Vinternytt 2017: vecka 5

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

Aktuella händelser

Kalender

Dessa uttagningar äger rum denna vecka (med reservation för ev. förändringar och tillägg):

 

Måndag 30/1

 • Israel: Rising Star 2017 – första kvartsfinalen

 

Tisdag 31/1

 • Israel: Rising Star 2017 – andra kvartsfinalen

 

Lördag 4/2

 

Söndag 5/2

 • Lettland: Supernova 2017 – heat 1 (5:e)
 • Schweiz: ESC 2017: Die Entscheidungsshow – final! (5:e)

 

Kommentar: Vi går nu in i början av en mer hektisk period av uttagningar, där bland andra Sverige ska dra igång Melodifestivalen med ett första turnéstopp i Göteborg. I övrigt på lördag är det fortsatta uttagningar i såväl Litauen som Ungern samt premiär för Ukrainas första heat. I Litauen är det denna lördag dags för första andragångsheatet då vi nu ska få höra några av de bidrag som tog sig vidare från heat 1-4. I Ungern är det sista grundheatet. På söndag håller Schweiz i sin final och samtidigt börjar också Lettlands Supernova.

 

Melodifestivalen 2017

Nu börjar Melodifestivalen 2017!

Äntligen har den veckan kommit när det har blivit dags för Melodifestivalen att dra igång igen. SVT:s stora trailers med byggmaterial har anlänt till Scandinavium i Göteborg för att bygga upp årets scen (bilden ovan) som i år beskrivs vara djupare än någonsin. Detta är något som SVT har velat förstärka vilket också scenografen har gjort. Likt förra årets tävling kommer de tävlande att sitta på ett podium på ena sidan av scenen efter framträdandena (undantaget i finalen då alla sitter mitt i arenan istället). Årets scen är också mycket LED-vänlig.

SVT har även utlovat att de som sitter på parkett kommer att komma närmare artisterna i år då man har en spets som sträcker sig över halva parkett.

 

Appen är tillbaka – med nya funktioner

SVT har valt att behålla Melodifestivalsappen som även i år kommer att innehålla en gratisröstningsfunktion (hjärtröster). I år är den stora nyheten att du kan få upp nyheter i appen där du får läsa om senaste nytt från tävlingen. Bland annat kommer olika statistiker dyka upp som t.ex. andelen inkomna röster osv. Du får också koll på de tävlande, upphovspersonerna och annat kul att få reda på.

Nya appen är nu släppt och går att ladda ned från diverse plattformar. Om du har kvar MF 2016-appen i telefonen så behöver du bara göra en uppdatering för att få tillgång till MF 2017-appen.

Vi har inte fått reda på hur röstningsförfarandet ser ut i programmen mer än att det är app-, telefon- och SMS-röster som gäller.

 

SVT släpper info om bidragen – passa på och läs

De senaste åren har SVT:s webbredaktion inför varje MF-vecka släppt mer info om respektive bidrag, t.ex. hur många personer som ska stå på scenen, koreograf och bidragens låttexter. I år smygstartar man med denna redovisning även om vissa delar ännu inte publicerats. Så är du nyfiken på hur de tävlande ska framföra sina nummer så går det alltså att läsa om detta redan nu. Klicka här för att komma dit.

 

Nationella uttagningar

Polen flyttar fram sin final en vecka

Tack vare (eller på grund av) högt söktryck sägs det heta från polska TV-bolaget TVP vilket har gjort att man nu har valt att flytta fram sin nationella final en vecka. Ursprungligen skulle den ha utspelat sig den 11:e februari, men blir nu istället av den 18:e februari. Sedan tidigare är det klart att finalen ska avgöras genom jury- och tittarröster, vilket är första gången sedan 2009 som man har jury med i den polska finalen. En annan regel är att endast polska medborgare får tävla som artister och har man deltagit i ett annat lands uttagning under denna säsong så är man inte välkommen att söka lyckan i Polen i år.

 

 

Just nu väljs Rumäniens bidrag

I förra veckan meddelade rumänska TVR att man fått in 84 bidrag efter sin nationella antagning till uttagningen av Selecția Națională. Efter en första granskning återstår 72 av dessa.

I helgen hölls juryrundan där en fyramannajury bestående av Luminiţa Anghel (artist, tävlade i ESC 2005), Paula Seling & Ovi Jacobsen (artistduo, tävlade i ESC 2010 & 2014), Andrei Tudor (låtskrivare för rumänska bidraget 2008) och Adrian Romcescu (låtskrivare för rumänska bidraget 1998) har fått uppdraget att välja ut de 15 tävlingsbidragen. Allting har filmats och kommer enligt uppgift att sändas i TV mellan den 5-11 februari, med ett finalprogram den 12:e februari då juryn avslöjar vilka bidrag som ska få tävla.

