Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 


INFÖR MELODIFESTIVALEN. Den första deltävlingen i Melodifestivalen 2017 avgjordes i Scandinavium i Göteborg, lördagen den 4:e februari 2017. Sju tävlande gjorde upp om två platser i finalstartfältet samt två platser i uppsamlingsheatet Andra chansen.

 

Röstningsinfo

I programmet framträdde de sju tävlande med varsin låt, samtidigt som tittarna kunde rösta på sina favoriter. När alla bidrag hade framförts hölls en snabbgenomgång, och därefter stängde slussarna tillfälligt. De fem bidrag som då hade fått flest röster fick tävla vidare, medan bidragen som placerat sig på plats 6 och 7 åkte ut.

Sedan påbörjades ytterligare en röstningsomgång utan att nollställa tidigare resultat. Röstningsomgången pågick bara under ett par minuter och efter en snabbrepris stängdes slussarna på nytt, och resultatet räknades samman. Nu lades tittarrösterna för bägge omgångarna samman, där de två bidragen med flest totalröster gick direkt till final, medan totaltrean och totalfyran gick vidare till Andra chansen. Bidraget som totalt sett blivit femma åkte ut.

 

Röstningssätten: telefon, SMS och app

Varje bidrag hade två telefon- och två SMS-nummer som man kunde ringa/SMS:a till för att avlämna röster till. Det ena telefon/SMS-numret var ett billigt nummer som bara avlade en röst, medan det andra telefon/SMS-numret var något dyrare men som förutom avlade en röst även skänkte en del av samtalskostnaden till Radiohjälpen. Det gick att ringa/SMS:a upp till 80 gånger från samma telefon och sändning.

Utöver att rösta via telefon och SMS fanns även möjlighet att rösta via en mobilapplikation, kallat hjärtröstning. Varje app-användare hade möjlighet att fördela fem röster per bidrag, alltså totalt 35 röster per sändning. Rösterna var inte knutna till ett liveframträdande utan kunde avges så länge röstningen pågick. Resultatet av engagemanget per bidrag visades genom ett bultande hjärta i bild som bultade mer ju mer folk la röster i appen.


Mer fakta

 

Startfält

mf17_df1_all

Foto: ESC-Panelen


  • Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!

1. Boris René – ”Her Kiss”
Låtskrivare: Tim Larsson, Tobias Lundgren


2. Adrijana – ”Amare”
Låtskrivare: Martin Tjärnberg, Adrijana Krasniqi


3. Dinah Nah – ”One More Night”
Låtskrivare: Thomas G:son, Jimmy Jansson, Dinah Nah, Dr Alban


4. De Vet Du – ”Road Trip”
Låtskrivare: Johan Gunterberg, Christopher Martland


5. Charlotte Perrelli – ”Mitt liv”
Låtskrivare: Charlotte Perrelli, Lars Hägglund


6. Ace Wilder – ”Wild Child”
Låtskrivare: Peter Boström, Thomas G:son, Ace Wilder


7. Nano – ”Hold On”
Låtskrivare: Nano Omar, Gino Yonan, Ayak, Carl Rydén, Christoffer Belaieff, Rikard de Bruin, David Francis Jackson


 

Resultat


Melodifestivalen 2017 har sparkat igång och den första deltävlingen som hölls i Göteborg är nu avklarad. 7 bidrag tävlade om två platser i finalen och två platser i Andra chansen. Denna gång röstade tittarna Nano och Ace Wilder till final, medan Boris René och De Vet Du kommer att ta plats i Andra chansen.

Utöver de tävlande artisterna bjöd Hasse Andersson på ett framträdande med rockgruppen Mustasch och så var det även ett dansnummer med från Göteborgsoperan. Men störst fokus fick såklart kvällens tävlingsbidrag.

Totalt inkom 5 706 113 röster vilket gav 550 049 kronor till Radiohjälpen. Detta blev ett nytt röstningsrekord för en deltävling!

Så här slutade deltävlingen:

 

Till Final

1. Nano – ”Hold On

2. Ace Wilder – ”Wild Child

 

Till Andra Chansen

3. Boris René – ”Her Kiss

4. De Vet Du – ”Road Trip

 

Utslagna

5. Dinah Nah – ”One More Night

6. Adrijana – ”Amare

7. Charlotte Perrelli – ”Mitt liv

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen