Inför helgens finaler: 24-25 februari 2018

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Vi börjar närma oss slutet på nationella-säsongen och med det har de flesta länder gjort klart alla kvalprogram och börjar nu avgöra sina finaler. Helgen 24-25 februari var det sju länder som blev klara med både artist- och bidragsvalet till Eurovision 2018, och i denna artikel sammanfattar vi resultaten från dessa länders finaler.

 

Schema för uttagningarna

Nedan har vi sammanställt information om respektive final som äger rum denna helg. Vi kommer att resultatuppdatera kontinuerligt under helgen, men en sammanfattande artikel med alla finalresultat dyker upp på måndag (26:e februari).

Med reservation för eventuella förändringar och tillägg.

 

Lördag 24 februari

 

Söndag 25 februari

 

* Notera att Rumäniens final avgörs på eftermiddagen kl. 14-17 svensk tid!

 


 

Lettland: Supernova 2018 – final!

 • Tid: 20:25 – ~22:55 CET
 • Programledare: Dagmāra Legante & Justs Sirmais
 • Plats: Riga Film Studios, Riga
 • Röstningsprocess: 50% juryröstning och 50% tittarröstning
 • TV-bolag/Stream: LTV – Länk

 

Panelen inför: Inför finalen av Lettlands uttagning Supernova 2018 har jury och tittare röstat vidare åtta bidrag från de tre heaten. Ursprungligen skulle det bara ha varit 6 finalister, men Markus Riva är med och tävlar då det blev ett tekniskt fel på omröstningen i andra heatet, som korade fel vinnare. Men både han och Ritvars (som alltså utropades som felaktig finalist) får tävla i finalen. Utöver detta tävlar också gruppen Sudden Lights i finalen och detta då gruppen blivit invald som wildcard.

I övrigt är det inga märkligheter kring den lettiska finalen.

 

Läs mer om startfältet & ta del av våra kommentarer »

 


 

Moldavien: O Melodie Pentru Europa 2018 – final!

 • Tid: 18:40 – ~22:10 CET
 • Programledare: Ej presenterat
 • Plats: TRM-studio, Chișinău
 • Röstningsprocess: 50% juryröstning och 50% tittarröstning
 • TV-bolag/Stream: TRM – Länk

 

Panelen inför: I år bjuder Moldavien på enbart en finalkväll med 16 tävlingsbidrag. Men i vanlig ordning är det jury och tittarna som delar på makten i avgörandet vilken artist som Moldavien slutligen skickar till Lissabon i maj.

 

Läs mer om startfältet & ta del av våra kommentarer »

 


 

Slovenien: EMA 2018 – final!

 • Tid: 20:00 – ~22:00 CET
 • Programledare: Vid Valič och Raiven
 • Plats: ?, Slovenien
 • Röstningsprocess: 50% juryröstning och 50% tittarröstning
 • TV-bolag/Stream: RTVSLO – Länk

 

Panelen inför: Efter en semifinal har det blivit dags för Slovenien att avgöra vem som ska få tävla för landet i Eurovision 2018. Från början tävlade 16 akter, som nu gallrats ned till 8 stycken. Finalen avgörs liksom semifinalen av å ena sidan av jury och å andra sidan av tv-tittarna. Enligt uppgifter kommer jury(erna) innehålla artister, låtskrivare, musikproducenter, journalister, tv-folk, Eurovisionfans samt internationellt inbjudna gäster.

Inför finalen har två artister meddelat att de kommer att framföra sina bidrag på engelska istället för slovenska. Det handlar om gruppen BQL och artisten Ina Shai. Övriga 6 tävlande fortsätter att sjunga på slovenska även i finalen.

 

Läs mer om startfältet & ta del av våra kommentarer »

 


 

Ukraina: Vidbir 2018 – final!

 • Tid: 18:00 CET
 • Programledare: Serhiy Prytula
 • Plats: KPI, Kiev
 • Röstningsprocess: 50% juryröstning – 50% tittarröstning
 • TV-bolag/Stream: UA:PBC – Länk

 

Panelen inför: Efter två semifinaler har det blivit dags för Ukraina att avgöra vem som ska få tävla för dem i Eurovision Song Contest 2018 i Lissabon. De tävlande i finalen har bestämts av tv-tittarna och en tremannajury genom två semifinaler.

 

Läs mer om startfältet & ta del av våra kommentarer »

 


 

Ungern: A Dal 2018 – final!

 • Tid: 20:30 – 22:45 CET
 • Programledare: Kriszta Rátonyi & Freddie
 • Plats: Budapest
 • Röstningsprocess: Två röstningsomgångar; först avgör juryn fyra bidrag som går till en andra omgång, därefter får tittarna rösta fram en vinnare
 • TV-bolag/Stream: MTVA/Duna TV – Länk

 

Panelen inför: Nu har det äntligen blivit dags för Ungern att avgöra vilken artist med tillhörande bidrag som ska få åka till Lissabon i maj och tävla i ESC 2018. Efter tre grundheats och två semifinaler har A Dals jury och tittare valt ut 8 bidrag som de tyckt bäst om och nu ska det alltså bli till ett slutavgörande.

Finalen avgörs genom två omgångar. I första omgången framförs respektive artist sitt bidrag och därefter poängsätter jurymedlemmarna alla 8 bidrag. De fyra bidrag som juryn ger högst totalpoäng till går vidare till en andra omgång, där tittarna slutligen får hela avgörandet att bestämma vilken artist som de vill se i Lissabon.

 

Läs mer om startfältet & ta del av våra kommentarer »

 


 

Söndag 18 februari

Armenien: Dep Evratesil – final!

 • Tid: 18:40 – ~20:15 CET
 • Programledare: Gohar Gasparyan
 • Plats: ?, Armenien
 • Röstningsprocess: 50% internationell juryröstning och 50% tittarröstning
 • TV-bolag/Stream: ARMTV – Länk kommer senare

 

Panelen inför: Armenien har valt att fortsätta med uttagningen Depi Evratesil som ARMTV införde ifjol. Skillnaden denna gång är att artist och bidrag väljs gemensamt och att uttagningen krympt till endast två semifinaler och en final. Inför finalen är det känt att 10 bidrag av de 20 som valts ut kommer att kvalificera sig hit genom de två semifinalerna den 19:e och 22:a februari. Resultatet avgörs även nu av hälften internationella jurygrupper och till andra hälften av tittarna. Vinnaren i finalen representerar Armenien i Eurovision 2018.

 

Läs mer om startfältet & ta del av våra kommentarer »

 


 

Rumänien: Selecția Națională 2018 – final!

 • Tid: 14:00 – ~17:00 CET
 • Programledare: Diana Dumitrescu och Cezar Ouatu
 • Plats: Bukarest
 • Röstningsprocess: 100% tittarröstning
 • TV-bolag/Stream: TVR – Länk kommer senare

 

Panelen inför: Efter fem heats där juryn har haft all makt att bestämma finalisterna överlämnas nu deras makt i tittarnas händer. Det är 15 bidrag som juryn valt ut i heaten (tre per heat) och nu ska alltså en vinnare koras. Notera gärna att finalen sänds på eftermiddagen mellan ca 14-17 svensk tid.

 

Läs mer om startfältet & ta del av våra kommentarer »

 


 

 


 

Kommentera