Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Inför semifinallottningen i Eurovision 2017

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


EUROVISION 2017. Tisdagen den 31:a januari (2017) kl. 11:00 CET kommer EBU tillsammans med ukrainska TV-bolaget NTU lotta semifinalerna till Eurovision 2017. Dessutom hålls en särskild ceremoni där Kiev blir officiell värdstad för evenemanget.

Sändningen sker från Kievs stadshus och går att följa live via YouTube.

 

Varför genomförs lottningen?

Inför varje års Eurovision genomför EBU tillsammans med värdlandet en lottning där man fördelar tävlingsländerna till de två semifinalerna. Anledningen är att det ska bli en rättvis fördelning av länder och att bägge semifinalerna innehåller länder från alla delar av Europa. Det är 37 länder som kvalar i år varav 20 av dem kommer att ta sig till den stora finalen. Eftersom att det är ett ojämnt antal tävlande har EBU beslutat att semi 1 ska ha 18 tävlande och semi 2 får 19 tävlande.

 

Semifinallottningen sker i tre steg

Först sker en lottning där de 6 direktkvalificerade länderna (Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien, Tyskland och värdlandet Ukraina) fördelas till hälften så att tre vardera av dessa länder extraröstar i respektive semifinal. Efter tillfrågan och godkännande har Tyskland redan fått tillstånd att rösta i den andra semifinalen.

Därefter lottas kvalländerna in i semifinalerna. På förhand har EBU tillsammans med den officiella röstningspartnern Digame delat in dessa länder i 6 olika grupper, vilka baseras på de senaste årens röstningshistorik. Varje grupp splittras sedan till hälften och fördelar länderna till de båda semifinalerna. Att EBU väljer denna metod är för att inte grannlands- och diasporaröstningen ska bli för dominerande i resultaten och att startfälten ska bli mer varierande och spännande. I vanlig ordning brukar något land begära att få bli för-placerad i någon semifinal och i år var det Schweiz som önskar få tävla i den andra semifinalen, vilket de också kommer att få göra (EBU har godkänt detta).

Varje land kommer även bli fördelad in i respektive semifinals första eller andra starthalva.

 

Gruppindelningen

Så här ser landsfördelningen ut inom respektive grupp:

 


Grupp 1:


 • Albanien
 • Kroatien
 • Makedonien
 • Montenegro
 • Schweiz*
 • Serbien
 • Slovenien

Grupp 2:


 • Danmark
 • Estland
 • Finland
 • Island
 • Norge
 • Sverige

Grupp 3:


 • Armenien
 • Azerbajdzjan
 • Georgien
 • Israel
 • Ryssland
 • Vitryssland

Grupp 4:


 • Bulgarien
 • Cypern
 • Grekland
 • Moldavien
 • Rumänien
 • Ungern

Grupp 5:


 • Australien
 • Malta
 • Portugal
 • San Marino
 • Tjeckien
 • Österrike

Grupp 6:


 • Belgien
 • Irland
 • Lettland
 • Litauen
 • Nederländerna
 • Polen

* Schweiz tävlar redan i semifinal 2.

 

 

Startordningen sätts av producenterna

Lottningen som sådan är bara ett första steg på väg mot tävlingen. För det är först i mars när alla länder är klara med artist- och bidragsval som producenterna för årets tävling ska sätta startordningen. Som vanligt får de sätta länderna i vilken ordning de själva vill så länge inget land byter starthalva eller semifinal.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen