Nedräkning till Rotterdam: repetitionsdag 8

SCENREPETITIONER. Under lördagen den 15:e maj genomfördes de sista enskilda repetitionerna i Ahoy Rotterdam inför den kommande veckans genrep och direktsändningar. Sist ut på scenen var de 6 direktkvalificerade bidragen och vi sammanfattar hur deras repetitioner såg ut.

 

Enskilda repetitioner

Varje land fick maximalt 20 minuter på scenen i arenan. Under dagen släpptes även smygklipp från dessa repetitioner som var exklusiva förhandstittar på ca 35 sekunder per klipp från varje land. Klippen visar således bara en bråkdel av respektive framträdande men ger en hint om vad som väntar kommande vecka.

Här nedan listar vi alla repetitioner som genomfördes under dagen i ordning senast avslutad överst. Överstrukna länkar är klipp som ännu saknas och läggs till i ett senare skede.

 

Spanien: Blas Cantó – “Voy a quedarme“

Foto: EBU/Andres Putting (hämtad från Eurovision.tv)

Spanien blev det 39:e och sista landet i år som får repetera individuellt inför tävlingen. Han fortsätter att leverera väldigt bra på scenen även om det kan verka vara en typisk traditionell spansk ballad. De har dock remixat om den något så att den börjar med a cappella för att sedan övergå i ballad och upptempo och då zoomar de ut från scenen mer och mer och det blir större rörelser. Och då mitt i allting dyker en stor måne upp i bakgrunden. Och då övergår allting i en soluppgång. Så det är ett vackert bildspråk men det framgår inte riktigt vad allt detta symboliserar.

 

Storbritannien: James Newman – “Embers“

Foto: EBU/Thomas Hanses (hämtad från Eurovision.tv)

James har med sig två stora trumpeter som hänger i taket. Vad de två symboliserar är dock oklart. Han har också med sig fyra dansare som också spelar varsitt instrument. Låten andas annars partystämning och det är nog inte omöjligt om James får öppna finalen (då Storbritannien hamnade i den första halvan). Det som däremot märks är att Storbritannien är väldigt långt ifrån sina glansdagar. Det känns som en evighet att komma tillbaka till den nivån. Den som önskar ett pyro i Storbritanniens nummer kommer att bli besviken då det inte är något sådant alls.

 

Frankrike: Barbara Pravi – “Voilà”

Foto: EBU/Andres Putting (hämtad från Eurovision.tv)

Barbara står ensam på scenen på en nästan nedsläckt scen och arena. Skillnaden nu mot förra repetitionen är att numret är lite mer upplyst med vitt och blått ljus. Det blir bara ännu bättre ju fler gånger hon sjunger låten även om den sätter sig direkt. Den är enkel i sitt budskap men det är inte trallvänlig schlager eller stark upptempopop för den som hellre vill se en sådan låt vinna om en vecka. Barbara gjorde för övrigt bara två genomsjungningar idag.

 

Nederländerna: Jeangu Macrooy – “Birth Of A New Age“

Foto: EBU/Thomas Hanses (hämtad från Eurovision.tv)

Jeangu gör en bra genomsjungning av sin låt. På scenen har han med sig sin tvillingbror och ytterligare en person som sjunger tillsammans med honom samt en dansare. Det är snyggt mellan övergångarna i numret, men det är något som saknas för att det ska bli ännu bättre. Det känns som att Jeangu är bättre än låten. Med detta framträdande riskerar Nederländerna att inte alls komma särskilt högt i tabellen.

 

Tyskland: Jendrik Sigwart – “I Don’t Feel Hate“

Foto: EBU/Andres Putting (hämtad från Eurovision.tv)

Inga större justeringar har gjorts sedan första repetitionstillfället för några dagar sedan. Det är spelglädje med Jendrik, långfingret och kören på scenen. Det är en låt man kommer bli glad av men som man nödvändigtvis inte kommer ihåg efteråt. Så de hade nog behövt haft pajkastning eller något annat mer som det var i musikvideon. Tyskland behöver ett bra startnummer för att bli ihågkomna i finalen. Det är ju ändå 26 bidrag och det finns en risk att låten blir bortglömd trots skojeriet på scenen.

 

Italien: Måneskin – “Zitti e buoni“

Foto: EBU/Andres Putting (hämtad från Eurovision.tv)

Italiens Måneskin framför sin låt som om det vore en klubbspelning mitt i natten, men det här är ju en stor arena och det passar lika bra. För att få till flera av effekterna används både stark ljussättning och pyro. Det senare fick vi se en glimt av, och ja, det kommer att bli mycket på slutet. Det kan tilläggas att gruppen hade bytt scenkläder till idag.

Måneskin är för närvarande etta till seger enligt spelbolagen och det kan man absolut förstå. Det här är nämligen rock på riktigt som inte har anpassats till sammanhanget. Måneskin kör sin egen grej och de ska de ha pluspoäng för.

 


 

Kommentera