Bidragspresentationer under hela vecka 8, 2021

EUROVISION 2021. Det är förvisso cirka tre veckor kvar med de publika nationella uttagningarna som väljer artist och/eller tävlingsbidrag och än så länge är bara tio bidrag av totalt 41 officiellt släppta. Men det blir det ändring på, för redan under den kommande veckan (dvs. vecka 8) kommer flera internt utvalda bidrag att presenteras!

Alla datum och händelser som anges är med reservation för eventuella förändringar och tillägg. Samtliga har dock bekräftats tidigare, och om inget annat anges är det då som länderna presenterar sina bidrag.

Notering: Sedan början av februari har det varit känt att Senhit, som representerar San Marino, skulle släppa sitt tävlingsbidrag till Eurovision 2021 denna tisdag, 23 februari. Enligt senaste uppgifter är presentationen framflyttad till den 8 mars.

 

cyprus_smallOnsdag: Cyperns bidrag släpps


I slutet av november 2020 blev det cypriotiska TV-bolaget CyBC klar med sitt internval av såväl artist som bidrag. Valet på sångerskan Elena Tsagrinou som idag är signad vid skivbolaget Panik Records, som haft med Eurovision att göra förut både för Grekland och Cypern. När artisten meddelades presenterades även att Elena får med sig bidraget “El Diablo”. Däremot dröjer det till denna onsdag, 24:e februari, innan låten officiellt släpps.

Det är kvartetten Jimmy Thörnfeldt, Laurell Barker, Oxa och Thomas Stengaard som står bakom som låtskrivare, vilka om möjligen känns igen från Eurovision för t.ex. Danmark, Schweiz och Tyskland. Jimmy Thörnfeldt och Laurell Barker tävlar även som låtskrivare till ett flertal bidrag i årets Melodifestival.

 

 

germany_smallTorsdag: Tysklands bidrag släpps


I början av juli ifjol kunde den tyska delegationschefen Alexandra Wolfslast och NDR:s underhållningschef Thomas Schreiber bekräfta till sajten ESC Kompakt att Tysklands artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2021 återigen kommer att väljas ut via ett internval. Metoden förblev densamma som året innan, dvs. att en rekryterad publikpanel och en expertjury fick tillsammans avgöra en vinnare. Detta istället för att hålla en nationell uttagning/final där publiken får tycka till.

Själva omröstningen pågick under en större del av andra halvåret 2020, och enligt uppgifter var slutvalet klart i december. Först den 6:e februari i år meddelades artistvalet, som är artisten Jendrik Sigwart, och nu på torsdag den 25:e februari släpps hans tävlingsbidrag. Det är fortfarande hemligt vad hans låt heter.

 

 

ireland_smallFredag: Irlands bidrag släpps


Irland var tidiga med att bekräfta sitt deltagande i Eurovision 2021, däremot dröjde det till december 2020 innan det stod klart att TV-bolaget RTÉ ger Lesley Roy en chans till att representera den gröna ön i Rotterdam. Det sades initialt att låten ”Maps” – vars titel presenterades i mitten av februari – skulle släppas efter nyår, men drygt en månad senare kom beskedet att låten istället släpps i början av mars. I februari kom nya bud och då sades det att ”Maps” kommer att släppas den 26:e februari, dvs. på fredag.

Låtskrivarna bakom bidraget är Lesley själv tillsammans med en rad välkända namn: Lukas Hällgren, Philip Strand, Normandie, Deepend och Emelie Eriksson vid Baggpipe Studios i Stockholm. En av dessa har i alla fall haft med ett antal bidrag i svenska Melodifestivalen och tävlat som låtskrivare bakom Schweiz 2019!

