Förhandslyssning av bidragen i deltävling 4 (Mello 2023)

MELODIFESTIVALEN 2023. Under tisdagen spelade SVT upp studioversionerna av de sju tävlingsbidrag som medverkar i den fjärde och sista deltävlingen. Uppspelet gjordes i hemlighet för presskåren och i vanlig ordning ska nu vår skribent Robban presentera sina första kommentarer om låtarna.

För kännedom kommer vi att rapportera mycket mer från repetitionerna med med bland annat livekommenteringar från repetitioner, genrep och direktsändningen, så det här blir bara ett första smakprov på vad som väntar under veckan!

Detta är också den här Melodifestivalsäsongens sista förhandslyssning då vi nu har fått höra alla 28 bidrag som togs ut i tävlingen.

 

01. Kiana – ”Where Did You Go”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Robbans kommentar: Vi inleder den sista deltävlingen med en spännande & ung debutant i form av Kiana Blanckert som fyller 16 år just på lördag. Född och uppvuxen i Australien och slog alltså igenom i Talang 2021 när hon kom på delad andraplats i finalen. Kiana är idag bosatt i Tyresö utanför Stockholm.

Hennes låt är en modern & dansant tjej-poplåt som bygger upp på ett snyggt sätt fram till refrängen. Den låter väldigt internationellt i sitt sound. Tänk typ åt Rihanna, Dua Lipa eller Sia-hållet. Jämfört med Wiktorias låt för ett par veckor sedan har detta bidrag ett mycket tydligare id.  Lyckas hon leverera både sång och framträdande på scenen så är hon helt klart en het kandidat att komma topp-4. På studioversionen kändes hennes röst väldigt behaglig att lyssna på.

 

 

02. Signe & Hjördis – ”Edelweiss”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Robbans kommentar: Vidare till ytterligare två debutanter i Melodifestivalen i form av systerduon Signe & Hjördis Bornemark, 16 och 19 år från Kullabygden i Skåne. De har haft musiken med sig hela livet och de är barnbarn till legendaren Gullan Bornemark.

Folkpop/midtempo-ballad på svenska som känns väldigt somrig. En behaglig refräng och melodi. Påminner lite om en mer nedtonad version av Emil Assegårds ”Om allting skiter sig” eller en Timoteij-inspirerad ballad. Trots att den är väldigt finstämd och vacker tror jag inte att den har någon chans att gå vidare på lördag, dessvärre.

 

 

03. Smash Into Pieces – ”Six Feet Under”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Robbans kommentar: Hör upp alla ni som undrar var alla rockbidrag tagit vägen. Här kommer något efterlängtat till alla er. Smash Into Pieces från Örebro är även de debutanter i tävlingen och bjuder oss på  ett tvättäkta rockbidrag som låter som en blandning mellan Blind Channel (Finland 2021), Linkin Park och Dead By April (Melodifestivalen 2012). Gillar man den typen av låtar kommer man absolut inte att bli besviken här.

Jag som normalt sett inte är något jättestort fan av rock rycks med och tycker att detta är riktigt bra. Kanske inte det bästa rockbidraget man hört i Mello, men ändå. Förväntar mig ett scenframträdande som inkluderar pyroteknik och rök. Rock har på senare år inte nått några framgångar i tävlingen, som bäst Andra Chansen (semifinal) brukar det sluta för denna genre. Håller denna trenden i sig även i år? Jag tycker Smash Into Pieces är givna topp-4-kandidater, men återstår att se om detta går hem.

 

 

04. Mariette – ”One Day”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Robbans kommentar: Från tre debutanter till en riktig Mello-veteran i det här sammanhanget. Mariette Hansson är tillbaka för femte gången i Melodifestivalen. Sist vi såg henne för tre år sedan framförde hon låten ”Shout It Out” som tog sig till final och slutade på 10:e plats. Årets bidrag känns som ett typiskt Mariette-bidrag och är ett klart mycket bättre bidrag än senaste medverkan, men knappast något som bräcker ”Dont stop Believing och ”A Million Years”. Möjligtvis i så fall ”For you”.  Hennes nya låt ”One Day” känns som trevlig radiopop. Det är stråkar i bakgrunden som passar snyggt ihop med hennes fina och trygga röst.

Ska det bli final för 5:e raka gången? Jag tror absolut så kan bli fallet. Kunde hon göra det sist med den mediokra låten hon hade då, så ser jag inget hinder.

 

 

05. Emil Henrohn – ”Mera mera mera”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Robbans kommentar: Musikal-artisten och TikTok-kändisen Emil Henrohn, 25 år, gör debut i Melodifestivalen med en fartfylld och energisk partylåt på svenska som går i ett rasande tempo och som kommer göra stor succe på Mello-efterfesterna och gayklubbarnas dansgolv, men något vidareavancemang i tävlingen lär det nog inte bli på tal om här gissar jag. Verserna och bryggan upp till refrängen gör att man blir nyfiken på den stundande refrängen som känns alltför platt. Hade hoppats på än mera, men plus till en väldigt fin röst.

 

 

06. Axel Schylström – ”Gorgeous”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Robbans kommentar: Comeback på Mello-scenen för Axel Schylström som artist. Vi har sett han tävla de senaste gångerna som låtskrivare till andra artister, däribland både ifjol och i år till Theoz’ ”Som du vill” och ”Mer av dig”. Detta bidrag känns mycket mer allvarsamt än hans tidigare bidrag som var mer lekfull pop på svenska. Den här gången bjuder Axel på en ballad på engelska med mycket körinslag, lite gospel-toner och ett viktigt budskap om att man är fin som man är, oavsett hur man ser ut etc. Jag får inte riktigt kläm på den fullt ut så här inledningsvis. Kanske att helheten med ett scenframträdande ger ett lyft. Svårt att säga om han tar sig vidare eller ej. Tänker i så fall främst på som bäst semi.

 

 

07. Loreen – ”Tattoo”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Robbans kommentar: Förväntningarna var skyhöga på att få höra vad Loreen har tänkt att komma tillbaka med för låt till Melodifestivalen och ni undrar naturligtvis om detta är årets Mello-vinnare? Då ska ni få ett tydligt besked: Loreen kommer tillbaka med en riktigt stark låt som absolut kommer bli en farlig utmanare till segern. Detta är en Euphoria 2.0 fast en mer lättsmält och direkt låt som känns både suggestiv, mystisk och spännande, precis som Euphoria var fast ”Tattoo” har ett helt eget id. Loreens röst är mäktig och hon som artist är så proffsig och en klass för sig.

Given final-etta denna veckan, precis som M&M förra veckan, och jag tror personligen att det kommer stå mellan dessa två i en kommande final den 11 mars i Friends Arena.

 

Sammanfattning


Hela den sista deltävlingen kretsar mycket kring Loreen, men vi får inte heller glömma bort att det finns andra intressanta artister och bidrag. I samband med förra veckans förhandslyssning nämnde jag att jag tyckte det var den svagaste deltävlingen, vilket jag efteråt inte alls tyckte. Tänker inte jämföra denna deltävling med de tidigare tre, utan avslutar med att det är en helt okej deltävling även denna veckan.

Tippar att Loreen och Mariette tar sig till final och att Smash Into Pieces tar sig till semi. Den sista semi-platsen känns vidöppen.

Därmed har vi fått höra samtliga 28 bidrag av Melodifestivalen 2023.

 


 

Kommentera