Robbans andra topplista inför Eurovision 2025

PANELENS TOPPLISTA 2025. Med kort tid kvar tills det är dags för liveframträdanden och avgörande i årets Eurovision Song Contest presenterar vi nu våra slutgiltiga topplistor för säsongen. Dessa är vad panelmedlemmarna tycker inför tävlingen, i det här fallet gäller det vår skribent Robbans topplista.

Precis som vid den föregående topplistan redovisas alla placeringar i bakvänd ordning, dvs. från plats 37 till 1, men den här gången får du också kortare kommentarer till varför en låt fått just den placeringen i denna topplista. Självklart får du gärna kommentera vad du tycker och titta gärna in hur Robbans skribentkollegor Adrian, Gabriel, Haris, Hollac16, Jessica, Katja, Lukas, Markus och Tanja har valt att placera ut bidragen på sina respektive nya topplistor.

Nedan är hur den slutgiltiga topplistan ser ut. Placering inom parentes är hur Robban placerade bidraget vid första topplistan i mars. Notera att kommentarer släpps lite senare.

 

Plats 37 till 25

Plats 37 (36). Georgien
Mariam Shengelia – Freedom

Årets bottennapp för mig. Detta är bara så tråkigt och intetsägande och Georgien brukar allt som oftast tillhöra de ESC-nationer jag ogillar med vissa undantag.

Plats 36 (37). Litauen
Katarsis – Tavo akys

Litauens ESC-uttagning var lång och innehöll över 40 bidrag. Det fanns bra mycket bättre alternativ att skicka till Basel än den här alternativa rockgruppen med deras låt ”Tavo akys” (Dina ögon) som ger mig huvudvärk och ångestkänslor. Men frontsångaren är söt iallafall.

Plats 35 (35). Lettland
Tautumeitas – Bur man laimi

Baltisk folkmusik i nån slags etnotechno i körstämmor. Ytterligare ett bidrag som får mig låg och o-pepp. Jag blir bara stressad när jag hör det här och vill bara att låten ska ta slut. Denna vokalgrupp kommer säkert göra sitt yttersta för att charma till sig röster, men av mig blir det inga guilty-points.

Plats 34 (32). Australien
Go-Jo – Milkshake Man

Tempo och driv absolut, men inget som tilltalar mig tyvärr. Jag gillar vanligtvis milkshake, men Australiens milkshake vill jag nog inte alls testa på 🙂

Plats 33 (34). Portugal
Napa – Deslocado

En blandning av britpop och indie. Tilltalas inte alls av detta sömnpiller. Portugals hittills enda seger i Eurovision tog man år 2017 när Salvador Sobral framförde sin finstämda ballad ”Amar pelos dois”. Någon ny seger är definitivt inte i sikte i år.

Plats 32 (30). Ukraina
Ziferblat – Bird of Pray

Detta band kom tvåa i den ukrainska uttagningen Vidbir som debutanter ifjol med låten ”Place I Call Home” och i år var det deras tur att få revansch och äran att representera Ukraina i Eurovision. Ett spretigt poprock-bidrag med folkmusik-inslag. Tycker mest att det är tjatigt och gnälligt.

Plats 31 (29). Italien
Lucio Corsi – Volevo essere un duro

Det var så synd att vinnarbidraget från San Remo Festivalen ”Balorda nostalgia” med Olly inte fick tävla för Italiens räkning. Det var min personliga favorit och jag hade verkligen inte haft Italien så här lågt på min rakning om han hade tävlat istället, men Olly tackade nej och tvåan Lucio Corsi blev tillfrågad istället och tackade ja. ”Volevo essere un duro” var ett av bidragen jag gillade minst så jag var inte direkt själaglad över skiftet. Nåväl, den är trots allt lite småtrevlig och mysig om man är i rätt sinnesro med lite 70-tals vibbar och man ska aldrig räkna bort Italien. De brukar alltid placera sig högt i Eurovision. Lucio känns som en italiensk Michael Jackson-kopia till utseendet.

Plats 30 (28). Armenien
Parg – Survivor

Dramatiskt och storslaget i sin prägel utan att man får den där WOW-känslan, men ett klart godkänt bidrag från Armenien i år. Lite för anonymt och mainstream. Jag tror inte man når liknande höjder som ifjol då man tog sig till final och slutade på en fin åttonde plats.

Plats 29 (33). Storbritannien
Remember Monday – What the Hell Just Happened?

Denna tjejtrio brukar vanligtvis leverera country-hits, men till ESC i Basel blir det en feel-good-poplåt som är lättsam och variationsrik i tempo. Något slags hopkok av olika stilar. En av de svagare låtarna som Storbritannien ställt upp med i Eurovision.

