Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Eurovisionnytt vecka 19, 2018 (Eurovisionveckan)

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Happy Eurovision!

Äntligen har det blivit dags för Eurovision Song Contest 2018 att sätta igång på riktigt. Årets tävling sänds från Portugals huvudstad Lissabon och består av två semifinaler och final som sänds tisdag, torsdag och lördag. På tisdag (8:e maj) sänds den första semifinalen där de första 19 länderna gör upp om tio platser i lördagens final.

Inför varje sändning kommer vi att delge våra tippningar om hur vi tror att resultatet kommer att bli, och dessutom får ni en större analys av vår Schlagermagister Adrian!

Mycket mer kommer att hända här på hemsidan, så håll koll på sajten varje dag!

PS: Om ni missade repetitionerna som pågick förra veckan så har vi samlat alla våra uppdateringar med klipp från scenen och presskonferenserna i vår repetitionsblogg.

 

Vi önskar er alla Happy Eurovision!

/ESC-Panelens skribenter

 

 

Tävlingsinformation

Nu startar vi nedräkningen till den första semifinalen

På tisdag kväll (8:e maj) med start kl. 21:00 CEST avgörs den första semifinalen i Eurovision Song Contest 2018!

19 länder gör upp om tio platser i finalen, där det är jurygrupper och tv-tittarna i dessa 19 länder samt i Portugal, Spanien och Storbritannien som röstar fram vinnarna.

Vi har sammanfattat allt du behöver veta om denna semifinal i denna artikel.

 

Viktiga datum för semifinal 1

 • 7 maj: Testgenrep (produktionen, eftermiddag) & jurygenrep (publik, start 21:00 CEST)
 • 8 maj: Matinégenrep (publik, eftermiddag) & direktsändning (publik, start 21:00 CEST)
 • 8 maj: ca 23:00-23:10 CEST har vi 10 vinnare som tittarna och juryn röstat fram
 • 8 maj: ca 23:30 CEST sänds vinnarpresskonferensen

 

 

Nedräkning till semifinal 2 – där Benjamin Ingrosso tävlar

På torsdag kväll (8:e maj) med start kl. 21:00 CEST avgörs den andra semifinalen i Eurovision Song Contest 2018! Då ska det också avgöras om Sveriges representant Benjamin Ingrosso och hans låt ”Dance You Off” kommer att få framföras en gång till i lördagens final.

I Sveriges semifinal tävlar 18 länder, som liksom länderna i första semifinalen gör upp om tio platser i finalen. Nationella jurygrupper och tv-tittarna i dessa länder samt i Frankrike, Italien och Tyskland kommer att rösta fram vinnarna.

Vi har sammanfattat allt du behöver veta om denna semifinal i denna artikel.

PS: Läs gärna mer om Sveriges artist och låt, samt vad vi själva tycker om tävlingsbidraget här.

 

Viktiga datum för semifinal 2

 • 9 maj: Testgenrep (produktionen, eftermiddag) & jurygenrep (publik, start 21:00 CEST)
 • 10 maj: Matinégenrep (publik, eftermiddag) & direktsändning (publik, start 21:00 CEST)
 • 10 maj: ca 23:00-23:10 CEST har vi 10 vinnare som tittarna och juryn röstat fram
 • 10 maj: ca 23:30 CEST sänds vinnarpresskonferensen

 

 

Vilka är redan klara för finalen?

Det är ju 37 länder som kvalar i årets semifinaler, men resterande 6 länder som inte kvalar, vad händer med dem? Jo de är direktkvalificerade till finalen.

Det handlar om Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland samt värdlandet Portugal som är redan klara för finalen. Om vi för en kort stund räknar bort värdlandet så är de fem uppräknade länderna en del av gruppen ”The Big Five”, vilka betalar mest pengar till EBU så att Eurovision Song Contest ska vara genomförbart. I och med att de lägger ned mer pengar i projektet så har de också fått gratisbiljetter till finalen. De behöver alltså inte kvala på tisdag eller torsdag. Värdlandet blir alltid automatiskt kvalificerad till finalen eftersom att de är värdland.

De direktkvalificerade länderna kommer att få möta de 20 länder som röstas vidare på tisdag och torsdag. Totalt är det 26 länder som kommer att kämpa om segern i Eurovision 2018s final.

