Inför Norsk MGP 2022 – heat 1

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Imorgon lördag (15:e januari) sänds det första av fyra heats i Norsk Melodi Grand Prix 2022. I den här artikeln tänkte vi presentera de fyra artister som tävlar i det första startfältet.

Nedan presenteras de tävlande inom respektive duell.

 

Duell 1

Foto & copyright: Julia Marie Naglestad/NRK
Bilden är med tillstånd hämtad från nrk.no.

Eline Noelia – “Ecstasy“

Artisten Eline Noelia Myreng är en 22-årig artist och sångskrivare från staden Tønsberg i södra Norge. Hon föddes in i en väldigt musikalisk familj som gör att hon nu uppfyller sina drömmar. Elina är inspirerad av musikstilen Catchy pop från 2010-tal men också legenderna från 90-talet och hon har även studerat popmusik. Det är första gången som Eline är med i MGP som artist och låtskrivare. Förutom henne själv är hennes tävlingsbidrag gjort av Audun Agnar Guldbrandsen och Tea Megaard.

Lyssna på låten »

 

 

Foto & copyright: Julia Marie Naglestad/NRK
Bilden är med tillstånd hämtad från nrk.no.

Mira Craig – “We Still Here“

Artisten Mira Craig är en 39-årig artist från Oslo. 2005 gjorde Mira en låt som heter ”Boogeyman” som slog till stort i Norge och 2008 var hon låtskrivare bakom vinnarlåten i Norsk MGP ( ”Hold On Be Strong”) som framfördes av Maria Haukaas Storeng. Bidraget slutade på femte plats i Eurovision. Mira har även tävlat i Norsk MGP 2010 och förutom det har hon varit nominerad i många olika musikgalor till exampel MTV Europe Music Award och the Alarm Award. Hon har jobbat med många olika artister och producenter runt om i världen.

I år kommer alltså Mira tillbaka till Norsk MGP med en låt som hon har gjort tillsammans med Bård Berg.

Lyssna på låten »

 

 

Duell 2

Foto & copyright: Julia Marie Naglestad/NRK
Bilden är med tillstånd hämtad från nrk.no.

Frode Vassel – “Black Flowers“

Artisten Frode Vassel är en 40-årig artist som växte upp i Bergen i Norge, men han har större delen av sitt liv levt i huvudstaden Oslo. Han har aldrig tidigare deltagit i Norsk MGP, däremot har han varit bakgrundssångare i Eurovision tre gånger: 2017 (bakom JOWST), 2018 (bakom Alexander Rybak) och 2019 (bakom KEiiNO). Nu är det dags för Frode att stå själv på MGP scenen efter att tidigare ha varit med i The Voice.

Frode har själv varit med och gjort sitt tävlingsbidrag tillsammans med Benjamin Larsen, Niklas Rosström och Alette Pedersen Breivoll.

Lyssna på låten »

 

 

Foto & copyright: Julia Marie Naglestad/NRK
Bilden är med tillstånd hämtad från nrk.no.

TrollfesT – “Dance Like a Pink Flamingo“

TrollfesT är en grupp som bildades 2003 i Norge. De inspireras av metalmusik och musik som kommer från Balkanländerna, bland annat använder de sig mycket av saxofon och synth. Bandet är mycket välkänt och de har turnerat runt i världen sedan 2007 och släppt inte mindre än åtta album. Nu är det dags för dem att äntra ännu en scen och det är på Norsk MGP:s scen!

Bidraget som de tävlar med är gjort av Eirik Renton och Jostein Austvik.

Lyssna på låten »

 

Upplägget i programmet

Artisterna möts i två dueller med två bidrag per duell, där sedan publiken röstar fram en vinnare i varje duell. Vinnarna möts sedan i den s.k. Guldduellen där publiken på nytt får rösta och nu utse heatets vinnare. Resterande låtar skickas vidare till Siste sjansen där de kommer att få en ny chans att nå finalen.

 

Mer fakta

– Programledare för sändningen är trion Magnus Kåre Bergh, Annika Momrak och Mikkel Niva.

– Inför sändningen tycker vi till om startfältet och skriver om vilka låtar vi hoppas tar sig till final. Läs våra åsikter »

– Sändningen gästas av Elsie Bay som kommer att uppträda med sin låt Death of Us. Elsie är en av fem s.k. direktkvalificerade till finalen den 19:e februari, vilket innebär att i denna sändning medverkar hon utom tävlan.

 


 

Kommentera