Plats 28 (31). Schweiz
Zoë Më – Voyage

Värdnationen bjuder oss på en franskspråkig vispop. Lågmäld, mysig och småtrevlig. Påminner lite om Bulgariens ESC-bidrag från 2020 och 2021. Känns som en tvättäkta juryfavorit, men kommer nog få svårt att få röster från folket. Den har växt på mig från första lyssningarna.

Plats 27 (26). Tjeckien
ADONXS – Kiss Kiss Goodbye

Årets tjeckiska bidrag ”Kiss Kiss Goodbye” är ett spännande popnummer med ett härligt dansbreak om att ta tillbaka sin egen inre styrka. Fint budskap och en duktig sångare, men aningen överdramatiskt. Kommer garanterat bli ett maffigt scenframträdande.

Plats 26 (24). Polen
Justyna Steczkowska – Gaja

Justyna Steczkowska är tillsammans med Montenegros artist de enda återkommande ESC-artisterna i årets startfält. Justyna var ytterst nära att få representera sitt hemland återigen redan ifjol när hon var på ropet i den interna uttagningsprocessen och sattes som tvåa bland jurymedlemmarna som utsåg kandidaten. Nu blir det istället i år som hon gör comeback. Låten Gaja kombinerar traditionella folk-inslag med moderna pop-element, vilket gör den både traditionell och samtida i sitt uttryck. Justyna har en stark röst och förmedlar en djup känsla.

Plats 25 (23). Montenegro
Nina Žižić – Dobrodošli

Montenegro tvingades också skicka sin tvåa likt Italien. Nina är en duktig sångerska och en vi bjuds på en finstämd och dramatisk balkanballad, något man knappast tackar nej till. Får lite James Bond-feeling av låten. Nina har tidigare ESC-deltagande i ryggen, fast då i en konstellation och nu får hon framföra helt på egen hand. Trots att jag håller tummarna för att det ska bli finalplats tror jag dessvärre hon och Montenegro faller ur och stannar i semin.

 

 

Plats 24 till 11

Plats 24 (22). Israel
Yuval Raphael – New Day Will Rise

Dags att tycka till om det kontroversiella landet Israel. En kraftballad med en duktig sångerska. Låter väldigt storslagen men väldigt klyschig. Här blandas både engelska, franska och hebreiska. Kan nog komma minst lika högt som ifjol om jag får ge mig på en gissning. Det sägs att framträdandet kommer bli storartat och snyggt.

Plats 23 (27). Azerbajdzjan
Mamagama – Run With U

Här har vi ytterligare en liten växare hos mig. Det är medryckande Rnb-pop med discovibbar och orientaliska inslag. Modernt sound möter inhemskt. Här drar jag kopplingar till Justin Timberlake.

Plats 22 (21). Grekland
Klavdia – Asteromata

En välsjungen midtempolåt med härlig grekisk touch. Jag gillar när man hör var bidragen härstammar ifrån och det gör man verkligen här. Dock hittar jag ingen direkt hook och jag saknar den där riktiga melodin. Den tenderar till att bli lite småtråkig, men dramatiken och känslan gör ändå att den fångar mig.

Plats 21 (25). Österrike
JJ – Wasted Love

En av de stora förhandsfavoriterna till vinsten i år som verkligen är säregen och annorlunda. Fantastisk opera-klang på sångarens röst och låten är allvarsam och dramatisk. Ett kompentent bidrag för Österrike må jag säga, men jag hoppas inte att detta blir vinnaren.

Plats 20 (19). Finland
Erika Vikman – Ich komme

Så fick alltså Erika Vikman sin efterlängtade revansch. Hon var stor fan-favorit för fem år sedan med ”Cicciolina” som snöpligt blev tvåa efter att ha varit förhandsfavorit till segern i UMK 2020. Jag var inte speciellt imponerad av hennes uppföljare ”Ich Komme”. Videon och texten till låten osar snusk lång väg (förvisso inget fel med det), men detta var det vulgäraste lagret. Inför den finska finalen hade jag istället andra favoriter som jag höll på, men jag måste medge att Erikas låt har vuxit på mig sedan final-framträdandet. Det kommer definitivt bli en ny fanfavorit hos de mest inbitna fansen. Denna gången i Eurovision och inte bara för oss som följer de nationella uttagningarna.

Plats 19 (16). Serbien
Princ – ”Mila

Serbien skickar återigen det förväntade med det traditionella balkan-soundet och en typisk ballad som känns lite rockig. Princ sjunger med stor inlevelse och är en duktig artist. Han kom på andra plats i den serbiska finalen år 2023 med bidraget ”Cvet sa istoka” efter Luke Black. Princ var varken tittarnas eller juryns etta i årets serbiska final. Tittarna höll med mig och ville istället haft Bojana & David med ”Šesto čulo” som sin vinnare.