 

Viktiga datum för finalen

 • 11 maj: startordningen släpps (på natten)
 • 11 maj: Testgenrep (eftermiddag) & jurygenrep (publik, start 21:00 CEST)
 • 12 maj: Matinégenrep (eftermiddag) & direktsändning (publik, start 21:00 CEST)
 • 13 maj: ca 00:30 CEST har vi ett slutgiltigt resultat och därmed en ny vinnare
 • 13 maj: vinnarpresskonferens

 

 

Halvindelningslottningen för Big Five

Under den sista enskilda repetitionsdagen idag söndag (6:e maj) var det värdlandet och Big Five-ländernas tur att repetera igen. Efter att varje Big Five-land hade repeterat klart fick respektive artist lotta vilken starthalva man ska tävla i under finalen. Lottningen skedde som en del av varje lands presskonferens.

Redan vid delegationsmötet i mars lottades värdlandet Portugals startposition, som blev nummer 8 av 26. Resterande länder (både ”Big Five” och de semifinalländer som kvalar in till finalen) får enbart lotta vilken starthalva man ska tävla i. När dessa lottningar är genomförda är det upp till produktionen att sedan avgöra startnumren för varje land inom respektive starthalva.

Anledningen till att värdlandet får en fast startposition är för att inte jäv-situationer ska uppstå, t.ex. att produktionen inte ska ge hemmanationen fördelar med ett bättre utgångsläge. För de övriga länderna är reglerna enkla: den starthalva man blir tilldelad går inte att byta ut.

Att tävla i första halvan innebär ett startnummer mellan 1-13, medan att tävla i andra halvan innebär ett startnummer mellan 14-26.

 

Resultatet av ”Big Five”:s lottning

Så här blev lottningen för ”Big Five”-länderna:

 

 • Frankrike: första halvan
 • Italien: andra halvan
 • Spanien: första halvan
 • Storbritannien: första halvan
 • Tyskland: första halvan

 

Semifinalvinnarnas lottningar

Nästa lottningar sker i samband med vinnarpresskonferenserna efter den första och andra semifinalen, dvs. den 8:e och 10:e maj (sent på kvällen). Då får alla de länder som röstats vidare av juryerna och tittarna till finalen lotta vilken halva de ska tävla i. Natten mot fredagen den 11:e maj sätter produktionen startordningen för finalen och presenterar den sedan några timmar senare.

Notera att efter Big Five-lottningen finns det 8 platser kvar i första halvan och 12 platser kvar i andra halvan.

 

 

En sista oddscheck inför tävlingen börjar

Samtliga tävlande har nu fått göra sina enskilda repetitioner på scenen i Altice Arena i Lissabon, och därför gör vi nu en check på oddsen nu när tävlingen drar igång på allvar.

 

Den 7:e maj kl. 12:30 CEST såg topp 10 ut som följer:

 1. israel_smallIsrael
 2. estonia_smallEstland
 3. norway_smallNorge
 4. cyprus_smallCypern
 5. Frankrike
 6. czechrep_smallTjeckien
 7. bulgaria_smallBulgarien
 8. sweden_smallSverige
 9. Italien
 10. moldova_smallMoldavien

 

Läs mer och se alla länders placeringar här.

 

 

Artikeltips

Portugals tio bästa placeringar i Eurovision

Portugal har deltagit 49 gånger i Eurovision Song Contest sedan debuten år 1964. I denna artikel listar vi de tio bäst placerade bidragen genom tiderna

Dessutom får ni veta några av våra övriga favoritbidrag från Portugal i Eurovision Song Contest.

Läs mer »

 

 

Eurovision 2018: Årets artisters tidigare verk

Vi vill passa på att tipsa om några av de låtar som 2018 års Eurovisionartister har sedan tidigare i sina CV:n.

Det handlar om låtar som dessa artister har tävlat med i tidigare års nationella uttagningar till Eurovision Song Contest.

Läs mer »

 

 

Invigningsfesten i Lissabon

Söndagen den 6:e maj hölls invigningsfesten i Lissabon där alla artister fick vandra längs med den långa blåa mattan och möta presskåren längs med vägen.

Om du missade sändningen från invigningen eller vill se om den igen, så kolla klippet nedanför:

 

 

 

Adrian analyserar Eurovisions kvalificeringsexperter

Inför att Eurovision 2018 börjar har vår Schlagermagister Adrian gått igenom historiken kring de fem länder som till dags dato har 100 procent kvalificeringshistorik från semifinalerna i Eurovision Song Contest.

Kommer dessa länder fortsätta på detta spår eller är det i år det tar slut? Läs del för del och kommentera gärna vad du själv tror och tycker.

 

 

 

Här är Panelens åttonde & sista topplista inför Eurovision

I fredags publicerade vi våra allra sista topplistor inför Eurovision 2018. Denna gång rankade var och en av oss sin hela topp 43-lista.

Snart kommer vi även att delge hur totaltabellen för årets topplista ser ut och så kommer ni även få reda på individuella totaltabeller.

Läs mer »

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen