Frågor & svar om Melodifestivalen 2021 (maj 2020)

MELODIFESTIVALEN 2021. Vi vet att det är ett tag kvar innan det är dags för nästa års Melodifestival. Men redan nu börjar det röra på sig lite och det här är vad vi har fått bekräftat respektive vad som ännu inte är känt om tävlingen nu i maj 2020.

 

Blir Melodifestivalen 2021 av som planerat trots den pågående coronapandemin?


I mars, strax efter att EBU beslutade att ställa in Eurovision 2020, ställde vi frågan till Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson om EBU:s beslut påverkade planeringen för den kommande Melodifestivalen. Så här svarade hon då:

– EBU:s beslut (att ställa in Eurovision 2020, reds.anm.) påverkar inte planerna för Melodifestivalen 2021 på annat sätt än att vi nu inte fick ett resultat att förhålla oss till samt en del av den tiden som normalt går åt att jobba med Eurovision nu frigjordes till att planera för Melodifestivalen 2021.

Vi kan alltså förvänta oss att det blir Melodifestivalen även år 2021, även om vi i dagsläget inte vet något om hur omfattande tävlingen blir denna gång och ej heller var eller när den förväntas äga rum. Så snart vi fått mer info om det kommer det att läggas ut här.

 

Men kan inte coronapandemin ställa till det?


På några plan kommer det nog bli förändringar, exempelvis huruvida Melodifestivalen 2021 kan bli en riksturné eller inte. Beroende på hur pandemin utvecklar sig under sommaren och hösten kan olika restriktioner släppas, ligga kvar som nu eller bli ännu tuffare. Vi tänker främst på restriktionen som sedan i mars i år begränsar antalet personer vid allmänna sammankomster, som t.ex. konserter, till max 50 personer. Ifall den restriktionen är oförändrad till höstens schemaläggning kan det vara osäkert ifall man vågar ge sig ut på turné i de stora arenorna i Sverige eller inte. Mest kanske av ekonomiska skäl eftersom det kostar en del att producera Melodifestivalen.

 

Hur skulle tävlingen kunna genomföras som vi tittare är vana av att se den på ett alternativt sätt?

Det finns såklart en mängd olika alternativ och förmodligen skissar Melodifestivalredaktionen på sådana redan nu i tävlingens tidiga stadium (våren och försommaren). Konkret skulle det kunna handla om att färre personer tas in i arenorna och/eller att publiken får sprida ut sig mer. Alternativt att man kör tävlingen i mindre arenor och kanske utan publik.

Ett annat alternativ är att hålla tävlingen i samma arenan vecka efter vecka, på samma sätt som Norge gjorde med sin Melodi Grand Prix 2020. Sedan kanske man kan uppgradera sig lite till finalen.

Men, för att inte gå alla händelser i förväg så kan det också vara så att den värsta delen av coronapandemin är över när 2020 går över till att bli 2021. SVT och deras samarbetspartners lär nog också ha en bättre beredskap för hur man kan producera programmen på ett säkert sätt så att det kan bli en produktion överhuvudtaget. Vi får helt enkelt avvakta och se hur det blir, men självklart hoppas vi på att det mesta ändå ska vara sig likt när programmet startar 2021.

 

När släpps tävlingsreglerna och hur genomförs antagningen?


SVT:s Karin Gunnarsson bekräftade för oss i mars att tävlingsreglerna kommer att släppas runt midsommar. Eftersom vi ännu inte har fått tagit del av dessa vet vi heller inte hur eller när antagningen till Melodifestivalen 2021 blir av. Så snart beskedet kommer meddelar vi det!

 

Hur många bidrag väljs ut?


I samband med SVT:s sändning från Eurovision: Sveriges 12:a den 14:e maj uttalade sig Melodifestivalens producent Christer Björkman om att det var dags att blicka framåt mot februari “då 28 nya låtar ska tävla om äran att få representera Sverige i Eurovision Song Contest 2021”.

Trots detta uttalande är det ännu inte bekräftat om det blir exakt så många bidrag som kommer tas ut till tävlingen. Det skulle likväl kunna bli fler som färre låtar beroende på hur teamet vill göra. Detta kommer dock förhoppningsvis bekräftas när tävlingsreglerna släppts officiellt.

Oavsett går det att konstatera att om minst tio bidrag tas ut till tävlan 2021 kommer över tusen bidrag ha tävlat i Melodifestivalen genom tiderna. Om det nuvarande systemet med deltävlingar kvarstår kommer Melodifestivalbidrag nummer tusen att framföras som den tredje låten ut i den andra deltävlingen.

 

Kommer det att bli någon P4 Nästa-joker i startfältet?


Även om mängden bidrag som kommer att tas ut i tävlan inte är bekräftad är ändå en plats i startfältet klart. För precis som det varit sedan 2013 erbjuds en av finalisterna i SR-programmet P4 Nästa en plats i den kommande Melodifestivalen! Bonuserbjudandet, som det också kallas, kommer som vanligt att delas ut i Riksfinalen i P4 Nästa, som i år avgörs den 12:e september. Vilken stad finalen hålls i är dock inte bekräftat.

Det kan vara värt att notera två saker med själva bonuserbjudandet. För det första är erbjudandet helt frikopplad från den övriga Riksfinalen, vilket innebär att vem som helst av finalisterna kan få erbjudandet. Den andra saken är att den artist/musikgrupp i finalen som får erbjudandet behöver ta fram en ny låt till Melodifestivalen 2021, eftersom att P4-bidraget kommer att ha framförs offentligt innan Melodifestivalen, vilket bryter mot Mello-reglerna.

 

Vad är P4 Nästa?

P4 Nästa är en musiktävling i Sveriges Radio som handlar om att hitta nya artister och låtar. Under senvåren och sommaren, i år 20:e maj till 26:e juni samt 17:e juli, håller var och ett av de 25 P4-distrikten i Sverige i egna uttagningar och utser varsin vinnare. Därefter får en SR-jury välja ut åtta av dessa som får tävla i Riksfinalen, där publiken och en jury röstar fram vinnarlåten. Priset i tävlingen är att vinnarlåten spelas kontinuerligt i P4 och kommer även att testas in på Svensktoppen. Förutom detta ges också bonuserbjudandet till Melodifestivalen till en av finalisterna. Det behöver nödvändigtvis inte vara vinnaren som får det.

De lokala finalerna brukar vanligen hållas med publik, men på grund av coronapandemin hålls alla dessa finaler utan publik. Däremot sänds programmen som vanligt i respektive lokalstation. Om Riksfinalen också blir publikfri är ännu inte bekräftat.

 

Blir Christer Björkman kvar i Melodifestivalen 2021?


För tre år sedan, alltså år 2017, uttalade sig Melodifestivalens senior producer Christer Björkman att 2021 års Melodifestival skulle bli hans sista år i produktionen. Anledningen till att han ville ha 2021 som slutpunkt för sitt uppdrag var för att han då skulle ha haft producentjobbet i totalt 20 år. I samband med det beskedet hade Christer börjat lära upp sin efterträdare Karin Gunnarsson, som från 2020 års tävling tog över rollen som Melodifestivalens tävlingsproducent.

Förutsatt att inget av det Christer tidigare sagt har förändrats blir han således kvar i Melodifestivalsproduktionen under 2021 innan det blir Karin Gunnarsson och hennes team som tar över producentrollen från och med Melodifestivalen 2022.

 

Det här är alltså vad vi vet – och inte vet – om Melodifestivalen 2021. Fler sådana här uppdateringar kommer att dyka upp fram till dess att tävlingen är igång i vinter!

 


 

Kommentera