Vinternytt 2017: vecka 4

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

Aktuella händelser

Kalender

Dessa uttagningar äger rum denna vecka (med reservation för ev. förändringar och tillägg):

 

Fredag:

  • Storbritannienfinal!

 

Lördag:

  • Finlandfinal!
  • Litauenheat 4
  • Ungernheat 3 (eventuellt körs tidigare inställda heat 2 istället för heat 3)

 

Söndag:

  • Lettland – introduktionsshow 2

 

Helhetskommentar

Förra veckan blev både Georgien och Vitryssland klara med sina ESC-val för artist och bidrag. Denna sista januarivecka kommer vi få ytterligare två länder klara med såväl artist som bidrag. På fredag kväll avgör Storbritannien och kvällen därpå hålls finalen av UMK. Klicka på länkarna ovan för att komma till panelens omdömen om dessa uttagningar (dock kommer brittiska bidragen först idag måndag därav att det är tomt än så länge). På lördag fortsätter även Litauens fjärde heat, som är det avslutande heatet i den första grundomgången.

Som tidigare meddelat blev förra helgens sändning av A Dal inställd p.g.a. en bussolycka där 16 ungerska skolungdomar omkom. Det är vid denna skrivelse oklart hur Ungern gör med sin fortsättning av A Dal, dvs. om man flyttar fram alla program en vecka eller om man kör två heats på samma vecka. Vi återkommer så snart vi fått information om saken.

 

Nationella uttagningar

Sadi ersätts av svensktyska Yosefin Buohler

I förra veckan kom rapporter om att det blir en förändring i det tyska startfältet den 9:e februari. Detta då en av de utvalda finalisterna, William ”Sadi” Richter, har valt att hoppa av sin medverkan av personliga skäl. Hans plats övertas nu av svensktyska Yosefin Buohler, ett namn som några säkert känner igen. Ja, Yosefin Buohler har tidigare synts i svensk media då hon år 2013 sökte till TV4-programmet Idol. Hon lyckades där klara sig igenom audition och slutaudition, men åkte ut i kvalveckan.

Yosefin Buohler är 21 år gammal, född i Köln. När hon var 13 år gammal tävlade hon i tyska Talang och turnerade sedan ihop med ett band i flera år. Efter missen i Idol 2013 fick hon en månad senare äran att sjunga tyska nationalsången i matchen mellan Sverige och Tyskland på Friends Arena.

Det är fortfarande oklart vilka bidrag respektive artist i den tyska finalen tar med sig. Men nu har det således blivit en liten ändring i startfältet gällande artisterna.

 

Även ett avhopp i Sloveniens startfält

Tråkiga besked kommer även från Slovenien där artisten Amaya (Maja Keuc) har valt att tacka nej till sin plats i EMA 2017. Detta för att hon nu vill satsa på sin internationella karriär, vilket hindras av ett EMA-framträdande. Maja Keuc tävlade för Slovenien i ESC 2011 där hon tog sig till final och hamnade på en 13:e plats; den bästa slutplaceringen för Slovenien sedan dess. Maja var då juryfavorit men tappade poäng från tittarna.

Just nu håller Amaya på att spela in sitt debutalbum, som produceras av svenska Cow Pow Studios och sydkoreanska musikproducenter.

Vilken artist som övertar Amayas plats i EMA är ännu inte klart (hon skulle ha deltagit i den första semifinalen av EMA den 17:e februari).

 

Greklands bidrag väljs i månadsskiftet februari/mars

Fredagen den 13:e januari kom Grekland med besked att man internt valt ut sångerskan Demy att tävla för Grekland i ESC 2017. Valet av bidrag görs dock genom en nationell final så att grekiska folket får chansen att välja fram det bidrag man vill ha. Det blir en minifinal med 3 bidrag som alla har inblandning av teamet Dimitris Kontopoulos och Fokas Evangelinos.

I förra veckan medverkade Demy i en intervju i TV-kanalen ERT där hon berättade mer om sin kommande ESC-resa. Bland annat kom beskedet att bidragsfinalen kommer att hållas i slutet av februari eller i början av mars. De tre bidragen som framförs kommer alla att framföras på engelska där en låt kommer att vara ballad, en upptempo med ett dansnummer och en blir en överraskning. Två av bidragen är klara medan den tredje är under arbete.

Sedan kommer Demy att åka till staden Odessa i Ukraina för att spela in musikvideos till respektive låt. Detta för att ”bygga broar” mellan Ukraina och Grekland. Dessa videoklipp kommer att spelas upp i finalen och då kommer också tittarna få rösta fram vilken låt de vill se Demy framföra på scenen i Kiev i maj.

Kommer Demy göra en lex Paparizou och ta hem segern för Grekland. Så gjorde man i alla fall senast tävlingen var i Ukraina…

 

Storbritanniens tävlande & expertpanel presenterad

Förra veckan kunde vi berätta om att BBC i Storbritannien har valt att ta tillbaka juryn till sin final, vilket gör att resultatet vägs upp mellan hälften tittarröster och hälften juryröster. Under denna måndag (22 januari) har också de tävlande artisterna med tillhörande bidrag presenterats och så även den expertpanel som ska komma med feedback till artisterna.

