Eurovision 2021: Slovenien utser Ana Sokličs låtval internt

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Precis efter nyår kom slovenska RTVSLO med beskedet att tidigare internvalda Ana Sokličs tävlingsbidrag till Eurovision 2021 skulle komma att väljas i en nationell final den 27:e februari. Med bara få veckor kvar kommer nya besked – finalen ställs in!

Anledningen till att denna ändring görs är på grund av det besked som EBU tidigare lämnade om årets tävling, att den inte längre kan anses trolig att hållas i sin ordinarie form. Därför kommer EMA att förändras i år.

 

Vad blir förändringen?

Istället för att låta publiken utse ett vinnarbidrag bland ett antal förslag har Ana Soklič och en jury redan valt ut en låt som hon ska tävla med i Rotterdam. Låten offentliggörs i det EMA-program som var tänkt att hållas den 27:e februari. Än så länge är titeln hemlig men det är känt att den är gjord av en låtskrivare som vunnit Eurovision en gång tidigare och att den ska framföras på engelska.

 

Hur gjordes urvalet?

I samband med att Eurovision 2020 skulle ha avgjorts gick RTVSLO i Slovenien ut med nyheten att de för ett andra år kontrakterat sångerskan Ana Soklič att få representera Slovenien i Eurovision Song Contest. Till 2021 års tävling ville hon nu få in låtar för att kunna välja ut sitt nya tävlingsbidrag. Den 13:e juli öppnade TV-bolaget RTVSLO antagningen till att utse tävlingsbidraget, och den möjligheten stängdes sedan den sista september. Totalt skickades 191 låtar in, vilket sägs vara ett nytt slovenskt rekord.

Därefter har urvalet gjorts i två olika faser – en där Ana tillsammans med Darja Švajger och Vladimir Graić tog fram tre bidrag vilka sedan lades i händerna på en ny jury som fick bestämma en vinnarlåt.

 


 

Kommentera