De 15 som sedan väljs ut kommer att tävla genom en semifinal där samma jury som tidigare nämnts kommer att välja ut max 10 finalister.

 

 

8 artister kvar i Israels uttagning

Det återstår just nu 8 artister i Israels uttagning Rising Star. Inför måndagens och tisdagens nya kvalprogram har IBA nu redovisat vilka personer som det kommer att handla om inför slutspurten. Det gäller dessa artister:

 1. Beatbox Element
 2. Diana Golbi
 3. Hallelujah (Halli) Lewis
 4. Imri Ziv
 5. Julietta
 6. Sapir Nahon
 7. Ta-La-Te
 8. Yona Shabin

 

Finalen hålls den måndagen den 13:e februari. Enligt preliminära uppgifter är det bara artisten som väljs då, inte bidraget.

 

ESC 2017-nyheter

Nu tar Kiev officiellt över värdstadsskapet för ESC 2017

Imorgon tisdag (läs 31 januari) hålls den så kallade nyckelceremonin i Kiev där förra årets värdstad Stockholm officiellt överlämnar ESC-ansvaret till årets värdstad Kiev. I samband med detta kommer också en semifinallottning att äga rum där vi äntligen ska få reda på vilka länder som ska möta varandra i de två semifinalerna. Detta sker som vanligt genom lottning där de 37 semifinalländerna har delats in i olika för-grupper, som baseras på tidigare års röstningshistorik och till viss mån även geografisk placering. Sedan kommer varje grupp att splittras upp i två delar, där den ena gruppen hamnar i semi 1 och den andra i semi 2.

Inför lottningen är det känt att den första semifinalen får 18 tävlande och den andra semifinalen får 19 tävlande. Dessutom är det på förhand avgjort att Schweiz kommer att tävla i den andra semifinalen och Tyskland ska extrarösta i samma semifinal. Båda dessa länder har lämnat in begäran till EBU:s referensgrupp som godkänt detta.

Lottningen äger rum i Kievs stadshus kl. 11:00 CET tisdag 31 januari 2017.

Läs mer om semifinallottningen 2017 här.

 

Oddsuppdatering inför ESC 2017

14 veckor kvar till ESC 2017 äger rum – så här ser oddsen ut just nu!

Vi fortsätter att ge er läsare en uppdatering om hur oddsen ser ut inför Eurovision Song Contest 2017 i Kiev den 9:e, 11:e och 13:e maj. Varje vecka till och med ESC-veckan (v. 19) kommer vi att redovisa hur oddsen ser ut för de 43 länderna. Av plats- och tidsskäl redovisas dock endast topp 10 respektive botten 10.

Så här i början av en uttagningsperiod pendlar oddsen väldigt mycket mellan högt och lågt, och det finns egentligen ingen logisk förklaring varför ett land som legat högt plötsligt hamnar lågt eller tvärtom när landet varken ens har meddelat artist, bidrag eller kanske inte ens uttagningsform. Kanske är det fortfarande för tidigt ute, men det är ändå roligt att följa hur det utvecklar sig. Fast nu är vi ju inne i början av säsongens nationella uttagningar så vilka val länder gör påverkar oddsen såklart. Detta även att det denna gång ska tilläggas att förändringarna i framförallt topp-ledet är denna gång marginella. Nykomlingar där är Portugal och Rumänien.

Dock skall tilläggas att än så länge är endast fem länder (Albanien, Finland, Georgien, Storbritannien och Vitryssland) 100% klara med såväl artist- som bidragsval. Flera andra länder är klara med artistvalet, dock ej bidragsvalet, och några länder är också igång med längre uttagningar. Om de färdiga artistvalen och/eller de tävlingsbidrag som är släppta inför länders nationella uttagningar/finaler påverkar oddsen just nu är högst oklart.

Så här såg oddsen ut på kvällen söndagen den 29 januari 2017 (enligt Eurovisionworld.com):*

Topp 10

#1. Portugal

#2. Montenegro

#3. Sverige

#4. Ryssland

#5. Australien

#6. Grekland

#7. Ukraina

#8. Polen

#9. Danmark

#10. Rumänien


Botten 10

#34. Albanien

#35. Kroatien

#35. Tjeckien

#37. Makedonien

#37. Georgien

#38. Spanien

#39. Österrike

#41. Belgien

#42. Moldavien

#43. San Marino


* Oddsen är en sammanvägning mellan olika bettingsajters odds. Vi reserverar oss för att förändringar kan ha skett mellan vår oddsmätning och publiceringen av denna veckas veckonyheter.

 

Övriga nyheter

Måns Zelmerlöw uppträder i Islands uttagning

Ifjol bjöd isländska RÚV in Loreen till sin uttagning som gästartist och nu slår man på stort och bjuder in Måns Zelmerlöw som gästartist. Det är dock oklart i vilket program som Måns ska medverka i som gästartist. Troligen blir det finalen.

 


 

Kommentera