Expertpanelen kommer att bestå av artisten/singer-songwritern Sophie Ellis-Bextor, den italienska dansaren/koreografen Bruno Tonioli samt musikcoachen CeCe Sammy som har funnits med i den rollen i andra liknade Idol-tävlingsprogram.

 

84 bidrag inkom till Rumäniens Selecţia Naţională

Antagningen till Rumäniens uttagning Selecţia Naţională har nyligen avslutats och TV-bolaget TVR kunde registrera totalt 84 inkomna bidrag. Nu tar ett mindre juryarbete vid som i slutet av denna vecka resulterar i auditions innan startfältet om totalt 15 bidrag väljs ut. TVR har valt att behålla samma modell för Selecţia Naţională som den ifjol, dvs. att det först är en semifinal som följs av final. Men i år kommer det bara vara juryröster som resultat i semifinalen och bara tittarröster i finalen.

Selecţia Naţională avgörs den 26:e februari (semi) och 5:e mars (final).

Rumänien återkommer till ESC efter att ha fått tvingats avstå ett år av ekonomiska skäl. EBU valde nämligen att diskvalificera landet bara dagar innan repetitionerna startade i ESC 2016 p.g.a. TV-bolagets stora skuldberg till EBU. Efter detta har man uppnått en betalplan för hur skulderna ska betalas, vilket har möjliggjort att Rumänien fått tillstånd av EBU att delta i ESC igen.

 

O’G3NE verkar snart ha bestämt sig för sitt tävlingsbidrag

Sedan Nederländernas nationella TV-bolag AVROTROS i höstas presenterade systertrion O’G3NE som sitt artistval till ESC 2017 har arbetet med deras tävlingsbidrag varit i full gång. Och snart ser arbetet ut att vara i hamn. Olika uppgifter har cirkulerat att man bjudit in en mängd olika låtskrivare och sedan successivt gallrat ned andelen låtar. Förhoppningsvis har vi snart ett besked från Nederländerna vilket bidrag det blir. Preliminära uppgifter talar för månadsskiftet februari/mars.

 

 

Oddsuppdatering inför ESC 2017

15 veckor kvar till ESC 2017 äger rum – så här ser oddsen ut just nu!

Vi fortsätter att ge er läsare en uppdatering om hur oddsen ser ut inför Eurovision Song Contest 2017 i Kiev den 9:e, 11:e och 13:e maj. Varje vecka till och med ESC-veckan (v. 19) kommer vi att redovisa hur oddsen ser ut för de 43 länderna. Av plats- och tidsskäl redovisas dock endast topp 10 respektive botten 10.

Så här i början av en uttagningsperiod pendlar oddsen väldigt mycket mellan högt och lågt, och det finns egentligen ingen logisk förklaring varför ett land som legat högt plötsligt hamnar lågt eller tvärtom när landet varken ens har meddelat artist, bidrag eller kanske inte ens uttagningsform. Kanske är det fortfarande för tidigt ute, men det är ändå roligt att följa hur det utvecklar sig. Fast nu är vi ju inne i början av säsongens nationella uttagningar så vilka val länder gör påverkar oddsen såklart.

Dock skall tilläggas att än så länge är endast tre länder (Albanien, Georgien och Vitryssland) 100% klara med såväl artist- som bidragsval. Flera andra länder är klara med artistvalet, dock ej bidragsvalet, och några länder är också igång med längre uttagningar. Om de färdiga artistvalen och/eller de tävlingsbidrag som är släppta inför länders nationella uttagningar/finaler påverkar oddsen just nu är högst oklart.

Så här såg oddsen ut på kvällen söndagen den 22 januari 2017 (enligt Eurovisionworld.com):*

Topp 10

#1. Bulgarien

#2. Montenegro

#3. Sverige

#4. Ryssland

#5. Australien

#6. Polen

#7. Ukraina

#8. Danmark

#9. Grekland

#10. Estland


Botten 10

#34. Slovenien

#35. Israel

#35. Österrike

#37. Belgien

#37. Kroatien

#38. Makedonien

#39. Moldavien

#41. San Marino

#42. Vitryssland

#43. Albanien


* Oddsen är en sammanvägning mellan olika bettingsajters odds. Vi reserverar oss för att förändringar kan ha skett mellan vår oddsmätning och publiceringen av denna veckas veckonyheter.

 

 

Övriga nyheter

Över 7 000 personer vill vara volontärer vid ESC 2017 i Kiev

Sedan NTU i slutet av förra året meddelade att man sökte volontärer till ESC 2017 har intresset varit väldigt stort. Eurovision.tv rapporterar om att över 7 000 personer från 17 länder (inte bara europeiska länder) redan har ansökt – och då har antagningsperioden ännu inte avslutats. Det är också stor åldersskillnad mellan de olika sökanden, där den äldsta är 64 år.

Vill du ansöka så går det bra att göra det ända fram till 17:e februari. Du ansöker via denna länk. OBS! Ett krav för att ansöka är att du måste kunna flytande engelska!

Efter att ansökningsperioden har stängts kommer NTU göra ett urval av ansökningar som skickats in för att kalla dessa personer till intervju. Man kommer att ta in totalt 750 volontärer som fördelas till olika arbetsuppgifter, t.ex. att vara behjälpliga med information till att guida till att vara värd för en delegation etc. De som slutligen väljs ut kommer att få coachning och träning under mars och/eller april månad.

 


 

Kommentera