Inför helgens uttagningar: vecka 9, 2023

INFÖR UTTAGNINGAR. I denna artikel sammanställer vi information om de nationella uttagningar som pågår denna helg, i det här fallet gäller det semifinalen i Melodifestivalen, finalerna i Tyskland, Serbien, Island och Moldavien samt den andra semifinalen i Portugal.

För kännedom kommer vi att resultatuppdatera kontinuerligt så snart respektive uttagning är avklarad, och en sammanfattande artikel med alla resultat dyker upp i början av den kommande veckan.

 

Fredag

Tyskland: Unser Song für Liverpool – Final

I finalen i Tysklands uttagning Unser Lied für Liverpool ska det avgöras vilket bidrag med tillhörande artist som ska få representera Tyskland i Eurovision 2023. Det handlar om sammanlagt nio bidrag som tävlar om segern. Finalen sänds från MMC Studios i Köln med Barbara Schöneberger som programledare. Resultatet avgörs i år av 50 procent internationell juryröstning och 50 procent tittarröstning i form av online-, telefon- och SMS-röstning.

Inför finalen »

Panelen tycker till (inför) »

 

 

Lördag

Sverige: Melodifestivalen 2023 – Deltävling 4

Nu har det blivit dags att avgöra den fjärde och sista deltävlingen i årets Melodifestival vilken sänds från Malmö Arena i Malmö. Vi berättar mer om startfältet, tävlingsupplägget och röstningsreglerna.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2022-03-04

 • Tid:
 • 20:00-21:30 CET

 • Programledare:
 • Farah Abadi & Jesper Rönndahl

 • Plats:
 • Hägglunds Arena, Örnsköldsvik

 • Röstningsprocess:
 • Tittarna röstar vidare fyra bidrag till final. Du röstar via din telefon – antingen genom att ringa och rösta eller via Mello-appen

 • TV-bolag/Stream:
 • SVT1 & SVT Play – Länk

 

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i startordning.

 • 1. Theoz – Mer av dig
 • Låtskrivare: Axel Schylström, Jakob Redtzer, Peter Boström, Thomas G:son

 • 2. Mariette – One Day
 • Låtskrivare: Jimmy Jansson, Thomas G:son, Mariette

 • 3. Victor Crone – Diamonds
 • Låtskrivare: David Lindgren Zacharias, Peter Kvint, Victor Crone

 • 4. Tennessee Tears – Now I Know
 • Låtskrivare: Anders Wrethov, Jonas Hermansson, Thomas Stengaard, Tilda Feuk

 • 5. Elov & Benny – Raggen går
 • Låtskrivare: Johan Werner, Kristian Wejshag, Mattias Elovsson, Oscar Kilenius, Tim Larsson

 • 6. Melanie Wehbe – For the Show
 • Låtskrivare: David Lindgren Zacharias, Herman Gardarfve, Melanie Wehbe

 • 7. Nordman – Släpp alla sorger
 • Låtskrivare: Jimmy Jansson, Thomas G:son

 • 8. Kiana – Where Did You Go
 • Låtskrivare: Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb

 

Tävlingsupplägg

Nytt för det här årets semifinalprogram är att det varken blir dueller eller gruppindelningar, istället kommer de åtta låtarna att uppträda i följd i en och samma omgång. När alla låtar har framförts kommer omröstningen tillfälligt att pausas och då avslöjas ett s.k. just nu-läge, dvs. vilka fyra bidrag (av de åtta som tävlar) som har fått flest röster. Därefter kommer man att kunna rösta igen under en kortare stund innan slussarna stängs.

I vanlig ordning fördelar sedan de åtta röstningsgrupperna (sju i Mello-appen och telefonröstarna) ut poäng till bidragen där respektive röstningsgrupp delar ut 12 poäng till sin favorit och därefter i fallande skala 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Det gör att ett bidrag kan få som lägst 8 poäng och som högst 96 poäng. När alla poäng har delats ut är det de fyra bidrag som har fått högst totalpoäng som går till final, men skulle det uppstå ett s.k. tie-break på fjärdeplatsen (att två eller fler bidrag har fått samma totalpoäng) avgörs det vem av låtarna som har fått flest röster totalt sett.

 


 

Island: Söngvakeppnin – Final

I finalen i Islands uttagning Söngvakeppnin 2023 ska det avgöras vilket bidrag med tillhörande artist som ska få representera Island i Eurovision 2023. Inför finalen har det som bekant hållits två semifinaler från vilka sammanlagt fyra bidrag kvalade in som tittarnas val. Därefter har en jury lagt till ett wildcard som en femte finalist. Själva resultatet avgörs i två rundor där en första gemensam jury- och tittarröstning avgör en topp 2 som går vidare till en duell där endast tittarröster avgör vinnaren.

Notera att finalisterna ges möjlighet att framföra sin engelskspråkiga version, även om de också har rätt att sjunga på isländska. I det här fallet har fyra av fem finalister valt att göra detta, den enda som inte har valt det är den enda akt som inte presenterade en icke-isländsk version av in låt.

Inför finalen »

Panelen tycker till (inför) »

 


 

Serbien: Pesma za Evroviziju 23 – Final

I finalen i Serbiens uttagning Pesma za Evroviziju 23 ska det avgöras vilket bidrag med tillhörande artist som ska få representera Serbien i Eurovision 2023. Det handlar om sammanlagt 16 låtar som har kvalat in från de två semifinalerna. Inför och efter sändningen redovisar vi fakta om de tävlande och hur resultatet blev och vi tycker också till om tävlingsbidragen, den här gången utifrån liveframträdandena i semifinalerna.

Inför finalen »

 


 

Moldavien: Etapa Națională 2023 – Final

I finalen i Moldaviens uttagning Etapa Națională 2023 ska det avgöras vilket bidrag med tillhörande artist som ska få representera Moldavien i Eurovision 2023. Själva finalen utgörs av de tio bidrag som juryn röstade vidare från liveauditionen den 28:e januari och avgörs med hjälp av såväl jury- som tittarröster. Inför och efter sändningen redovisar vi fakta om de tävlande och hur resultatet blev. Vi tycker också till om finalbidragen.

Tre av finalens tävlande har tidigare representerat Moldavien i Eurovision. Det handlar om Aliona Moon (2013 med O mie), Pasha Parfeny (2012 med Lăutar) och SunStroke Project (2010 med Run Awayoch 2017 med Hey Mamma). Utöver dessa känner vi igen några andra som deltagit förut i uttagningar som Donia och Surorile Osoianu av de som röstades vidare till finalen.

Inför finalen »

Panelen tycker till (inför) »

 


 

Portugal: Festival da Canção 2023 – Semifinal 2

I den andra semifinalen i Portugals uttagning Festival da Canção 2023 kommer tio bidrag att tävla om 6 finalplatser. Själva omröstningen sker i två röstningsrundor, där först en gemensam studiojury- och tittarröstning avgör fem finalister och därefter får tittarna rösta fram ett wildcard bland de fem återstående bidragen.

Två av startfältets tävlande har medverkat i tidigare upplagor av Festival da Canção, här handlar det om Bárbara Tinoco, som kom på andra plats i Festival da Canção 2020 med bidraget Passe-Partout, och Lara Li, som medverkade i Festival da Canção 1980 med bidraget ”E pouco mais” (femte plats i semifinal i uttagningen) och 1986 med bidraget ”Rapidamente” (oplacerad i nationella finalen).

Inför semifinal 2 »

Panelen tycker till (inför) »

 


 

Kommentera