Plats 18 (18). Kroatien
Marko Bošnjak – Poison Cake

Baby Lasagna lyckades förra året nästan vinna hela Eurovision, men slutade på andra plats efter Nemos ”The Code”. Det är Kroatiens hittills bästa placering i tävlingen sedan landets debut som eget land år 1993 även om det kroatiska bandet Riva med ”Rock Me” vann tävlingen år 1989 för dåvarande Jugoslavien. Jag tror inte att Kroatien kommer bräcka den andra platsen från ifjol, men detta pop-bidraget sticker ut och är annorlunda och Marko är karismatisk och härlig. Han sjunger om att han vill bjuda alla elaka människor på förgiftad tårta.

Plats 17 (15). Tyskland
Abor & Tynna – Baller

Syskonduon Abor & Tynna från Östterrike är det som får äran att representera Tyskland i ESC 2025 med låten ”Baller” (som betyder skjuter direktöversatt till svenska) som är en slags elektronisk ravedänga med inslag av hiphop. Den har ett klubbigt sound. Även om den inte tillhörde mina främsta favoriter tycker jag ändå om den och uppskattar att den framförs på tyska. Känns modern, ungdomlig och lekfull. Hoppas bara rösten håller för Tynna. Det har var varit lite surt de gångerna jag sett detta bidrag framföras live.

Plats 16 (13). Estland
Tommy Cash – Espresso Macchiato

Estland bjuder oss ytterligare en gång på galenskap och denna gången är det snäppet än mer. Hela bidraget och artisten i sig är en sån stor gimmick precis som Joost Klein och Käärijä. ”Espresso Macchiato” är så medryckande och catchig. Den fastnar på näthinnan och jag förstår varför Tommy Cash har blivit så populär. Han bjuder verkligen på sig själv med mycket humor. Estland kan bli farliga i årets ESC-upplaga och oavsett om sånginsatsen är minst sagt bristfällig, blir man underhållen. Det blir garanterat finalplats med hjälp av tittarrösterna som står för 100 % i semin. Han får det nog tuffare att charma juryn i en eventuell final, skulle jag gissa på.

Plats 15 (20). Slovenien
Klemen – How Much Time Do We Have Left

Klemen och Slovenien står för årets mest finstämda ballad i år, samtidigt som den är lite sorglig då han sjunger om sin frus autoimmuna sjukdom. Ett otroligt vackert bidrag från Slovenien i år. Under framträdandet i EMA framförde han bidraget delvis hängande upp och ner på scenen. Väldigt effektfullt och snyggt. Det framträdandet lär vi inte få se på nytt då man fått se från repetitionerna att han framför det tillsammans med hans fru på scen. Trots att oddsen pekar på att det inte blir någon finalplats hoppas jag att Klemen skräller sig vidare och att tittarna blir lika berörda som jag blir.

Plats 14 (17). Cypern
Theo Evan – Shh

Theo Evan är den första cypriotiska artisten för Cyperns räkning sedan år 2017. Årets bidrag ”Shh” är en mörk och lite mystisk poplåt som stegrar i tempo, där tanken är att lyssnaren får ledtrådar från texten om vem låten handlar om. Enligt den cypriotiska delegationen har man sagt att det kommer att avslöjas vem det är på scenen i Basel, vilket låter riktigt spännande. Skön klubbkänsla och en bra låt på ett dansgolv, gymmet eller på löprundan. Bidraget har växt sedan jag hörde den första gången och vi får se hur den tas emot av de röstande.

Plats 13 (14). Luxemburg
Laura Thorn – La poupée monte le son

Luxemburg återvände till Eurovision förra året efter att ha saknats i 31 år och comebacken blev lyckad då man nådde en 13:e plats i finalen med Tali och låten ”Fighter”. Historiskt sett är annars Luxemburg ett av de stora ESC-länderna med hela 5 segrar i tävlingen. Uppföljaren ”La poupée monte le son” är en franskspråkig, enkel, trallvänlig melodi. Den är bra, men kanske inget vinnarmaterial. Sött, ungdomligt och uppiggande. Den direkta översättningen på låttiteln är ”Dockan höjer volymen”. En slags hyllning till France Gall som tävlade för Luxemburg för 60 år sedan som också hade docktema.

Plats 12 (12). Frankrike
Louane – Maman

Plats 11 (10). Norge
Kyle Alessandro – Lighter

 

 

Topp 10

Plats 10 (8). Malta
Miriana Conte – Serving

Plats 9 (5). San Marino
Gabry Ponte – Tutta l’Italia”

Plats 8 (9). Belgien
Red Sebastian – Strobe Lights

Plats 7 (7). Island
VÆB – RÓA

Plats 6 (6). Irland
Emmy – Laika Party

Plats 5 (3). Danmark
Sissal – Hallucination

Plats 4 (11). Nederländerna
Claude – C’est La Vie

Plats 3 (4). Albanien
Shkodra Elektronike – Zjerm

Plats 2 (1). Spanien
Melody – Esa diva

Plats 1 (2). Sverige
KAJ – Bara bada bastu

 


 

Kommentera

 
 

 
 
 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »