Eurovision 2021: Slovenien genomför en bidragsantagning till Ana Soklič

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Sedan i mitten av maj har det varit känt att sångerskan Ana Soklič åter kommer att få representera Slovenien i Eurovision Song Contest och till 2021 års tävling vill hon nu få in låtar för att kunna välja ut sitt nya tävlingsbidrag. Exakt hur bidragsvalet sedan görs är dock inte bekräftat.

Det är det slovenska nationella TV-bolaget RTVSLO som den 13:e juli lanserade en nationell antagning för artisten Ana Soklič. Enligt det regelverk som publicerats i samband med detta framgår det inte om det finns några geografiska begränsningar för låtskrivare, ej heller hur själva vinnarlåten ska utses. Det senare blir alltså en framtida fråga att avslöjas.

 

Var skickas bidragen in?

Om du vill skicka in bidrag ska du ladda upp dessa via denna externa länk. Det som ska skickas med vid antagningen är bidragets demoversion i mp3-format, låttexten, en beskrivning av låtskrivarnas respektive bakgrunder samt ett undertecknade av detta regeldokument där respektive låtskrivare som står bakom bidraget godkänner tävlingens regelverk.

Deadline är satt till den 30:e september kl. 23:59 CEST, dvs. natt mot den 1:a oktober.

 

Regelverket

Själva regelverket är relativt kortfattat och innehåller främst uppgifter gällande låtskrivarnas upphovsrätt gentemot Ana Soklič och RTVSLO.

I övrigt måste varje inskickat tävlingsbidrag uppfylla EBU:s kriterier, däribland att bidraget ska vara nyskrivet originalverk som aldrig tidigare har offentliggjorts på någon publik plattform. På scenen ska bidraget kunna framföras på maximalt 3 minuter. Regelverket innehåller även klausuler om att låtskrivarna måste godkänna att om ens tävlingsbidrag vinner/väljs ut att låten tillåts delta vid Eurovision 2021 i Rotterdam och att RTVSLO  får ta del av låten för att kunna spela upp den i sina forum etc.

Som tidigare nämnt framgår inte regelverket om denna antagning senare kommer att generera en bidragsfinal eller om det även blir ett internval för tävlingsbidraget. Det är något vi helt enkelt får återkomma om vid senare tillfälle.

 

Demoartist tillåts

Vid antagningen ges låtskrivarna möjlighet att låta bidragets demoversion framföras av en annan artist än den utvalda sångerskan Ana Soklič. Däremot måste låtskrivarna i så fall godkänna att Ana Soklič och RTVSLO ges rätten att göra justeringar i bidraget, vilket både innefattar den musikaliska delen och även textbearbetning. Detta då Ana Soklič ska framföra låten på scenen i Eurovision 2021.

Bidragen som skickas in behöver nödvändigtvis inte bara vara ballader, utan Ana Soklič framför även gärna låtar i andra genretyper.

 

Ana Soklič i Eurovision 2020 & 2021

Inför Eurovision 2020 höll slovenska RTVSLO i uttagningen EMA 2020 för att utse artist och bidrag. I den avgörande finalen tävlade tolv bidrag, där tio av dem hade utsetts via en nationell antagning medan de två sista låtarna hade tillkommit via jokertävlingen EMA Freš. Finalen avgjordes genom två omgångar, där först en tremannajury fick utse två bidrag som fick tävla i en duell. De valde Ana Soklič med låten Voda och Lina Kuduzović med låten Man Like U. Därefter fick publiken rösta fram sin vinnare, där Ana Soklič vann med 54 procent av rösterna.

På grund av coronapandemin blev det dock aldrig någon tävlan på Eurovision-scenen 2020 för Ana Soklič, och som ett resultat av det valde TV-bolaget att välja ut henne internt till Eurovision 2021. Detta blev klart redan i mitten av maj 2020.

Så här såg hennes liveframträdande ut i den nationella finalen inför Eurovision 2020:

 


 

Kommentera