Eurovision 2021: Slutspurt inför deadline (del 1)

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Vi börjar närma oss slutet på säsongens uttagningar och i och med det kommer nu en hel del länder med sina artist- och/eller bidragsbesked. För att få en lättare översikt kommer här de senaste valen som presenterats.

Vi vill också passa på att säga att med anledning av att det är många länder som släpper besked i sista sekund kommer vi att göra fler artiklar där vi samlar upp på liknande sätt som här. Håll utkik för fler släpp!

 

Presentationer 5:e mars


Serbien: Hurricane – ”Loco Loco”

Serbien har valt att behålla sin 2020-artist, i det här fallet gruppen Hurricane. Nyheten såg ut att vara klar redan i början av sommaren 2020 och sedan även i november 2020, men det var först i mitten av december 2020 som TV-bolaget RTS kunde ge ett slutgiltigt besked om detta. Det var länge oklart om även tävlingsbidraget skulle utses internt och i slutet av februari blev detta bekräftat i och med att låttiteln “Loco Loco” blev allmänt känd. Bidraget släpptes den 5:e mars.

Hurricane utgörs av trion Sanja Vučić, Ivana Nikolić och Ksenija Knežević. Ifjol vann de den serbiska Eurovisionuttagningen med sitt bidrag Hasta la Vista och i år får de alltså tävla på nytt även om det blir med en annan låt.

 

 

Australien: Montaigne – ”Technicolour”

Så tidigt som i april 2020 kom australiska SBS med nyheten att de pausar sin publika uttagning Australia Decides ett år för att istället satsa på ett internval, i det här fallet sångerskan Montaigne som vann 2020 års uttagning. Under hösten 2020 började Montaigne att förbereda den kommande låten, något hon i oktober 2020 diskuterade på sin Twitch-kanal. I januari kunde Montaigne via sina sociala medier bekräfta att ett tävlingsbidrag har valts ut men det var först nu i slutet av uttagningssäsongen som bidraget släpptes officiellt. Låten heter ”Technicolour” och det är sagt att Montaigne kommer att ge ett första officiellt liveframträdande under lördagen den 6:e mars via en SBS-stream. Sändningen startar kl. 08:00 CET och går att se via denna länk.

OBS! Det finns ännu ingen officiell musikvideo släppt men låten finns ute nu på bl.a. Spotify.

 

 

Presentationer 4:e mars


Moldavien: Natalia Gordienko – ”Sugar”

Mitt under industrisemestern 2020 gick Moldaviens 2020-artistval Natalia Gordienko ut och bekräftade på sin Instagram att hon har fått förnyat förtroende att representera Moldavien i Eurovision 2021. Natalia har tidigare tävlat för Moldavien 2006 med bidraget “Loca” och hon vann nu senast den moldaviska nationella finalen 2020 med bidraget “Prison”. Efter det dröjde det en månad in på 2021 tills det nationella TV-bolaget TRM kunde bekräfta artistvalet och den 4:e mars blev det världspremiär för bidraget “Sugar” som är gjord av trion Dimitris Kontopoulos, Philipp Kirkorov och Sharon Vaughn.

 

 

netherlands_smallNederländerna: Jeangu Macrooy – ”Birth Of A New Age”

Värdlandet Nederländerna fortsatte med internval till Eurovision 2020 och valde då ut sångaren Jeangu Macrooy som representant med låten Grow“. Ganska direkt efter att EBU tvingats ställa in 2020 års tävling meddelade värdlandet till ESCToday.com att de än en gång skulle ge Jeangu förnyat förtroende att tävla för Nederländerna 2021, oavsett om Eurovision skulle hållas av Nederländerna eller i något annat land. Sedan i maj 2020 har det stått klart att Nederländerna själva fått förnyat förtroende av EBU att behålla tävlingen till 2021 varför Jeangu kommer att uppträda i finalen på hemmaplan. Han kommer för övrigt att ha startnummer 23 av 26 i finalen, något som bestämdes i en lottning under mars 2020 och som inte byts ut till 2021.

Det nya bidraget har valts ut av en kommitté där bl.a. artisten själv satt med.

 

 

romania_smallRumänien: Roxen – ”Amnesia”

I slutet av mars 2020 kom ytterligare ett internvalsbesked i form av sångerskan Roxen som bekräftade att hon hade tackat ja att stå kvar som Rumäniens representant till Eurovision 2021. Först nu efter årsskiftet kom besked om att även tävlingsbidraget skulle komma att väljas internt. Detta hade Roxen själv gått ut med i sina sociala medier, även om det var viss kryptisk information om att hon och hennes team den senaste tiden har fokuserat att hitta rätt låt till Eurovision 2021. Den 1:a mars kom besked om att en låt hade valts ut och att det hade skett med hjälp av en jury, och den 4:e mars släpptes tävlingsbidraget officiellt. Låten heter ”Amnesia” och är gjord av Adelina Stinga och Victor Bourosu.

 

 

belgium_smallBelgien: Hooverphonic – ”The Wrong Place”

Belgien var tidiga med att behålla sitt 2020-artistval, i det här fallet gruppen Hooverphoic. Beskedet kom redan den 23:e mars 2020, men det var först under hösten som det började röra på sig mer. Bland annat kom uppgifter att de hade valt ut grundmaterial för sin Eurovision-resa och att de även bytt sångerska. Detta sedan bandets tidigare sångerska Luka Cruysberghs har valt att go solo. Ersättare för henne blir sångerskan Geike Arnaert som tidigare var en del av gruppen under 1990- och början av 2000-talet.

Det nya bidraget heter ”The Wrong Place” och den låten är gjord av Alex Callier och Charlotte Foret.

 

 


 

Kommentera