 

 

Lördag: Sloveniens bidrag släpps


I samband med att Eurovision 2020 skulle ha avgjorts gick slovenska TV-bolaget RTVSLO i Slovenien ut med nyheten att de för ett andra år kontrakterat sångerskan Ana Soklič att få representera Slovenien i Eurovision Song Contest. En bidragsantagning hölls sedan under sommaren och tidiga hösten och från den skulle ett mindre antal bidrag väljas ut för att hålla i en nationell bidragsfinal. Men så blir nu inte fallet, utan istället har två jurygrupper, varav en där Ana själv ingick, fått fälla avgörandet. Vilken låt som valts ut kommer att presenteras på lördag 27:e februari. Bidragets titel är ännu okänd.

 

 

Hur ser det ut i övrigt?


Länder som har valt artist och bidrag

Fram till skrivande stund (22:a februari) har 15 av årets 41 länder valt artist och bidrag:

 • Albanien: Anxhela Peristeri – Karma
 • Cypern**: Elena Tsagrinou – “El Diablo”
 • Finland: Blind Channel – Dark Side
 • Frankrike: Barbara Pravi – Voilà
 • Grekland*: Stefania – “Last Dance”
 • Irland**: Lesley Roy – “Maps”
 • Israel: Eden Alene – Set Me Free
 • Kroatien: Albina – Tick-tock
 • Litauen: The Roop – Discotecque
 • Nordmakedonien*: Vasil – “Here I Stand”
 • Norge: TIX – Fallen Angel
 • Serbien*: Hurricane – ”Loco Loco”
 • Spanien: Blas Cantó – Voy a quedarme
 • Tjeckien: Benny Cristo – Omaga
 • Ukraina: Go_A –Shum

* Länder vars tävlingsbidrags titel är presenterad men låten är ännu inte är officiellt släppt.

** Länder vars tävlingsbidrag är planerade att släppas under vecka 8.

 

Länder som har är på gång att välja artist och bidrag

Ett flertal av länderna som nyss räknades upp har haft publika uttagningar som är avgjorda. Under de tre veckor som återstår av nationella uttagningar för denna säsong är det fem uttagningar som ännu inte har avgjorts. Det handlar om uttagningarna i Danmark, Estland, Italien, Portugal och Sverige, vilka får sina avgöranden under vecka 9 och/eller 10.

 

Länder som valt artist internt men inte presenterat någon låt

Det finns även ett stort antal länder som valt artist internt men ännu inte presenterat sin låt. I detta ingår att varken titeln är presenterad eller låten är släppt publikt. De länder som för närvarande är i den fasen är:

 • Australien: Montaigne
 • Azerbajdzjan: Efendi
 • Belgien: Hooverphonic
 • Bulgarien: Victoria
 • Georgien: Tornike Kipiani
 • Island: Daði & Gagnamagnið
 • Lettland: Samanta Tīna
 • Malta: Destiny
 • Moldavien: Natalia Gordienko
 • Nederländerna: Jeangu Macrooy
 • Rumänien: Roxen
 • San Marino: Senhit
 • Schweiz: Gjon’s Tears
 • Slovenien**: Ana Soklič
 • Storbritannien: James Newman
 • Tyskland**: Jendrik Sigwart
 • Österrike: Vincent Bueno

 

I och med att det är kort tid kvar av uttagningssäsongen kommer dessa länder att släppa sina bidrag inom de kommande veckorna. Däremot är det flertalet av dessa länder som inte har uppgett när bidragen ska släppas. Med andra ord kan det bli tal om besked med kort varsel.

** Länder vars tävlingsbidrag är planerade att släppas under vecka 8.

 

Länder som ej angett hur artist och bidrag ska utses

Slutligen finns också fyra länder i startlistan som inte har gett några besked alls om hur de ska utse artist och bidrag: Armenien, Polen, Ryssland och Vitryssland. För kännedom har Vitryssland haft en nationell antagning men det har ännu inte framgått om valet sedan sker internt och/eller genom en final/uttagning. När de gäller de övriga tre länderna saknar vi information om hur de tänker välja eller om valet redan är gjort.

 


 

Kommentera