Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Melodifestivalen 2021 börjar ta form

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


MELODIFESTIVALEN 2021. Mycket har hänt i Melodifestival-bubblan den här månaden och nu senast kom en uppdatering från juryrummet. Stanna kvar så berättar vi mer!

I skrivande stund (29:e september 2020) är det cirka fyra månader kvar innan det är dags för Melodifestivalen att äntra tv-tablåerna igen i SVT, och redan nu är förberedelserna igång. Fram till den 16:e september kunde vem som helst skicka in bidrag till tävlingen via den officiella antagningen och när den hade stängts hade inte mindre än 2 747 bidrag skickats in. Det är den högsta noteringen sedan antagningen till Melodifestivalen 2018!

 

Juryn är klar – och delvis offentliggjord

Efter att antagningen stängde har SVT-redaktionen lyssnat igenom alla inskickade låtar och nu har också urvalsjuryn gjort sitt jobb klart. Det blev officiellt med den bild som publicerades på Twitterkontot Mellobackstage, som verkar vara ett nytt Twitterkonto i tävlingens namn. På bilden syns totalt 16 personer varav två av dess är tävlingsproducenten Karin Gunnarsson och senior producer Christer Björkman.

Det är något unikt att SVT släpper en bild på urvalsjuryn och dessutom innan alla 28 tävlingsbidrag har meddelats officiellt. Att juryn hemlighålls är för att ingen utomstående ska kunna påverka juryns beslut om vilka 14 låtar de ska välja ut. Juryn ska alltså vara opartisk för att kunna ge allt material en rättvis och lika chans att försöka komma med i tävlingen 2021.

 

Första artisten bekräftad

Den 12:e september hölls finalen i P4 Nästa 2020 där åtta artister gjorde upp om segern. Förutom det tävlade de också om att bli joker i Melodifestivalen 2021. Det var programmets jury som enhälligt beslutade vem som skulle få erbjudandet, något som gick till artisten Julia Alfrida. Hon valde att tacka ja till det och är därmed klar som artist nummer 1 av 28.

Julia Alfrida kommer dock inte få ta med sig sitt P4 Nästa-bidrag till Melodifestivalen 2021 utan kommer att få ägna hösten åt att ta fram ett nytt ej tidigare offentliggjort och helt nyskrivet originalverk. Det ska tilläggas att det är nionde gången som SVT ger det här erbjudandet till en P4 Nästa-artist och på alla tidigare åtta försök har ingen kommit bättre än femte plats i deltävling.

 

Fortfarande oklart om tävlingsupplägget

På grund av rådande omständigheter med coronapandemi och tillhörande restriktioner, både i Sverige och över hela jordklotet, har det varit oklart huruvida SVT kan eller kommer kunna hålla Melodifestivalen 2021 som en turné eller ej. I somras gjorde vi en egen analys av läget där vi utgick från 6 olika scenarier baserade på nuvarande situation, vilka gick från normalläge (dvs. turné utan problem) till inställd tävling (internt val) via en turné med stopp i mindre lokaler, hålla tävlingen i en och samma arena hela turnén, anordna färre program, och slutligen skrota allt utom finalkvällen.

Tidningen Aftonbladet var därefter ute med att rapportera om saken, och enligt deras källor är det mest troliga alternativet att SVT håller Melodifestivalen i en och samma arena alla de veckor programmen hålls igång, något som de också vidhåller i en ny artikel publicerad i slutet av denna månad. SVT har varken bekräftat eller dementerat deras uppgifter, däremot har de sedan tidigare kommunicerat ut att 28 bidrag ska väljas ut till 2021.

Vi får alltså avvakta och se vilket alternativ det blir!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen