den kostar 299 kronor (frakt ej medräknat). Via Eurovision.tv:s shop kostar den 24,95 euro (vilket är ca 286 kronor). Det finns såklart fler återföljare som säljer DVD:n (detta är bara ett axplock av återföljare).

Notera att prisuppgifterna kontrollerades i juni 2019 och kan ha förändrats om du läser denna artikel vid annat tillfälle.

 


 

Kommentera